Jak vybavit cestovní lékárničku pro děti?

Léto je konečně tady a s ním i letní dovolené a výlety s dětmi. Určitě máte pro vaše ratolesti připravený báječný program a nenecháte si ho ničím narušit. Pro všechny případy proto zkontrolujte obsah vaší cestovní lékárničky a doplňte ji o potřebné vybavení, ať si můžete rodinnou dovču užít naplno!

 

75 

 

Praktická lékárnička

Cestovní lékárnička by neměla chybět v žádné rodině a obzvlášť na dovolené nebo výletech. Pomůže vám ošetřit drobná zranění malých raubířů od pořezání se, odřená kolena i drobnější nehody nejen na kole či odrážedle. Prostě všude tam, kde maminčino pofoukání bolístky nepomůže. :)

Na trhu dnes objevíte praktické lékárničky, jejichž obsah je pro dobrou orientaci uložen ve dvou průhledných síťovaných vnitřních kapsách. Během používání lékárničky se řiďte návodem k použití. Na cestách se vám budou hodit také sáčky na použité pleny nebo informace ohledně ochrany před slunečním zářením.

 

Co by nemělo v cestovní lékárničce chybět:

 

Nepostradatelná desinfekce

Možná patříte mezi maminky, které si nepotrpí na nezdravě přehnanou hygienu, možná si radši všechno pečlivě umyjete a vydesinfikujete. Tak jako tak se vám určitě budou hodit praktické vlhčené ubrousky a malá desinfekce ve spreji

 

Lehké úrazy

Pokud vás potká lehké poranění při sportu nebo pádu, budete chtít mít po ruce již zmíněnou desinfekci. Lékárny dnes nabízejí celou řadu tzv. "nepálivých" desinfekcí... bez slziček to asi nepůjde, ale rána se ošetřit musí. Při lehčím poranění se budou hodit náplasti, ideálně s obrázkem oblíbené postavičky nebo zvířátka. Přibalte ale raději i elastické fixační obinadlo, mikroporézní lepící pásku a trojcípý šátek.

 

Otevřené rány

Občas se bohužel přihodí nehoda, během které vznikne otevřená rána. V lékárničce by proto nemělo chybět klasické sterilní obinadlo, gázové polštářky, škrtící pryžové obinadlo, sterilní náplasti i náplasti na popáleniny. Při poranění očí se hodímalé a velké oční obvazy s polštářky. Během ošetřování ran využijete vinylové rukavice.

 

 76


Běžné nachlazení

Nachlazení může potkat každého z nás, děti nevyjímaje. Vsaďte na doporučené léky na kašel či izotonický solný roztok do nosu, kapky do nosu či očí, čípky, sirup nebo prášky tlumící bolest a teplotu, jako je Ibalgin, Paralen, Panadol nebo Nurofen.

 

(Ne)spokojené bříško

Stačí malý kousek špatného jídla nebo střevní nerovnováha a problém je na světě! V každém případě mějte v lékárničce vždy zabalená také probiotika, případně kapky proti nadýmání. Při zvracení oceníte rehydratační roztok Kulíšek, který je ideální vychladit a podávat po lžičkách. Hodit se vám mohou i přípravky proti průjmu, jako Smecta, Enterol nebo Carbosorb.

 

Hmyzí štípnutí

Komárů a jiných otravných hmyzounů je každým rokem víc a víc. Proto oceníte repelenty proti klíšťatům a komárům. Pro péči o již existující štípance oceníte například Fenistil gel. Hodit by se vám také mohly speciální kleštičky na vytažení klíštěte.

 

Nevolnosti na cestách

Děti během delší cesty autem nebo autobusem trápí nevolnost. Účinnou pomoc nabízí Kinedryl, speciální lízátka proti nevolnosti nebo žvýkačky Travel Gum.

 

Pomoc pro alergiky

Nejen do cestovní lékárničky byste měli zabalit také léky pro alergiky (Zyrtec, Claritin, Zodac nebo Xyzal.) Vždy dbejte doporučenému dávkování od alergologa.

 

Tip od Moniel

Na našich cestách se nám vždy osvědčilo mít vždy teploměr, malé nůžky, pinzetu, zavírací špendlík a v neposlední řadě nosní odsávačku! S naším přehledem vybavení cestovní lékárničky vás už na dovolené nic nezaskočí!

 

Ochrana pokožky

V rámci péče o pokožku oceníte oblíbený ochranný krém například proti opruzeninám. Při spálení jemné dětské pokožky pomůže Panthenol ve formě spreje nebo krému. Nezapomínejte používat opalovací prostředky s ochranným faktorem minimálně 30! Děti do 1 roku by navíc na slunci měli trávit minimum času! O ochraně dětské pokožky před slunečním zářením si můžete přečíst v našem dalším článku.

  

Při balení lékárničky vždy zkontrolujte dobu použitelnosti léků

 

Co všechno máte v rodinné lékárničce vy? Případně nám napište další nezbytnosti, které by v jejím obsahu neměly chybět. Děkujeme!

 

Vaše Monika z Moniel