Tipy na venkovní aktivity pro děti

Čas prázdnin neznamená jen vidinu letní dovolené a (ne)alko drinků na pláži! Možná řešíte omezený školkový provoz, kdy jste nucené zůstat doma s dětmi a vymýšlet jim program. A nedejbože, aby třeba ještě pršelo, že? Nebojte, s našimi tipy na aktivity pro děti zvládnete léto levou zadní, skvěle se pobavíte a v neposlední řadě dítka naučíte novým dovednostem. A ano, i ty drinčíky nakonec určitě budou!

 

DSC_0303 (1)

 

Procházky v přírodě

Ideální příležitost, jak trávit čas s dětmi venku, jsou procházky v přírodě. Vezměte malé průzkumníky do lesa nebo do parku za domem a zabavte je edukativními aktivitami

  • Pozorujte, ukazujte a pojmenujte stromy, jejich plody, rostliny, květiny nebo zvířata.
  • Hledejte! Doma vytvořte jednoduchou kartičku se seznamem předmětů, které lze v přírodě najít. Děti mohou hledat kamínek, sedmikrásku, list stromu, jehličí nebo šišku.
  • Stopujte zvířata. Hledat zvířecí stopy v lese a hádat, komu patří je pořádné vzrůšo i pro nejednoho rodiče, pokud jste na dovolené třeba v Nízkých Tatrách.
  • Kdo by si z dětství nepamatoval stavbu domečků pro zvířátka a lesní skřítky? Vraťte se do dětských let s vlastními dětmi.

 

119 

 

Ověřená klasika: ZOO

O prázdninách můžete vsadit na klasiku a navštívit zoo, místní farmu nebo ranč. Děti si prohlédnou zvířata, poznají nová a získají spoustu nových informací ze zvířecího světa.

 

Čtení v bunkru

Pokud počasí zrovna nepřeje, postavte doma s dětmi bunkr, kde si budete číst a vyprávět oblíbené pohádky. Můžete taky vymyslet svou vlastní a společně s dětmi k ní namalovat obrázky. 

 

Outdoorové kreslení

Nudné kreslení vaše děti už dost možná tolik netankuje. Upgradujte ho! Vezměte  papír a pastelky vyrazte tvořit do terénu. V parku na dece nebo lavičce můžou dítka kreslit všechno, co vidí - od stromů, přes ptactvo, až po barevné kolo chlapečka, který si hraje opodál.

 

121

 

Slavnostní piknik

V parku ještě chvíli zůstaneme. Nebo chcete-li na zahradě, hezky ve stínu stromů. Uspořádejte slavnostní piknik místo obvyklé svačinky u stolu. Děti to budou milovat! A pokud hledáte inspiraci na letní svačinky, mrkněte do našeho jahůdkového článku

 

Zábavné hry

Rozvíjejte koordinaci a motoriku dítěte pomocí starých dobrých míčový her, skákání panáka, přes švihadlo nebo gumu. A kdy jste naposledy hráli na honěnou nebo badminton

 

Vodní hrátky

K létu neodmyslitelně patří vodní radovánky! Milují vaše děti koupání v bazénu? Nakupte jim vodní pistolky nebo nafukovací míče a jiné hračky a nechte děti řádit! Pro malé plaváčky doporučujeme pořídit malý bazének s částečným zakrytím, aby měli dostatečný stín.

 

120

 

Při každé letní aktivitě nezapomínejte na bezpečnost dětí! Mějte je vždy a všude pod dohledem a dbejte na optimální ochranu před slunečním zářením. Pro zodpovědné maminky-animátorky pak doporučujeme výše zmíněný (ne)alko drink nebo minimálně osvěžující ledovou kávu!

 

Přeji příjemnou zábavu a bezstarostné léto.

 

Vaše Monika z Moniel