Jak na samovyšetření prsou v pohodlí domova

 O vyšetření prsou toho slýcháme spoustu. Víte ale, jak takové samovyšetření provést správně i v pohodlí domova? V rámci růžového října jsme pro vás připravili přehledný návod, krok po kroku. Nezapomínejte na prevenci a sáhněte si na ně každý měsíc!

 

296_1

 

Samovyšetření prsu

Umíte si na NĚ správně sáhnout? Díky kampani #prsakoule se to hravě naučíte a edukovat pak můžete i partnera nebo partnerku. Celých 30 % rakoviny totiž odhalí právě naše drahé polovičky.

 

Pravidelnost 

Je klíčová! Samovyšetření prsou provádějte 1x měsíčně, ideálně 5. až 10. den od začátku menstruace. Pokud menstruaci nemáte, vyberte si jakýkoliv den v měsíci.

 

Porovnávejte

Jako první krok pro správné vyšetření budete potřebovat zrcadlo. Mrkněte na obě prsa a zjistěte, jestli jsou stejná, jako minulý měsíc. Zkuste také zvednout ruce nad hlavu a prohlédnout si je i v této pozici.

 

Pozorujte

Během celého měsíce si všímejte nežádoucího výtoku z bradavky, změn kůže na prsou, tvaru bradavek i samotného prsu, důležité je také pozorovat změny velikosti prsou.

 

Na jaké změny si dát pozor!

projevy-rakoviny-prsu

 

Sáhněte si

Dotýkejte se prsou krouživými pohyby, nejlépe třemi prsty naplocho. Začněte jemně po povrchu, poté přitlačte a jděte i více do hloubky. Vyšetřujte se vždy opačnou rukou – tedy levou rukou pravé prso a naopak.

 

Prohmatejte 

Je důležité nevynechat žádnou část. Začněte u klíčních kostí, přes podpaží, až k podprsenkové rýze. Zvýšenou pozornost byste měly věnovat nerovnostem uvnitř i na povrchu prsou.

 

Tip Moniel:

Pokud máte větší prsa, prohmatávejte je nejprve vsedě, poté vestoje a na závěr ještě vleže na boku.

 

Máte hotovo 

Pokud nic nenajdete, můžete se radovat! Když se vám cokoliv nebude zdát, nepanikařte a mrkněte do článku Kdy navštívit lékaře.

 

Mrkněte i na přehledné video, kde je vše názorně ukázáno.