7+1 tipů, jak si užít romantiku i po narození miminka

Příchod nového člena rodiny je jedním z nejkrásnějších okamžiků v životě rodičů. Nicméně, s narozením miminka často přichází i velká změna v dynamice partnerského vztahu. Energie a pozornost, které byly dříve soustředěny jen na vás dva, se nyní přesouvají na potřeby malého uzlíčku a vzájemná intimita a romantika se ocitne ve stínu rodičovských povinností. Zejména pak partneři a tatínci se mohou často cítit odsunuti na druhou kolej. 

 

Facebook Ads-131

 

Je naprosto přirozené, že se ženy po porodu upnou na péči o miminko. Role maminky je nenahraditelná, obzvlášť když kojíte. Často se proto stává, že na partnerský vztah nezbývá ani čas ani energie. Pro některé muže ale může být ztráta pozornosti náročná a frustrující. 

I když se romantika po narození miminka může zdát jako nemožná, obzvláště když noční vstávání a uspávání malého andílka zabírá většinu času a energie, i v tomto novém životním období je možné najít způsoby, jak si udržet tolik potřebnou vzájemnou blízkost. Tady je 8 tipů, které by vám ji mohly pomoct opět najít:

 

1. Povídejte si

Alfou a omegou je vzájemná komunikace. Otevřeně mluvte o svých pocitech, potřebách a obavách. Ujistěte se, že máte oba prostor vyjádřit, jak se cítíte a co vám schází.

 

2. Rodiče ale i partneři

I když se z vás po narození miminka stali ze dne na den maminka a tatínek, nezapomínejte, že jste stále žena a muž. Nechte svého partnera, ať vás rozmazluje, hýčká a dopřeje vám pocit ženskosti a současně se mu snažte dávat dostatečně najevo, že je stále důležitý a jedinečný. 

 

Facebook Ads-132

 

3. Čas ve dvou - Zkuste si vyhradit pravidelný čas jen pro sebe, pokud je to jen trochu možné. Může to být třeba večerní hodinka po uspání miminka nebo společný brunch o víkendu, kdy se o miminko na chvilku postará babička nebo kamarádka. Užít si můžete i společné procházky s kočárkem. Nezapomeňte na důležité milníky a výročí. Oslavte je, i třeba jednoduše, aby jste si připomněli, co vás spojuje a co jste společně prožili.

 

4. Společné aktivity

Najděte koníčky nebo aktivity, které můžete dělat společně, i když jste doma. Může to být cokoliv od sledování filmů po společné vaření nebo třeba cvičení.  

 

5. Vzájemná pomoc 

Pomáhejte si navzájem s péčí o miminko a domácnost. Ve dvou jde vše lépe a rychleji. Zbylý čas pak můžete strávit podle vašich představ.

 

Facebook Ads-128

 

6. Drobná překvapení 

Zkuste se navzájem čas od času překvapit malým dárkem nebo gestem. I když nemusí být vždy prostor pro intimitu, snažte se udržet vzájemnou blízkost v podobě polibků, obětí nebo držení za ruce.

 

7. Buďte trpěliví 

Narození miminka je velká změna, na kterou si musíte oba zvyknout, buďte trpěliví a respektujte jeden druhého.

 

Facebook Ads-130

 

8. Jděte příkladem 

Když děti vidí, že jejich rodiče mají pevný a láskyplný vztah, učí se, jak budovat zdravé vztahy ve svém vlastním životě.

 

Pamatujte, že každý vztah prochází změnami, a příchod miminka je jednou z největších. Nezapomínejte ale na to, že na začátku jste byli vy dva a i když držíte v náručí malého človíčka, jste tu stále vy dva, stejně důležití jak v jeho životě tak samy pro sebe. Pokud budete o váš vztah pečovat, budete lépe čelit výzvám, které rodičovství přináší. Snad vám naše rady pomohou najít způsob, jak si udržet harmonický vztah i v této nové životní etapě.

 

Vaše Monika z Moniel