Svěží avokádový hummus - pro malé i velké

Už jste o něm někdy slyšeli, ale připadal vám jako nějaké exotické bůhvíco a už vůbec jste se ho neodvážili připravit doma? Obavy nechte před prahem kuchyně! Pojďme si společně připravit svěží avokádový hummus a užít si krémovou pochoutku plnou vitamínů a minerálů, bez přidaných nesmyslů!

 

168_1 

 

Zdravá vegetariánská svačinka

Není hummus jako hummus! Kupované varianty téhle mňamky často obsahují nežádoucí ingredience, které zdraví ještě nikomu nezlepšily – ba naopak! Doma připravený hummus se pyšní množstvím vitamínů a minerálů prospěšných pro vaše zdraví. 

 

Luštěnina číslo jedna

Známá také pod názvem římský hrách, je cizrna výtečnou luštěninou, která má díky svým vlastnostem široké využití v kuchyni. Pro snadnější stravitelnost cizrnu před konzumací máčejte nebo tepelně upravte. Rozlišujeme dva druhy – větší světlejší a menší tmavší semena. 

Bezlepková luštěnina s vysokým obsahem bílkovin, sacharidů a vlákniny hraje důležitou roli ve vegetariánské a veganské stravě i ve výživě malých dětí a těhotných žen. Důležité vitamíny a minerály zde zastupuje vápník, železo (až 3x více než maso) a vitamín B2, B6 a 15.

Cizrnu s příjemnou oříškovou chutí lze kombinovat jako přílohu k masu, použít ji do masové směsi, luštěninové kaše nebo s ní oživit zeleninové saláty. Vyzkoušet můžete také cizrnovou mouku pro zahuštění polévek a omáček nebo ji využít do těst na lívance a knedlíky. Velmi oblíbená je v polévkách, dipech a pomazánkách.

 

169_1

 

Co je hummus?

Historie hummusu sahá až do 13. století v Egyptě, kdy však ještě neobsahoval tahini ani česnek. Blízký východ se, ač se to možná nezdá, pyšní pestrou kuchyní. Základní suroviny pro hummus jsou proto uvařená cizrna, tahini pasta, kvalitní olivový olej, citrónová šťáva, česnek a sůl. Hummus lze dochutit mletou paprikou nebo petrželkou. Příprava je skoro stejně snadná a rychlá, jako říct slovo HUMMUS. Tedy pokud vám v kuchyni zrovna nepomáhají děti…. ;)

 

Avokádo - zdravé, chutné, výživné

Avokádo je pro své skvělé vlastnosti ideální pro první příkrmy kojence už od 6. měsíce. V avokádu najdete přes 20 různých vitaminů a minerálních látek. Obsahuje třeba vitamin K, kyselinu listovou, vitamin C, draslík, vitamin B5, vitamin E a také hořčík, mangan, železo, zinek, fosfor a další. Je lehce stravitelné a obsahuje i velkou dávku vlákniny. Avokádo je také bohaté na zdravé tuky, které napomáhají zdravému tělesnému rozvoji a vývoji dítěte. Avokáda vybírejte vždy zralejší a měkčí.

 

Potřebné ingredience:

  • 240 g uvařené cizrny
  • 2 středně velká zralá avokáda
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • špetka mleté papriky
  • sůl
  • pepř

 

170

 

Jednoduchý postup:

  1. Cizrnu slijeme a propláchneme pod tekoucí vodou.
  2. Avokádo rozpůlíme a zbavíme pecky, ze které si můžeme vypěstovat krásnou pokojovku.
  3. Všechny suroviny vložíme do mixéru a mixujeme do jemné směsi.
  4. Dochutíme mletou paprikou, solí a pepřem.
  5. Hummus podáváme zakápnutý trochou olivového oleje, s tortillou, pita chlebem nebo vašim oblíbeným pečivem.



Ochutnejte svěží avokádový hummus, dopřejte vám i vašim dětem zdravý pokrm a dejte nám vědět, jak vám chutnalo!

 

Vaše Monika z Moniel