Vyšetření prsu se nemusíte bát! Kdy navštívit lékaře a jak probíhá vyšetření?

Kdy jste si naposledy nechala vyšetřit vaše prsa? Každá žena by měla pravidelně jednou za měsíc provést samovyšetření prsou. V rámci prevence se ale doporučuje také ultrazvukové nebo mamografické vyšetření a to především pokud je vám 40 let a víc. Mamografický screening je preventivní vyšetření, které se využívá na včasné odhalení rakoviny prsu. Přečtěte si, jak samotné vyšetření probíhá, kdy se dozvíte výsledky nebo co je to mamograf a zda vyšetření prsu hradí zdravotní pojišťovna.

 

294

 

Kdy vyhledat lékaře

Každá žena nad 40 let by měla docházet na screeningové vyšetření mamografem nebo ultrazvukem jednou za dva roky v rámci  preventivní prohlídkyaby měla jistotu, že je zdravá. 

Může se ale stát že si při samovyšetření prsu všimnete nebo nahmatáte něco neobvyklého. V první řadě nepanikařte, nestyďte se a hlavně negooglete! Místo toho se co nejdříve objednejte ke svému praktickému lékaři nebo gynekologovi, který vše zkontroluje a v případně nutnosti vám vystaví žádanku na odborné vyšetření v mamocentru. Jejich seznam najdete také na www.mamo.cz.  

   

Na jaké změny si dát pozor!

projevy-rakoviny-prsu

 

Jak probíhá vyšetření

Před samotným vyšetřením vyplníte dotazník, kde najdete mimo jiné otázku, zda se ve vaší rodině objevilo zhoubné onemocnění prsu nebo jiný druh rakoviny (například jestli  maminka, teta nebo babička prodělaly rakovinu prsu). Ptát se vás budou také na to, zda jste někdy měla například zánět prsu, úraz nebo operaci prsu (včetně plastických operací). Tyto informace pak pomůžou lékařům vyhodnotit vaši konkrétní situaci. 

 

Samotné mamografické vyšetření se provádí v soukromí snímkovny, kde je s vámi pouze laborantka, která vám vysvětlí vše potřebné. Vyšetření mamografem trvá cca 10 minut. Prs se mírně stlačí mezi 2 desky a „vyfotí” rentgenem. Vytvoří se dva snímky, aby bylo jisté, že se na nic nezapomnělo. Samotné stlačení prsou může být pro někoho možná maličko nepříjemné, ale rozhodně se nejedná o nic hrozného a navíc tento diskomfort trvá jen chvilku, asi 2-3 vteřiny. 

 

296_2

 

Co je mamograf

Mamografický přístroj dokáže pomocí rentgenových snímků odhalit zhoubný nádor ještě před tím, než žena sama zpozoruje nějaké potíže nebo změny v prsou. Mamograf výrazně zvyšuje šance na úplné uzdravení či prodloužení života, díky včasnému odhalení nádoru. Často se v médiích objevuje chybná informace, že rentgenové záření z mamografu způsobuje rakovinu. To je samozřejmě hloupost!Dávky záření jsou minimální a díky využití měkké techniky je vyšetření bezpečné. 

 

 

Výsledky vyšetření

V některých centrech vám dají předběžné výsledky vyšetření hned nebo je po vyhodnocení zašlou vašemu gynekologovi nebo praktickému lékaři. Snímky se vždy hodnotí dvakrát, dvěma na sobě nezávislými lékaři a navíc s časovým odstupem, aby se předešlo přehlédnutí čehokoliv podezřelého. V některých případech lékař rozhodne o doplnění vyšetření o ultrazvuk, kontrolní mamografii nebo biopsii (odběr vzorku z podezřelé tkáně v prsu). Ani tady ale není důvod panikařit. Většina vyšetření dopadne dobře

 

297_2

  

Co vám hradí zdravotní pojišťovna?

Pokud je vám méně než 45 let, můžete si nechat vyšetřit prsa jako samoplátce. Podle věku pak lékař zvolí nejvhodnější variantu - ultrazvuk (obvykle do 40 let) nebo mamograf (nad 40 let). Cena se pohybuje mezi 600–1000 kč.

Pokud je vám 45 let a víc, hradí vám zdravotní pojišťovna preventivní mamografické vyšetření jednou za dva roky (Pokud chcete podstoupit vyšetření v kratším intervalu, musíte si ho zaplatit). Pro vyšetření budete potřebovat žádanku od svého praktického lékaře nebo gynekologa.

 

 Na jaké příspěvky od zdravotních pojišťoven máte nárok v rámci preventivních vyšetření si může přečíst v naše přehledu ZDE.

 

Abyste nezapomněla na žádnou prohlídku, stáhněte si mobilní aplikaci Preventivka, která vás naučí pečovat o své zdraví správně.

 

Zdraví je totiž to nejdůležitější, co máme!

 

Vaše Monika z Moniel