SIDS – syndrom náhlého úmrtí novorozence. Co to je a jak mu předcházet?

Syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS - Sudden Infant Death Syndrom) je jednou z nejstrašnějších nočních můr všech rodičů. Jedná se o náhlé a nevysvětlitelné úmrtí kojence, které se obvykle vyskytuje během spánku. Postihuje nejčastěji děti mezi prvním a šestým měsícem života, obavy z něj mohou ustat kolem jednoho roku věku. Je to velmi vzácný a tragický jev. Dle statistik postihuje zhruba 1 ze 3 500 kojenců v České republice. Pravděpodobnost, že se tak přihodí v našem okolí, je naštěstí velmi nízká. Upřímně doufám, že nikoho s touto zkušeností neznáte. 

 

Facebook Ads-339

 

Rizikové faktory

Přesná příčina SIDS není dosud plně známa. I když se SIDS může stát u jakéhokoli kojence, existují určité faktory, které jeho riziko zvyšují. Mezi ně patří alkohol a kouření během těhotenství, vystavení miminka pasivnímu kouření po jeho narození, nedostatek prenatální péče, spánek novorozeného miminka na břiše nebo na straně, nevhodná výbava postýlky a také příliš vysoká nebo naopak nízká teplota v místnosti během spánku. 

 

Facebook Ads-172

 

Jak SIDS předejít?

Přestože tento syndrom není doprovázen žádnými varovnými signály ani příznaky, existuje řada opatření, kterými můžeme jako rodiče přispět k jisté prevenci. Pojďme se tedy podívat na několik důležitých informací o SIDS a připomeňme si body, jak tomuto syndromu předcházet.

  • Vždy ukládejte miminko do postýlky ke spánku na záda. Je to nejbezpečnější poloha pro spánek kojence a snižuje riziko SIDS až o 50 %. 
  • Udržujte spánkové prostředí čisté a bezpečné, tzn. eliminujte počet věci v postýlce na minimum. Žádné velké polštářky, plyšové hračky, těžké přikrývky, baldachýny apod. Ideální je používání spacího pytle místo zmíněné přikrývky, jelikož nelze přetáhnout přes hlavičku a nehrozí udušení. Postýlka miminka by měla být v prvních měsících umístěná ideálně v ložnici rodičů, pod dohledem. 
  • Pravidelně své maličké během spánku kontrolujte. K většímu klidu vám může pomoci například domácí monitor dechu umístěný právě v dětské postýlce, který vás včas upozorní na případnou zástavu dechu. 
  • Udržujte správnou teplotu ložnice (16-20 °C) a pokoj pravidelně větrejte. 
  • S tím souvisí i další velmi důležitý bod - nepřehřívat kojence a oblékat je přiměřeně teplotě v místnosti.
  • Miminka bychom také neměli překrmovat a po krmení je nechat řádně odříhnout.
  • Dle dostupných studií snižuje riziko SIDS i samotné kojení. 
  • Nesmírně důležité je zdravé životní prostředí už těhotných maminek a vyhýbání se kouření a alkoholu. Co jíst během těhotenství a čemu se raději vyhnout se dočtete ZDE.
  • Některé studie uvádějí, že rizika SIDS redukuje například i kontroverzní dudlík (užívaný do 1 roku věku). Existují domněnky, že dudlík může způsobit otočení dětského obličeje od matrace, což snižuje právě riziko udušení. Jiné studie argumentují prevenci SIDS například změnou spánkového režimu miminek. Uvádí, že dudlíky způsobují dětem lehčí spánek a proto se snadněji vzbudí, když se cítí nepříjemně. 
  • Velmi důležité je být celkově obezřetný a věnovat pozornost jakýmkoli změnám na zdraví dítěte. Pokud má vaše miminko například respirační obtíže, je abnormálně ospalé nebo zaznamenáte jiné neobvyklé symptomy, neváhejte se obrátit pro lékařskou pomoc. 

 

Syndrom náhlého úmrtí kojence je velmi nepochopitelná věc. Možná o to víc je pro nás všechny tolik děsivá.

 

Nicméně po každém přečtení varovného článku se vždy nadechněte a vydechněte a pamatujte, že pravděpodobnost výskytu je opravdu velmi malá. A právě díky informacím o prevenci a jednoduchým naučeným opatřením můžeme jeho riziko eliminovat a naše nejmenší tak první měsíce života ochránit. Proto se prvních měsíců s miminkem nebojte:) Stačí už samotný fakt, že je pro vás vše nové a náročné, v klidu si ujasněte, jak přistoupit k prevenci a užijte si krásný čas s vaším nově narozeným miminkem.

 

Facebook Ads-131

 

Vaše Tereza z Moniel