Jak přebalit miminko aneb přebalování krok za krokem

Připravili jsme pro vás praktického průvodce pro přebalování dítěte, protože tak trochu tušíme, že se vám bude hodit – ať už jste novopečená maminka, nadšená tetička nebo novopečený tatínek, co by doma nikdy nepřiznal, že nepozná rozdíl mezi přední a zadní stranou plenky. Tak plenu do ruky – jdeme na to!

 

157

 

Ideální plenky

Dnešní trh nabízí mnoho druhů plenek – každé jsou trochu odlišné a každému miminku budou vyhovovat jiné. Jejich význam však zůstává stejný – udržet všechny tekutiny na svém místě a zajistit miminku pohodlíčko.

Miminku nejprve pořiďte několik malých balení různých plen. Každý výrobce má jiný střih i velikost. Nejprve vyzkoušíte, které budou nejlépe sedět právě vašemu miminku, poté už nakoupíte větší zásobu. Dbejte na to, aby velikost plenky byla správná a dítěti nebyla příliš těsná nebo naopak volná.

 

Pro ty z vás, kteří dáváte přednost látkovým plenám, máme dobrou zprávu, už teď pro vás chystáme článek o "látkování" krok za krokem. 

 

Nezbytnosti pro přebalování

Absolutním základem je prostorná přebalovací taška nebo batoh! Do něj uložíte všechny nezbytnosti pro péči o miminko, jako jsou plenky, vlhčené ubrousky či připravený perlan, přebalovací podložky, krémy a v neposlední řadě náhradní dudlík, pokud jej používáte a několik kusů náhradního oblečení. Hodit se vám budou papírové kapesníčky, několik látkových plen i pár drobných v boční kapsičce.

 

89

 

Přebalovací pult

Ještě před narozením miminka připravte prostor pro přebalování. Ideální bezpečné místo zajistí přebalovací pult, využít můžete i klasický stůl, postel nebo pohovku, pokud vám to takto vyhovuje. Přebalovací místo by mělo být na pevném povrchu s dostatečným odkládacím prostorem pro všechny potřebné věci. Vše máte po ruce a nemusíte tak odbíhat pro čisté pleny, vlhčené ubrousky nebo krémy na prdelku.

 

161 

 

Dostatečná hygiena

Před každým přebalování si důkladně umyjte ruce, obzvlášť pokud jste zrovna mimo domov. Bakterie se velmi rády přemístí z vaší pokožky na jemnou kůži miminka a problém je na světě! Zvýšené hygieně dbejte také, pokud je miminko opruzené!

 

Správná technika

Každý rodič časem získá vlastní techniku pro přebalování. Pokaždé si ale přejeme, aby to byl rychlý a „bezbolestný“ proces pro všechny zúčastněné a nedošlo k žádnému úniku. Pokud si nevíte rady, připravili jste pro vás stručný návod na přebalení miminka:

 

  1. Rozbalte použitou plenu.
  2. Největší nálož nejdříve otřete přední stranou plenky.
  3. Pomocí vlhčených ubrousků nebo perlanu utřete zadeček miminka.
  4. Použité ubrousky ukládejte na použitou plenu, kterou následně zabalte a vyhoďte.
  5. Zadeček nechte chvilku dýchat a hrajte si s miminkem.
  6. Naneste krém proti opruzeninám nebo váš oblíbený, který vyhovuje dítěti.
  7. Připravte si čistou plenu, správně ji umístěte a upravte pro maximální pohodlí a zabránění protečení.
  8. Holčičky utíráme vždy zepředu dozadu, aby nedošlo k zanesení bakterií tam, kde nemají co dělat! U chlapečků si dejte pozor na teplou spršku – nejradši čůrají, když zrovna nemají plenku. ;)

 

Nutnost výměny

Ptáte se, jak často přebalovat miminko? Řekne vám to samo prostřednictvím pláče a očividného diskomfortu. Některé plenky disponují indikátorem vlhkosti. Novorozence je však potřeba přebalovat přibližně každé dvě až tři hodiny. Pokud je dítě v plné plence delší dobu, velmi snadno vznikne opruzenina. Zarudlá nebo podrážděná pokožka v oblasti plenek je nepříjemná záležitost.

 

166

 

Maximální bezpečnost 

Dítě při přebalování nikdy neopouštějte na místech, kde hrozí pád!!! Nevěřili byste, jak rychle se dokáže hýbat! Pokud si tedy musíte odskočit nebo něco přinést, vždy vezměte miminko s sebou v náruči nebo ho na pár minut položte do bezpečné postýlky.

 

Rozptýlení pozornosti

Při přebalování s dítětem komunikujte. Klidným hlasem mu vyprávějte, co a jak budete dělat, proč to či ono děláte a kam se s ním vydáte poté. Novorozenci jsou velmi citliví a vnímaví a potřebují laskavé a něžné zacházení a příjemné prostředí.

Pokud se dítě vzteká už v momentě, kdy ho položíte na přebalovací pult, dejte mu oblíbenou hračku nebo mu ukazujte jiné zajímavé předměty. Úspěšně tak odvedete jeho pozornost a získáte pár cenných vteřin na výměnu plenky!

 

164

 

Pohodlné oblečení

V neposlední řadě záleží na vhodně zvoleném oblečení. Během prvních pár dní s miminkem zjistíte, že ty nádherné džíny a mikiny jsou sice super stylové, ale pro časté přebalování a převlékání naprosto nepraktické! Spolehněte se na rostoucí overálky Moniel. Oboustranné zipy zajistí snadné a rychlé přebalování (s trochou štěstí a opatrnosti i během spánku 🙂) a porostou s vaším miminkem.

 

162_1

 

Přejeme mnoho zdaru a pokud máte váš vlastní, osvědčený způsob přebalování, dejte nám vědět. 

 

Vaše Monika z Moniel