Nezapomenutelná jízda jménem mateřství...

Každá z nás si v dětství hrála s panenkami a už v tomto věku snila o svém vlastním miminku. O několik let později čtete tento článek a kolem vás už možná běhají neposedné ratolesti nebo máte právě první miminko v náručí. Jako maminka nám určitě dáte za pravdu, když řekneme, že po příjezdu domů z porodnice teprve začíná pořádná jízda.

Pojďte se společně s námi na chvilku zastavit nad hrnkem kávy (i když už bude pravděpodobně studená), zavzpomínat na první setkání s vaším miminkem, jeho první týdny na světe a popřemýšlet o tom, jak krásné a zároveň náročné může mateřství být.

 7_1

Snové těhotenství

A nebo taky ne! Každá žena vnímá a snáší těhotenství a vše s ním spojené jinak. Jedna těhulka zažívá nejkrásnější období života, užívá si rostoucí bříško i krásnou pleť a vlasy, a naopak druhou může trápit množství větších či menších nepříjemností, které jí těhotenství spíše komplikují. A nebudeme si nic nalhávat – oteklé nohy, plynatost nebo „těhotenstký mozek“ rozhodně nejsou nejpříjemnější kombinací. Přidejte k tomu bříško o velikosti melounu… Nemusíme asi dál pokračovat, že? Vždyť to znáte. ☺

 

 12_1

Tak jako tak si ale už během těhotenství uvědomujeme, jaký zázrak nosíme v bříšku a hýčkáme jej na každém kroku. Těžko rozpoznatelná tečka z ultrazvuku se v průběhu devíti měsíců vyvine v malého človíčka, kterého nejvíc na světě milujeme i přesto, že spíme jen několik málo hodin denně.

 

„Spala jsem krásných 9 hodin! Trvalo mi to sice tři dny…“ maminka dvouměsíčního Alberta.

 

Porodem to začíná

Dlouho očekávaný okamžik je tady. Miminko je na světě! Nezáleží na tom, jestli se narodilo přirozenou cestou nebo císařským řezem, jestli kojíte nebo dáváte miminku kojenecké mléko nebo jestli používáte jednorázové pleny či látkové. Některá novopečená maminka může dokonce trpět poporodními depresemi. V každém případě na sebe můžete být pyšná! Jste máma a jste skvělá!

 9_1

Pamatujete si na okamžik, kdy vám poprvé dali do náruče ten malý uzlíček, podívali jste se mu do očí a propukl ve vás koktejl nepopsatelných emocí? Nádherná chvíle, na kterou jistě budete vzpomínat do konce života. A možná si časem vzpomenete i na probdělé noci, hltání jídla pomocí jedné ruky i nově získané dovednosti, jako je například třicetivteřinová sprcha, minutové líčení nebo bleskurychlá návštěva toalety. Ale nebojte – až bude vaše dítko ve škole, kávu si třeba konečně vypijete teplou.

 

Děti jsou radost

A možná i tak trochu starost, že? Mateřství je jedno zdánlivě nenápadné slůvko, které však může znamenat mnoho nejrůznějších pocitů, zážitků i obav, ale především nekonečnou lásku a nezapomenutelné zážitky! S dětmi se totiž člověk nikdy nenudí. A když náhodou nastane chvilka ticha, víte, že ti malí raubíři zase něco provádí!

11

Být mámou je nejkrásnější a zároveň nejnáročnější úkol na světě. Určitě si ale uvědomujete, že nic není víc než zdravé dítě. Souhlasíte? Možná pak už jen dvě a více dětí! :) Jak vnímáte mateřství vy a co všechno pro vás znamená?