Jak ochránit dětskou pokožku před sluníčkem

Dny plné slunečních paprsků jsou tady. Hurá hurá! Určitě už jste ze skříně vytáhly letní oblečení pro dětičky a sobě pořídily nové šatičky a sandálky, aby vám ten (ne)alko drink na zahrádce chutnal líp.

Abyste si ale slunečné dny společně užili plnými doušky a bez starostí, nezapomínejte na kvalitní ochranu před sluncem. V článku se dočtete, jak ochránit dítka před slunečním zářením i to, jak často citlivou pokožku dětí mazat opalovacím krémem. Nezapomeneme ale ani zmínit, proč je sluneční záření prospěšné pro lidský organismus a jaké přípravky jsou nejvhodnější pro děti.

 

66

 

Miminka a kojenci do jednoho roku

Pravidlo číslo jedna: miminko na sluníčku nemá co dělat! Myslete také na to, že v rámci prevence novorozenecké žloutenky miminko nikdy nevystavujeme přímému sluníčku, pouze dennímu světlu. Odborníci z řad lékařů a dermatologů důrazně nedoporučují vystavovat slunečnímu záření ani děti až do jednoho roku. Ledové kafíčko s kočárkem a kámoškou si tak vychutnejte v příjemném stínu, opálení do nových plavek doženete jindy. :)

 

63

 

Neposedná batolata

Dětičky v období druhého a třetího roku ráda objevují svět všemi smysly a málokdy na chvilku posedí. Batolata do 3 let by na slunci měla být opravdu minimálně. Pohyb na slunci malým raubířům samozřejmě zakázat nemůžete, vždy ale myslete na důkladnou péči v podobě přípravku s vysokým ochranným faktorem. Opalovací krém použijte vždy, když jdete ven i pokud sluníčko zrovna nesvítí. Maximální účinnosti dosáhnete díky nanesení dostatečného množství krému a jeho nanášení v pravidelných intervalech.

Další nepostradatelnou ochranou pro vaše dítko budou letní kloboučky, sluneční clony na kočárek nebo vhodné oblečení.

 

10

 

Předškoláčci a školáčci

U starších dětí školkového a školního věku se bohužel stále častěji objevují alergie, atopické ekzémy a vyrážky ze slunečních paprsků. Pro ně je vhodnější používání opalovacích produktů s minerálními filtry, které odrážejí a rozptylují škodlivé záření, nevstřebávají se přímo do pokožky, ale zůstávají na jejím povrchu a pokožku chrání ihned po aplikaci.

Další nezbytnou ochranou před sluníčkem jsou, stejně jako u batolat, ochranné kloboučky, slunečníky a oblečení. Dnešní trh nabízí oblečení a pokrývky hlavy s UV filtry.

 

62_1

 

Sluneční záření - proč je důležité pro lidský organismus?

 

Slunce je největším zdrojem energie na této planetě, proto není divu, že má také pozitivní vliv na lidské zdraví. Potlačuje negativní myšlenky, zlepšuje spánek a je prevencí některých chorob. Patrně největším přínosem je vitamín D, který tělo získává právě díky slunečnímu záření. 

 

A proč je vitamín D tolik důležitý? Poté, co se dostane do našeho těla, blahodárně působí třeba v játrech, ledvinách nebo mozku. Má navíc pozitivní účinky na imunitní systém, zažívání i psychiku. U žen prospívá v těhotenství placentě, u mužů pomáhá předcházet nemocem prostaty a u dětí je vitamín D zásadní pro správný vývoj a funkci kostí. U miminek do jednoho roku se jako zdroj vitamínu D používají nejrůznější vitamínové doplňky stravy. 

 

Abychom načerpali dostatek vitamínu, rozhodně na slunci nemusíme trávit celý den. Stačí jen několik minut.

 

O slunci se často mluví i v souvislosti s jeho blahodárným vlivem na lupénku či ekzém, víte ale, že je současně i ničitelem bakterií?Světlo je dobrým pomocníkem i v době, kdy v domácnosti někdo onemocní. V takovém případě se doporučuje otevřít okno a nechat dovnitř proudit čerstvý vzduch a světlo. Kromě toho má sluneční světlo také protizánětlivé účinky.

 

Jaké přípravky používat?

 

Přípravky s vysokým ochranným faktorem účinně chrání pokožku dítěte proti okamžitému spálení UVA i UVB slunečními paprsky. Používejte vždy kvalitní produkty určené speciálně pro citlivou pokožku miminek a malých dětí. Pro bezpečných 150 minut na sluníčku je nutné pokožku namazat přípravkem s OF 50+ a pokud se dítě koupe v bazénu, je nutné jej znovu namazat mnohem dříve. Počítejte také s tím, že krém, mléko či opalovací sprej je nutné aplikovat i 30 minut před pobytem na sluníčku.

 

Jak se říká "všeho s mírou", a to platí dvojnásob o pobytu na sluníčku. 

 

Přeji krásné letní dny.

 

Vaše Monika z Moniel