Jak zabavit dítě v autě bez tabletu a telefonu?

Život s dětmi je pořádná jízda! A samotná jízda v autě s dětmi je kapitola sama o sobě. Ať už jedete za humny k prarodičům nebo si troufáte i na delší cestu k moři, přinášíme vám několik tipů, které celé posádce zpříjemní ubíhající kilometry do cílové destinace. Pohodlně se usaďte a zapněte pásy, vyjíždíme!

 

Základní příprava

Před každou cestou autem s malým dítětem nezapomeňte na praktickou "kápézetku". Pro novorozence a batolata to bude pravděpodobně celá přebalovací taška, pro starší dítka pak například praktický organizér, kde vždy najdete vlhčené ubrousky, kapesníky, toaletní papír i pytlíčky na odpadky nebo v některých situacích i na obsah žaludku větších či menších pasažérů.

Vždy pak samozřejmě mějte dobře naplánovanou trasu do cílové destinace, protože nervózní atmosféra během nekonečného bloudění po neznámých vesničkách na rodinné pohodě moc nepřidá. Předem si také zjistěte, kde si můžete dát kratší pauzičku na protáhnutí nohou, osvěžující zmrzlinu nebo kojení. (Tady se vám určitě bude hodit naše praktická kojící mikina ;) )

 

 78

 

Kontrastní hračky

Nejmladší pasažéři obvykle milují kodrcání během jízdy v autě a moc rádi si schrupnou. Proto nebude nutné jim vymýšlet profesionální animační program. Kdyby ale přece jen dětičky otevřely očka a začaly se nudit, vsaďte na kontrastní a senzorické hračky. Pořídit můžete závěsné hračky, chrastítka i nejrůznější hrací vymoženosti, ze kterých vám za chvilku půjde hlava kolem. Batolátka se zabaví alespoň než si v rychlosti vypijete kávu. 

 

 79

 

Zábava pro větší cestovatele

Někteří dvouleťáci a starší dítka už nevydrží jen tak v klidu sedět a koukat. Potřebují zábavu! Vyzkoušejte třeba pracovní sešit se samolepkami, knížku s přemístitelnými samolepkami, kartičky se šňůrkou pro zavazování, šněrování a spojování různých úkolů nebo cestovní magnetické puzzle. Malí výletníčci si zamilují také kouzelné čtení v podobě knížky a elektronického pera, nejrůznější pultíky s aktivitami, senzorické knížky, tabulku pro kreslení a následné mazání výtvoru nebo klasický papír a pastelky. Vyzkoušet můžete taky říkanky a písničky.

 

 82

 

Tablet mimo hru

Školáky a bohužel už i školkové děti vždy zaručeně zabaví tablet nebo telefon. Jak ale vyváznout ve zdraví jakoukoliv cestu bez moderních technologií? Do vašeho arsenálu hraček a zábavy (nejen) na cesty přikupte nejrůznější společenské a karetní hry. Děti se například mohou učit dopravní značky a hned je poznávat v praxi. Užijete si i nejrůznější kvízy a postřehové hry. Velmi oblíbená hra je Cestovní abeceda, kde je cílem posbírat celou abecedu ukazováním na objekty z okna a sbírat je ve správném pořadí písmen.

Celá posádka vozu se zabaví během vyprávění příběhu na pokračování. Jeden člen rodiny začne příběh jednou větou a další na ni navazují. Společně pak můžete vymyslet geniální story!

Skvěle funguje hra "kdo jsem" nebo "na co myslím". Ideálně se omezte například pouze na zvířata, předměty v kuchyni nebo na zahradě atd. Děti hezky potrénují představivost a paměť.

Pokud vám počasí zrovna moc nepřeje, můžete poznávat zvířata a jiné obrazce v mracích

 

"Štěstí přeje připraveným. A matkám obzvlášť!"

autor neznámý

 

Oblíbený playlist

Seznam oblíbených písniček nesmí na žádné cestě autem chybět! Ať už těch vašich nebo dětských. Doporučujeme je ale aspoň trochu střídat, jinak na příští výlet půjdete radši sami pěšky přes půl kraje - hezky v klidu a TICHU. Velmi praktickým pomocníkem pak můžou být i sluchátka s pohádkami.

 

83 

 

Zdravé a hravé svačinky

Pokud během jízdy v autě vaše děti netrápí žaludek, můžete vytáhnout další eso z rukávu v podobě hravých svačinek. Předem dětem připravte třeba originální náhrdelník z ovoce či zeleniny nebo jednotlivě zabalte malé kousky vaší vyhlášené buchty. Dětičky stráví o pár drahocenných minut déle při rozbalování jídla a jeho konzumací a kilometry jim utečou rychleji.

 

Cestujete s dětmi? Jaké jsou vaše zkušenosti z cest a tipy na zábavu? Napište nám!

 

Vaše Monika z Moniel