Kojení na veřejnosti - jak si udržet pohodu mimo domov

Kojení - jedna z nejpřirozenějších součástí mateřství. Dokonalé intimní spojení mezi matkou a dítětem. 

 

Přestože je kojení velmi přirozený jev a to nejlepší, co můžete svému miminku dát, může být - a bývá - velmi náročné a křehké. Jeho podpora je však nesmírně důležitá. Nenechte se proto odradit prvními možnými neúspěchy, komplikacemi, nebo negativními reakcemi okolí. Buďte trpělivé a statečné. Vytrvalé! Je totiž klíčové zvládnout fázi jedna - naučit se kojit s jistotou v soukromí, abyste pak plynule přešly na fázi dvě - naučit se bez problémů kojit na veřejnosti:)

 

Facebook Ads-112

 

Předsudky společnosti

I přes velké změny, kterými samotný přístup ke kojení prošel, bývají bohužel kojící maminky na veřejnosti stále často stigmatizovány a považovány za kontroverzní. Setkáváme se s předsudky, nepříjemnými pohledy, nevhodnými komentáři, nevyžádaným hodnocením a odsuzováním. Přitom pro mnohé z nás, zvláště prvorodičky, bývá samotný proces kojení dost psychicky náročný, a to hlavně v prvních měsících. Pokud k tomu musíme ještě čelit veřejnosti, která to považuje za nevhodné či neetické a dává to svými reakcemi najevo, může to vést k velmi stresovým situacím a zoufalým pocitům. Maminky tak můžou mít pocit nejistoty, studu, naštvanosti a můžou se pak cíleně vyhýbat veřejným místům.

 

Facebook Ads-278

 

Právo kojit kdekoli

Je důležité si uvědomit a připomínat, že všechny maminky mají právo kojit své děti kdekoli a kdykoli. Nebojte se to říct a hlavně použít:) Toto právo je chráněno v mnoha zemích a je součástí lidských práv a svobody projevu. Nicméně, každá kultura i zem má svá vlastní očekávání a jakési normy ohledně toho, kde a jak je vhodné kojit. V některých kulturách je kojení ve veřejném prostoru běžné a přirozeně akceptované, zatímco v jiných může být považováno za tabu. Obecně největší podpora kojení je v severských zemích jako je Švédsko, Norsko, Dánsko, Island, ale také Nový Zéland. Tyto země jsou známé svou vysokou mírou podpory kojení a jsou tak považovány za příklady, kterými by se ostatní země, včetně nás, měly inspirovat.

 

Facebook Ads-6

 

Každá z nás je jiná

Přístup ke kojení na veřejnosti se liší i u samotných maminek. Pro některé je naprosto bezproblémové, fakt, že jsou mezi lidmi vůbec neřeší.

 

“Kojení pro mě na veřejnosti nebylo nijak náročné - můj prvotní pud byl nakrmit dítě a nebyl problém kojit uprostřed nákupního centra plného lidí. Na stud jsem nikdy nepomyslela a ani jsem nikdy neměla pocit, že jsem nějak odhalená.”

maminka Veronika

 

Jiné cítí ostych a velký diskomfort z nedostatku soukromí. Celá situace pro ně může být o to víc stresová, pokud se v kojení necítí jistě.

 

“Pro mě bylo kojení obecně strašně náročné.  Při představě, že budu kojit někde venku, dcera bude brečet, nepůjde nám to - při tom všem se mi dělalo špatně ještě než jsme někam vyrazily. Doma jsem kojila s kojícím polštářem, takže to aspoň trošku šlo, ale venku to byla fakt hrůza.”

maminka Klára 

 

Věřte, že obojí je naprosto v pořádku! Obzvlášť pro druhou kategorii je však velmi důležité se na veřejné kojení dopředu připravit. 

 

Facebook Ads-275

 

Jak si tedy poradit, abyste mezi lidmi při kojení byla klidná vy i miminko?

 

Získejte jistotu. Vypilujte techniku. Doma, v klidu, v bezpečí. Pokud používáte kojící polštář, naučte se preventivně kojit i bez něj. (Protože do přebalovací tašky na kočárek se vám stejně nevejde:) 

 

Vytipujte si dopředu místa, kde budete moci v klidu nakojit. Zvolte klidný park, odlehlou lavičku namísto přeplněné kavárny nebo čekárny u pediatra. Klidně si naplánujte samostatnou procházku právě za účelem zkušebního kojení mimo domov:) Vyberte nějaký hezký, klidný prostor, kterého budete moct využít, až z kočárku zazní signál:)

 

Facebook Ads (53)

 

Pro úplně první výjezdy a pokusy o kojení mimo domov si vezměte někoho sebou. Velmi pomůže, když s vámi v těchto náročných chvílích bude váš partner, maminka, kamarádka (nemusí být nutně všichni najednou:). Jednak vám mohou pomoci s potřebným zakrytím, podáním, pohlídáním věcí, ale především to bude obrovská psychická podpora. Nebudete samy. (Navíc nejvíce nevhodných komentářů bývá právě, když jste sama, komentovat plačící miminko nebo neúspěšné pokusy o kojení před vaším zdatným partnerem si jistě málokdo troufne:)

 

Pokud se s kojením trápíte, nebojte se vyhledat pomoc laktačních poradkyň. Jsou skvělé! Rozumí nejen správné technice, vašemu miminku, ale hlavně vám!

Na druhou stranu se nebojte odmítnout rady, které vám úplně nesedí. Ne každý pediatr je bohužel empatický a zastává názor, jaký byste si přála. Důvěřujte svému instinktu a nenechte se zbytečně zastrašit autoritou!

 

Facebook Ads (54)

 

Velmi důležité je volba vhodného oblečení. To je při kojení na veřejnosti opravdu alfa omega. Vyberte si hezké kousky vhodné pro kojení - nejen kojící podprsenky, ale kojící trička, mikiny, šaty. Usnadní vám to život jako máloco!:). Moniel nabízí kojící oblečení díky kterému můžete nakojit opravdu kdekoliv a kdykoliv a nikdo si ani nevšimne, že kojíte. Díky rafinovanému střihu to vypadá jakoby jste se s miminkem jen mazlila.

Nápomocné jsou ale také například různé šátky, plédy nebo praktické mušelínové pleny, které vám pomohou zajistit pocit soukromí a pohodlí. Protože když se budete cítit komfortně, celý proces kojení se zpříjemní!

 

Jako poslední a nejdůležitější bod: Ignorujte negativní reakce! Nenechte se jimi zbytečně ovlivňovat. Jsou nevhodné a nevyžádané, pro vás nedůležité stejně jako lidé, kteří je používají:) Zaměřujte se jen a pouze na vás, vaše miminko a jeho spokojenost, to je to nejdůležitější:)

 

Facebook Ads (55)

 

Kojení na veřejnosti opravdu nemusí být takovým problémem, jakým se zprvu může zdát:)

 

Když se na něj dopředu alespoň trochu připravíte, usnadní vám to život a eliminuje možný stres. A pokud vám naše rady budou málo, držte se nejvíce ověřeného zdroje pomoci - jiných maminek. Není většího bezpečí a podpory na veřejnosti, než od druhých maminek, které si prošly stejnými starostmi:) Někdy stačí chápavý pohled, zastání před nevhodnými komentáři, jindy pomocná ruka při zakrývání šátkem. A třeba vám pomůže i vědomí, že je to celé jen na omezený čas! Ať budete kojit, jak dlouho chcete, většinou jen prvních několik měsíců bývá těch nejnáročnějších. A pak jednou, budete třeba vy ta maminka, která drží v ruce cizí šátek a radí jiné, jak takovou situaci zvládnout:)

 

Vaše Tereza z Moniel