5 + 1 otázek na tělo s Karol Šrámlovou - porod císařským řezem

 "Žád porod není zadarmo, každá žena je hrdinka."
 
 
Karol Šramlová, na Instagramu známá jako @karolsramlova, je maminka malého Masona, je ale také úspěšná markeťačka, zakladatelka agentury Marketing Architects, 7 násobná mistryně republiky ve sportovním aerobiku a vášnivá milovnice adrenalinových sportů. Tou největší výzvou pro ni ale byl porod syna Masona, který po 25ti hodinách snažení skončil aktutním císařem. 
 
 
Facebook Ads-69   
 
 
1. Co říkáte na tvrzení že „císařský řez je porod „zadarmo“?  
 
Žádný porod není zadarmo, každá žena je hrdinka. Třeba můj porod trval před císařský řezem 25 hodin a pak přišel akutní císařský řez. Nebylo to rozhodně zadarmo, naopak. Zadarmo není ani srůstání 7 vrstev a rekonvalescence je delší. Ať žena rodí přirozeně nebo císařským řezem, hlavní poslání porodu je jasné, a nezáleží na formě. 
 
Facebook Ads-331
 
 
2. Co bylo nejtěžší a co vás naopak mile překvapilo?   
 
Já jsem měla skvělou doktorku, od které jsem měla jedno přání a to Hyalobarrier gel, díky kterému 10 měsíců po porodu jizva nádherně srostla. Tudíž tohle je možná doporučení pro všechny nastávající maminky. Já jsem císař rozhodně neplánovala, ale bylo dobré v hlavě mít alespoň trochu plán B. 
 
3. Jak u vás probíhalo kojení? 
 
Ze začátku to bylo hodně těžké, upřímně jsem měsíc bojovala. A vybojovala. Neudělala bych to ani dnes jinak. Kojení pro mě bylo pak úžasné. 
 
Facebook Ads-330
 
 
4. Jak pečujete o jizvu? Nejen o tu na těle…?
 
Babička mi hned na začátku dala "babské" sádlo, tudíž jizvu na těle jsem řešila sádlem a masážemi. Důležitá byla pravidelnost, protože ze začátku jsem to přes sžívání s Masonem flákala. Jak jsem se naučila, že jsem také důležitá, tak se to samozřejmě zlepšilo
 
 
"O sebe se přiznám, že jsem se vůbec nestarala a teď na to doplácím a začala jsem se sebou docela nedávno a je to skvělé."
 
 
 
Facebook Ads-332 
 
5. Co byste vzkázala ženám, které porod císařským řezem čeká nebo ho čerstvě prodělaly? 
 
Maminky, nikdo se vašeho dítěte nebude ptát, jak přislo na svět. Je t o podobné jak s maturitou. Takže ať přijde na svět jakkoliv, hlavně, že přijde.
 
"Císařský řez není selhání, je to cesta miminka na svět a to je to jediné, na čem záleží."
 
 
1 extra otázka 
 
Co jste nejraději nosila po porodu?
 
Po porodu jsem nemohla nosit nic jiného, než volné věci, takže jsem nosila v podstatě non stop kojící mikinu od Moniel. Nemohla jsem dlouho nosit nic, co by končilo na břiše. A vlastně mi to zůstalo doteď. Kojící mikina v tmavě zelené jsou mým nejvíc best of!