5 + 1 otázek na tělo s Denisou Pfauserovou - porod císařským řezem

"Nejtěžší pro psychiku bylo vůbec srovnání se se situací, že jste ,,císařovna”."
 
Denisa Pfauserová, na Instagramu známá jako @denisapfasuerova je krásná maminka, herečka a milovnice cestování a dobrého jídla. V exkluzivním rozhovoru nám otevřeně odpověděla na pár otázek týkajících se citlivého tématu a to porodu její dcerky Naily, který proběl císařským řezem... 
 
1. Co říkáte na tvrzení že „císařský řez je porod „zadarmo“?
 
Pokud bych si mohla svobodně vybrat, rozhodně bych císařem nerodila. Člověk se připraví o tu krásu přirozeného porodu. Také nemáte pevně v rukou to, co se stane po narození miminka a jestli vám ho jako třeba v mém případě bez vašeho svolení neodnesou na rutinní vyšetření, vážení, nandavání plínky atd a znemožní vám tak vytoužený bonding, který jinak i při císaři možný je. Ve většině porodnic také nemůžete mít miminko minimálně první tři dny u sebe, ležíte na JIPu a vaše dítě na novorozeneckém. A v neposlední řadě, možná ,,zaspíte” porodní bolesti (spíše tedy u plánované sekce, ne akutní), ale je to operace břicha jako každá jiná a tu bolest, která nastane posléze a trvá několik dnů či i týdnů, bych nikomu nepřála.
 
Facebook Ads-277
 
 
2. Co bylo nejtěžší a co vás naopak mile překvapilo? 

Nejtěžší pro psychiku bylo vůbec srovnání se se situací, že jste ,,císařovna” a že váš porod nedopadl tak, jak jste si přála a plánovala. Samozřejmě, jsem velmi vděčná za to, že je porod císařem možný a s největší pokorou se skláním před umem lékařů, kteří díky tomu zachánili už miliony životů dětí i jejich maminek. Nicméně kdo jsme zažily, tak víme, že to v nás určitý šrám na duši zkrátka zanechá. Je důležité si přiznat, že už se tak stalo a minulost změnit nejde. Nepřebolí to, ale musíme se s tím naučit žít. Mile mě překvapila právě ta profesionalita porodníků a o jak rychlý a efektivní zákrok jde. Cítím opravdu velký vděk za jejich práci
 
Facebook Ads-273
 
 
3. Jak u vás probíhalo kojení? 
 
Naprosto skvěle. Tedy odmyslím-li si tu část, kdy se miminko kojit učí a vaše bradavky to patřičně odnesou. Tuto bolest bych také nikomu nepřála 😁 Nicméně dcera se přisála prakticky hned, jak mi ji dali a mlíka jsem měla, jak jsem vtipkovala - pro celou vesnici.
 
"Nově objevený hormon oxytocin, který se při kojení vyplavuje, bych naopak přála úplně všem!"
 
Věděli jste třeba, že ho můžou vyplavovat i muži? A to při tom, když se o své děti starají :)
 
Facebook Ads-278
 
 
4. Jak pečujete o jizvu? Nejen o tu na těle…?

Měla jsem různé olejíčky, jeden jsem dostala dokonce právě od Císařovnám. Dívala jsem se hlavně na složení, bylo pro mě důležité, aby bylo přírodní. Byla jsem ale dost špatný pacient.
 
"Nebylo pro mě příjemné na místo jizvy, které na čas ztratí cit, sahat."
 
Čili jsem i minimalizovla různé masáže a vše, co se radí. Je to špatně, já vím. Nicméně vrátila jsem se teď z dovolené z Kanárských ostrovů, kde je hlavní komoditou 100% gel aloe vera, který je prý na jizvy a spoustu dalšího ideální a spousta lidí mi to potvrdilo, tak poctivě mažu a uvidíme :)
 
Facebook Ads-275_1
 
 
5. Co byste vzkázala ženám, které porod císařským řezem čeká nebo ho čerstvě prodělaly? 

Těžko říct. Opravdu těžko. Každá takovou věc vnímáme jinak. Rozhodně jim nechci říkat, ať se zaměří na své miminko, užívají si mateřství a kvůli císaři přestanou smutnit. Sama vím, že to nepomáhá. Ani že se přece nic tak hroznýho nestalo, císařem rodí každá druhá a na svět se dějou daleko horší věci.
 
"Tak snad jen to, že je to prostě zkouška naší síly a když ji zvládneme, vyjdem z ní silnější."
 
Vím, o čem mluvím. A že jsou na světě prostě věci, které se dějou jinak, než jsme chtěli, i když jsme dělali úplné maximum, aby se nestaly. A my to zkrátka musíme přijmout.
 
1 extra otázka 
 
Co jste nejraději nosila po porodu?

Jako většina maminek jsem řešila postavu po porodu. I když člověk ví, že je to přirozené a nijak na sebe nespěchá, přeci jen než se v šestinedělí zavine děloha, chvíli to trvá, někomu dokonce i déle. Když k tomu ještě přičtu fakt, že jsem rodila sekcí a oblast bříška byla nějakou dobu velmi citlivá a bolavá, žádné kraťasy, sukně či cokoli přiléhavého nepřicházelo v úvahu. Já celé šestinedělí nosila doma, ven, ale i na spaní šaty Moniel. Měla jsem je ve všech třech barvách a opravud, OPRAVDU na ně nedám dopustit. Neskutečně příjemný materiál, díky střihu schováte vše a pohodlně kojíte. 👍
 
Facebook Ads-272