Jak zbavit dítě plenek aneb kdy a jak odplenkovat

Ať už vaše dítě nosí jednorázové nebo látkové pleny, jednoho krásného dne přijde čas, kdy bude třeba je odhodit a posunout se zase o kousek dál ve zdravém vývoji vašeho andílka. Nebo se o to alespoň pokoušet:) Letní období je pro odplenkování jako stvořené a s našimi ověřenými tipy to navíc bude úplná hračka...  

 

Kde je to miminko?

Čas neúprosně letí. S dítětem obzvlášť! Před chvilkou se vaše malá láska narodila a vy jste ani nestihly dožehlit tu hromadu prádla a už máte doma velkého parťáka! Dalším významným krokem v jeho životě bude odplenkování a následné chození na nočník a toaletu. Zbavení se plenek je podstatné pro větší nezávislost dítěte a jeho další socializaci. Vždyť za chvilku už půjde do školky a ani nemrknete a bude maturovat! Uff!

 

Proč se zbavit plenek?

Větší dítka jsou více aktivní a potřebují všechno vidět a nejlépe vzít do ručiček, díky čemuž se více pohybují. S přibývajícím věkem dítěte je důležité myslet na jeho větší pohodlí a možnost volného pohybu, který dále rozvíjí jeho schopnosti a posouvá jej ve vývoji. Odhozením plenek se navíc snižuje riziko opruzenin nebo jiných nepříjemností na jemné dětské pokožce. A navíc jde o vytanou úsporu rodinného rozpočtu.

 

111

 

Obrňte se trpělivostí

Odplenkování nezvládnete přes noc. Jako každá velká změna v našem životě, přináší i odplenkování nutnost velké trpělivosti, důslednosti a podpory vůči dítěti. Na začátku počítejte s nehodami i neochotou dítěte spolupracovat. Pro malého drobečka může být celý proces stresující, proto pro něj mějte maximální porozumění a nespěchejte na něj. Všechno má svůj čas.

 

Načasování

Jste rozhodnutá pro odplenkování, hurá do toho! Prvním krokem pro co nejméně dramatický průběh celého procesu, je správné načasování. V zimě by se asi nikomu nechtělo běhat s holým zadkem a sedat na studený plastový nočník. Kdežto v letních měsících a příjemných teplotách se možnost odhození oblečení jeví jako mnohem lepší možnost.

 

Odplenkování je ideální zahájit, pokud dítě dokáže udržet suchou plenku po delší dobu a projevuje zájem o používání toalety či nočníku nebo dokáže sdělit svoji potřebu. K tomu obvykle dochází kolem 18 měsíců až 3 let věku.

 

Metody odplenkování

Před začátkem můžete také prozkoumat různé metody - například velmi oblíbenou “indiánskou metodu”. Indiánská metoda odplenkování, často označovaná také jako „bezplenková komunikační metoda“ (EC - Elimination Communication), je tradiční přístup, který spoléhá na pozorování, komunikaci a intuitivní pochopení potřeb dítěte. Klíčovou součástí je pozorné sledování signálů, které děti vysílají, když potřebují vykonat potřebu (například změna výrazu obličeje, změna v chování-neklid nebo zastavení hry, případně nějaké zvukové signály). Rodiče se učí tyto signály rozpoznávat a okamžitě reagovat - vezmou děťátko na místo určené pro vykonání potřeby (nočník, záchod, umyvadlo..)

 

S touto metodou se dá začít již od útlého kojeneckého věku, případně od úplného narození. Celkově však vyžaduje velkou flexibilitu a dlouhodobou trpělivost. 

 

Pokud je vám bližší “klasický” způsob a jste vy i váš malý potomek připravení - je na čase pořídit nočník nebo záchodové sedátko:) 

 

Nový kamarád nočník

Seznamte dítko s novým kamarádem, se kterým si za chvilku rozhodně pěkně sednou. Doslova! Najděte doma pro nočník dostupné místo a vysvětlete dítěti, k čemu slouží. Následně jej na nočník posaďte bez plenky, aby ho cítilo na vlastní kůži, chcete-li: zadek. :) Děti rychle pochopí, že sezení na nočníku je pěkná pohoda.

 

Na designu záleží

Lepší cestu k používání nočníku si děti mohou najít, pokud si ho vyberou sami v obchodě nebo jej polepí oblíbenými samolepkami. Odměnou vám bude hned v začátku kladný vztah vašeho drobečka k nové činnosti, což je přesně to, co chceme. Umožněte se s nočníkem seznámit, prozkoumat a vysvětlete, k čemu slouží.

Nezapomeňte také na to, že se některé děti snaží napodobit rodiče, nočník úplně přeskočí a chtějí rovnou na toaletu. Pro tento případ pořiďte dětský nástavec na toaletní prkénko.

 

110

 

Pravidelná rutina

Vytvořte si vlastní rutinu a během dne posazujte dítě na nočník pravidelně. Zkoušejte to po jídle i pití, před odpoledním spánkem i po ranním probuzení. Na nočníku nechávejte dítko dostatečně dlouhou dobu, aby mělo prostor a pochopilo, co se od něj žádá. A tak pořád dokola a dokola, znovu a znovu. Občas to vyjde, někdy to ale neklapne podle představ. To vás ale nesmí zastrašit, nevzdávejte se!

 

Odborná literatura

Pomocníkem při odplenkování mohou být také knížky o „hovínku“ a podobných radostech. V knížkách najdete spoustu edukativních obrázků a příběhů o chození na nočník. Zapátrejte na internetu nebo v nejbližším knihkupectví. Jistě najdete i kvalitní dětské písničky a říkadla:) Ať už jakkoli, vytvořte v dítěti zájem, motivaci a komu se povede i těšení:)

 

Spodní prádlo

Pokud se dítě dostatečně dobře seznámilo s nočníkem a chápe jeho význam, můžete přejít k používání spodních kalhotek či trenýrek a slipů. Dítě pochopí, že je má před potřebou svléknout a lépe vnímá pocit (nejen) plného močového měchýře.

 

 

Bez plenky přes noc

Odplenkování může zahájit postupně. Dítě nechte během dne bez pleny a pravidelně jej zkoušejte posazovat na nočník. Postupně dojdete k odplenkování i během noci. Malého miláčka dejte vyčůrat před spaním i před tím, než půjdete později spát vy. Pokud v noci sami vstanete na toaletu, nebojte se vzbudit i dítko a posadit ho na nočník. Úplně se neprobudí a hned po vyčůrání zase spokojeně usne. Postupně pak vydrží celou noc.

 

108

 

Pozitivní přístup

Dítě ke svým rodičům vzhlíží a velmi intenzivně vnímá i jejich pocity. Buďte proto vždy ohleduplní a dostatečně empatičtí. Povzbuzujte dítko ve snaze používat nočník, chvalte jej za každý (i nepovedený) pokus. K úspěšnému odplenkování dochází mezi 3 až 5 rokem. Zapomeňte proto na zesměšňování nebo trestání dítka! Soustřeďte se na pozitivní motivaci a nekonečnou podporu malého človíčka. Odměnou vám bude obrovská radost dítka a jeho vlastní potlesk při každém úspěšném pokusu.


Možná už jste se doma o odplenkování pokoušeli, ale nevyšlo vám to. Mějte s dítkem trpělivost. Možná ještě nebylo připravené, nebylo správné načasování nebo jste dítěti dost možná nepřipravili ideální podmínky pro tak zásadní změnu v jeho životě. Možná je také dítko ve stresu, protože se mu narodil sourozenec nebo je prostě jen velký spáč. Nevěšte hlavu, zkoušejte dál a věřte, že i vaše dítě se jednoho dne vítězoslavně vyčůrá do nočníku!

 

Hodně štěstí a trpělivosti přeje

 

Vaše Monika z Moniel