Famózní domácí granola plná superživin

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a není vám úplně jedno, co vy nebo vaše rodina jí, zamilujete si tenhle recept stejně jako my! Famózní domácí granola by měla mít své čestné místo ve vaší spíži. Není plná zbytečného cukru a připravíte ji za chvilku. Pořiďte jí nějaký slušivý kabátek ve formě líbivé dózy a budou vám ji chodit ujídat všichni mlsouni v rodině! A pokud jste těhotná nebo kojíte, oceníte její dokonalé, zdraví prospěšné složení dvojnásob!

 

Co je to ta granola?

Stručně a jasně - granola je křupavá a voňavá zapečená směs. Můžete si ji vytvořit vždycky trochu jinak, přesně podle vaší chuti. Jejím základem jsou vločky, med a trocha kokosového oleje. Navíc si do ní můžete přimíchat naprosto cokoliv - kousky čokošky, nejrůznější oříšky a semínka, sušené i čerstvé ovoce nebo kakao.

 

Tip od Moniel

Granolu povýšíte ještě o úroveň výš, pokud ji doplníte o řecký jogurt, čerstvé ovoce a trochu medu nebo oblíbené oříškové máslo.

 

Ovesné vločky navíc obsahují mnoho důležitých živin, které jsou potřebné nejen během těhotenství, jako například železo, draslík, vlákninu nebo vitaminy. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají ovesné vločky také zklidňovat žaludek při těhotenských nevolnostech. jsou také dobrý zdroj selenu, vitamínu E, fosforu, vápníku a vitaminu B1. Tyto minerály posilují imunitu, zlepšují tvorbu kostí a zubů a zajišťují správný růst a vývoj plodu.

 

98

 

Zdravé oříšky a semínka

Vsadíme se, že si granolu s oříšky zamilujete stejně rychle, jako my! Díky vysokému obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů mají ořechy pozitivní vliv na lidské zdraví a to obzvlášť během těhotenství a kojení. Účinně neutralizují volné radikály a bojují s oxidačním stresem, pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu, snižují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění a jsou známé i pro své silné protizánětlivé účinky. Samé benefity! Jupí, jupí!

 

Věděli jste například, že mandle jsou bohatým zdrojem přírodní formy kyseliny listové, což je jedna z nejdůležitějších živin prvního trimestru. Mandle obsahují také vysoký podíl antioxidantů,  přírodních sloučenin, které pomáhají matce a jejímu dítěti bojovat proti volným radikálům a tím pomáhají udržet matku a dítě zdravé a to i během kojení.

 

Přidat můžete například i vlašské ořechy, které jsou výborným zdrojem zinku, draslíku, fosforu, železa, hořčíku a z vitamínu hlavně E a vitamíny skupiny B. Vlašáky příznivě působí na odstranění srdečně-cévních chorob, snižují hladinu "zlého" cholesterolu, podporují činnost mozku, snižují hustotu krve a mají protizánětlivé účinky. 

 

Pro milovníky kešu, máme dobrou zprávu... kešu jsou jedním z nejbohatších zdrojů hořčíku, jehož nedostatek může způsobovat nejen nervozitu a podrážděnost, ale také křeče nebo nepříjemné pocity tvrdnutí břicha v těhotenství.

 

Domácí granolu jistě vyšperkuje i hrst pistácií, které jsou krom jiného přirozeným zdrojem vitaminu C, proto napomáhají udržet imunitu v rovnováze. Napomáhají také snížit a udržet cholesterol a tím vás chrání před vysokým krevním tlakem, který je zvláště v období těhotenství velmi nebezpečný. 

 

A v neposlední řadě tady máme oblíbené lískové ořechy, které jsou dobře stravitelné a obsahují velké množství vitaminů, zvláště vitaminu E, B3 a B6 a minerálů. Jsou přírodním zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, manganu, boru a vápníku, takže napomáhají k psychické rovnováze. Dále napomáhají udržovat pevnost kostí a svalů.

 

Přidat můžete například i nejrůznější semínka. Říká se, že díky lněnému semínku můžete mít rychlejší porod. Konzumace lněného semínka totiž uvolňuje porodní cesty, zjemňuje svaly a tím podporuje otevření děložního hrdla, což může ulehčit následný průběh porodu. Lněné semínko je zdrojem Omega 3 nenasycené mastné kyseliny, vlákniny, kyseliny fenolové, lignanů, vitamínu E, draslíku, železa a zinku. To vše je pro vaše tělo nejen v době těhotenství nezbytné. Lněné semínko také velmi často využíváno k prevenci zácpy díky vysokému obsahu vlákniny. 

 

103

 

Sušené ovoce a vitamíny

 

Sušené meruňky jsou doslova vitaminovou bombou superživin, obsahují vitamin A, C, E, beta karoten, fosfor, křemík, vápník, draslík a především železo, které je obzvláště důležité v těhotenství, kdy řada žen trpí anémií. U sušených meruněk si ale dávejte pozor na množství, protože mají vysoký obsah sacharidů. Doporučujeme také kupovat nesířené plody

 

Říká se, že sušené datle usnadňují, díky svému složení, průběh porodu asnižují vnímání bolesti u porodu. Těhotné ženě se doporučuje sníst přibližně šesti datlí denně od 34. týdne těhotenství. Datle jsou plné vitamínů (železo, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, betakaroten), minerálů, aminokyselin, vlákniny a dodají tak energii nezbytnou především během porodu. Datle také pomáhají při zažívacích potížích, zejména při zácpě a špatném trávení. 


V rozinkách se nacházejí vitamíny (C, E, K, A a vitamíny skupiny B), minerální látky (vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek a draslík), antioxidanty (katechin, quercetin, resveratrol), aminokyseliny (leucin, lysin, tyrosin, threonin, fenylalanin atd.) Obsah železa v rozinkách je poměrně vysoký a proto se doporučují v těhotenství. Ale opět pozor na vysoký obsah jednoduchých cukrů.

 

Sušené švestky jsou bohaté na minerály jako jsou draslík, fosfor, vápník, sodík, chlór a železo, z vitaminů pak B, C, E a A. Důležité je ale velké množství vlákniny, která funguje na trávicí systém. Pektiny obsažené ve švestkách zpomalují vstřebávání cukrů, takže zabraňují rychlému vyhladovění. Toto sušené ovoce udržuje hladký chod trávicí soustavy, reguluje krevní tlak a snižuje riziko eklampsie při porodu.

 

Sušené fíky jsou díky svým nutričním hodnotám na seznamu nejzdravějších potravin pro druhý trimestr těhotenství. Jsou bohatým zdrojem vápníku, železa, hořčíku a draslíku. Mají vyšší obsah vlákniny než běžné ovoce a zelenina. Při konzumaci sušených fíků pozor na množství. Doporučené množství je 8 fíků denně.

 

101

 

Kokosový olej 

Kokosový olej má široké spektrum benefitů, za které mohou MCT tuky (Media Chain Triglycerides), stejně tak i kyselina laurová, stearová a kaprylová. Toto jedinečné seskupení složek pomáhá odbourávat chuť na sladké, zvyšovat imunitu a zlepšovat tráveníUžívání kokosového oleje během těhotenství i po něm pozitivně ovlivňuje kvalitu ženského mléka, a tím pádem i výživu dítěte. Vnější použití pomáhá při hojení ran po porodu a také na uklidnění bradavek.

 

Hořká čokoláda = zdravé mlsání

V tmavé čokoládě, tedy s podílem kakaa vyšším než 60 % se nachází velké množství flavanolů, což jsou rostlinné látky, u kterých se předpokládá, že mají antioxidační účinky. Snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, zmírňují systémové záněty a omezují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocněníTmavá čokoláda dále přispívá ke snížení produkce stresových hormonů. Čokoláda vás tudíž může chránit před stresem

 

Med - tekuté zlato

 

Říká se, že těhotná žena by měla za celé těhotenství zkonzumovat až 5 kilogramů medu. Med obsahuje oligosacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky, včelí mateří kašičku, aminokyseliny, pylová zrnka a volné organické kyseliny. Všechny tyto látky jsou potřebné ke zdravému vývoji miminka. Ale pozor, stále se jedná o jednoduchý sacharid, který zvyšuje glykémii stejně jako cukr, což není vhodné například u diabetiček

 

102

 

Potřebné ingredience:

 

200 g ovesných vloček 
100 g oblíbených surovin (ořechů, semínek, sušeného ovoce, kousky čokolády)
2 lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla
2 lžíce kokosového oleje

 

Jednoduchý postup:

  1. Smícháme všechny sypké suroviny. 
  2. V hrnečku rozehřejeme olej se sladidlem, vlijeme do misky se sypkými surovinami a důkladně promícháme.
  3. Připravenou směs rovnoměrně rozmístíme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby.
  4. S občasným promícháním pečeme pozvolna na 160 °C cca 30 minut - dokud není granola téměř suchá a do zlatova upečená. 
  5. Hotovou směs necháme vychladnout. Poté ji přemístíme do uzavíratelné nádoby.

 

Kdyby se vám nějakým veeelkým zázrakem nepodařilo granolu sníst ještě v den upečení, doporučujeme ji spotřebovat do cca týdne

 

Tip od Moniel

Pokud granolu uchováte v lednici, vydrží až měsíc. Většinou tak dlouho ale nevydrží :)

 

Dobrou chuť a zdravé mlsání přeje...

 

Vaše Monika z Moniel