8 tipů pro bezpečnou jízdu v dětské autosedačce

Cestování autem s dětmi je obvykle nezapomenutelný zážitek, že? Jak zabavit dítě bez tabletu už víte, pojďme si ale ještě zopakovat základní pravidla pro bezpečnou jízdu v autosedačce, aby každá cesta s dítětem byla maximálně bezpečná a vy jste si výlet nebo dovolenou užili na 100 %!

 

172

 

Optimální velikost 

Než začnete pokukovat po nejnovějších designech autosedaček, zjistěte, kterou velikost potřebujete. Výběr správné velikosti je naprosto zásadní pro maximální bezpečnost dítěte. 

 

„Věřte, že sladěné barvy autosedačky ještě nikdy nikomu život nezachránily!“

 

Rozhodně však nechceme nic přivolávat! Při výběru autosedačky zohledněte její co možná nejnižší váhové rozpětí - ta bude vždy nejvhodnější! Vyvarujte se lákavým akčním nabídkám na univerzální autosedačky od 0 do 36 kg! Vybírejte autosedačky pouze v rozpětí 0 – 9 kg, 9 – 18 kg nebo 18 – 36 kg. Vždy podle toho, jak dítě roste. Váhová rozpětí autosedaček se mohou u různých výrobců lišit, proto se vždy ptejte a zjišťujte co nejvíce informací!

 

Směr jízdy 

Pamatujte, že čím déle bude vaše dítě sedět v autosedačce proti směru jízdy, tím lépe! Tuto nejbezpečnější pozici nabízí autosedačky pro novorozence, tzv. vajíčka. U větších autosedaček to už není standardem.  Spousta výrobců vyrábí autosedačky s možností otočení proti směru jízdy a to i pro váhové rozpětí 9 – 18 kg.

Ptáte se, kdy je ten správný čas umístit autosedačku po směru jízdy? Vždy dbejte doporučení konkrétního výrobce. Na autosedačce je většinou zobrazena bezpečnostní linie pro minimální výškovou hranici, kterou musí dítě dosáhnout, aby mohlo jezdit po směru jízdy.

 

171

 

Umístění autosedačky

Nejbezpečnější umístění sedačky je (naprosto bez diskuze!) na zadních sedadlech! Pokud cestujete s dítětem sami, oceníte pomocníka v podobě speciálního zpětného zrcátka, které vám zajistí přehled o tom, co dítě vzadu právě dělá.

Pokud se rozhodnete umístit autosedačku na přední sedadlo proti směru jízdy, nezapomeňte vypnout airbag!!! Při cestování s většími dětmi v autosedačce umístěné po směru jízdy, nechte naopak airbag zapnutý!

 

Upevnění autosedačky 

Nejvíce doporučovaný způsob upevnění autosedačky zajišťuje ISOFIX. Tímto systémem ukotvení autosedačky však nedisponují všechny automobily a je nutné autosedačku připevnit pomocí bezpečnostních pásů. V každém případě vždy správně nastavujte veškeré bezpečnostní prvky a sledujte pomocné kontrolky, které při správném připevnění zezelenají!

 

80

 

Nastavení opěrky  

Hlavová opěrka musí být vždy ve výšce, kde chrání celou hlavičku dítěte! Jakmile je hlava výše než hlavová opěrka, upravte nastavení opěrky. Pokud je dítě již starší a vyšší, bez váhání pořiďte větší autosedačku.

 

Vhodné oblečení

Při výběru oblečení do autosedačky platí jednoduchá pomůcka - dítě oblékněte stejně, jako je oblečené doma. Tlusté mikiny, bundy a jiné objemné oblečení nechte na procházku v čerstvě zasněženém parku. Pásy v nich nelze optimálně utáhnout a při případné nehodě by dítě mohlo z autosedačky vypadnout!

 

170_2

 

Super vychytávkou jsou také podložky do autosedaček, které jsou prodyšné a skvělé nejen během letních dnů. Podložka poskytuje miminku absolutní pohodlí během cestování v autosedačce nebo kočárku. Je vyrobena z prodyšné látky, která je příjemná na dotek a zamezuje pocení dítěte. Podložku lze velmi snadno vyjmout a vyprat, takže zajišťuje maximální hygienu a ochranu autosedačky proti poškození.

 

175

 

Během chladných dní skvěle poslouží speciální fusak do autosedačky s otvory pro bezpečnostní pásy. Fusak dítěti poskytne tepelný komfort a zároveň jej pevně připoutáte. Po vyhřátí interiéru automobilu fusak jednoduše rozepnete a miminko tak nebude přehřáté.

 

Podívejte se, jak fusak funguje:

 

Usazení dítěte  

Dalším pravidlem je správné usazení a připoutání dítěte v autosedačce. Dítě usazujte vždy pevně, tak aby mělo pásy na svých ramenou a polstrování na pásy umístěte co možná nejvýše. Jak poznáte, že je pás správně utažený? Pod bezpečnostní pásy by se vám měly vejít maximálně dva prsty.

 

174

 

Volně ležící předměty

Pro zajištění bezpečné jízdy autem myslete také na minimalizování jakýchkoli volně ležících předmětů uvnitř kabiny! V případě nehody totiž fungují jako projektily, které mohou dítě zasáhnout a, v tom lepším případě, pouze zranit. Na druhou stranu víme, že cestování s dětmi může být náročné a je potřeba je něčím zabavit. Do automobilu proto volte pouze hračky v podobě malých plyšáků, měkkých hraček bez ostrých hran, lehké knížky s měkkou vazbou a obecně hračky malé hmotnosti.

 

Ať už cestujete kamkoli, přejeme vám pohodovou a bezpečnou jízdu!

 

Vaše Monika z Moniel