Jednoduchý nepečený jahodovo-kokosový dort

Receptů na jednoduché a rychlé dezerty není nikdy dost! Pochutnejte si u vaší (dost možná už studené) kávičky na nepečeném jahodovo-kokosovém dortíku. Tuhle odlehčenou verzi si můžete dovolit, i pokud dodržujete redukční jídelníček. Třikrát hurá!

 

95 

 

Šťavnaté jahody

Využijte jahodovou sezónu a sežeňte jahody vypěstované na českém políčku, pod svěžími slunečními paprsky. Na mražených jahodách není nic špatného, ale těm čerstvým přece jen nemají šanci konkurovat.  Pozvolné dozrávání během letních slunečných dní vyčaruje jahůdkám šťavnatou chuť, které v dortíčku, smoothie i domácí zmrzlině udělají obrovskou parádu!

 

Tip od Moniel: 

Nakupte si jahod víc, než aktuálně spotřebujete a uložte si je do menších pytlíčků nebo sklenic do mrazáku. V chladnějších měsících přijdou mimořádně vhod!

 

Ovoce plné vitamínů a minerálů

Slaďoučkým jahodám se mnohdy přezdívá elixír zdraví. Plody jahodníku se pyšní červenou barvou díky anthocyaninu - látce s antioxidačními účinky, která jahody chrání před bakteriemi i škůdci a zároveň pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém, podporuje dlouhodobou paměť, pomáhá chránit mozkové buňky a zamezuje tvorbě zánětů.

Jahody jsou bohaté na řadu vitamínů, v čele s vitamínem C, vitamíny skupiny B, E a A a spoustu důležitých minerálů jako je vápník, draslík, hořčík, železo či zinek. 

 

94

 

Potřebné ingredience

 

Na korpus:

100 g mletých ovesných vloček

100 g mandlové mouky

vrchovatá lžíce kvalitního kakaa

60 g kokosového oleje

sladidlo podle chuti

 

Kokosovo-vanilkový krém:

400 ml kokosového mléka (v plechovce)

špetka vanilkového cukru

sladidlo podle chuti

4 g agar

 

Jahodový agar:

hrnek jahod

voda

sladidlo podle chuti

4 g agar

 

Jednoduchý postup

  1. Pro korpus smícháme všechny ingredience a rukama vypracujeme těsto, které vměstnáme do menší dortové formy vyložené pečícím papírem.
  2. V hrnci smícháme kokosové mléko, libovolné sladidlo, vanilkový cukr a vše přivedeme k varu. Následně pozvolna vmícháme agar a povaříme.
  3. Směs necháme pár minut vychladnout, nalejeme ji na korpus a uložíme do lednice.
  4. Po ztuhnutí připravíme jahodovou vrstvu. Jahody s trochou vody rozmixujeme, uvedeme k varu a pomalu vmícháme agar.
  5. Částečně vychladnou jahodovou směs nalijeme na kokosový krém a celý dort necháme ztuhnout v lednici.

 

93 

 

Vsadíme se, že se budete do kuchyně několikrát vracet pro další a další kousek! Dobrou chuť.

 

Vaše Monika z Moniel