Velký přehled IV_ Příspěvky na preventivní onkologické vyšetření prsou

Základem prevence rakoviny prsu je pravidelné samovyšetření (návod najdete ZDE) a mamografický screening. Jak samotné vyšetření u lékaře probíhá a co vás během něho čeká, jsme vám popsali v tomto článku. Důležité je ale zmínit, že preventivní mamografické vyšetření je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a to všem ženám od 45 let bez horní hranice věku. Pokud patříte do mladší generace, čtěte dál... většina zdravotních pojišťoven totiž nabízí i nejrůznější preventivní programy pro mladší ženy. Jedna z pojišťoven dokonce přispívá i na ultrazvukové vyšetření mužům. Pojďme se společně podívat na jaké příspěvky máte nárok.

 

Víte že...

Pokud se zhoubný nádor prsu najde včas, existuje téměř 95% pravděpodobnost vyléčení. Při vyšetření mamografem je možné odhalit nádor už v době, kdy žena ještě nepociťuje žádné obtíže, a nádor neobjeví ani při pravidelném samovyšetření.

 

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

VZP přispívá až 500 Kč na ultrazvukové nebo mamografické vyšetření u žen ve věku 18-45 let, které si hradí preventivní vyšetření samy  (ženám nad 45 let hradí VZP toto vyšetření plně). Vyšetření musí být provedeno výhradně v akreditovaném mamografickém screeningovém centru uvedeném na webových stránkách VZP. O příspěvek můžete požádat přímo v aplikaci Moje VZP nebo na pobočce. K žádosti přiložíte doklad o zaplacení vyšetření, který nesmí být starší než 3 měsíce. 

 

299_2

 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV)

ZPMV přispívá až 500 Kč na mamografické vyšetření ženám ve věku od 40 do 44 let. Ženám nad 45 let je vyšetření plně hrazeno jednou za dva roky. Stejnou částkou  přispívá ZPMV i na ultrazvukové vyšetření ženám ale i mužům bez omezení věku.

 

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPVZ)

ČPZP poskytuje v rámci preventivních programů příspěvek až 500 Kč na prevenci rakoviny prsu, a to ženám ve věku od 30 do 44 let na mamografické vyšetření nebo ultrazvuk a ženám nad 45 v případě, že vyžadují mamografické vyšetření nebo ultrazvuk častěji než jednou za dva roky (to totiž hradí ČPVZ plně). 

 

299_3

 

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ)

Na preventivní vyšetření karcinomu prsu přispívá ZPŠ až 800 Kč a to ženám ve věku od 20 do 45 let. Pokud je vám více než 45 a vyžadujete mamografické vyšetření častěji než jednou za dva roky, ZPŠ vám přispěje až 600 Kč. 

 

Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP)

Na preventivní vyšetření prsu přispívá Vojenská zdravotní pojišťovna jednou za dva roky částkou až 800 Kč a to ženám od 30 let do 40 let na sonografické vyšetření prsu, ženám od 40 let do 45 let na mamografické nebo sonografické vyšetření prsu, ženám od 45 let na mamografické nebo sonografické vyšetření prsu, pokud není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění (pravidelné vyšetření jednou za dva roky). 

 

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

OZP nabízí v rámci programu STOP rakovině prsu příspěvek až 1 200 Kč, a to ženámve věku od 40 do 45 let. ženám nad 45 hradí OZP vyšetření v plné výši.

 

Vaše Monika z Moniel