Role tatínka po narození miminka a ve výchově dětí

Role otců se za několik posledních let ve společnosti velmi změnila - naštěstí. Z dříve běžného spíše pasivního a přihlížejícího přístupu se tatínkové přehoupli do role mnohem více aktivnější, ve velké míře se podílejí na výchově a péči již od úplného narození.    Doby kdy se novorozeňátka ukazovala tatínkům jen přes okno porodnice a představa, že by šel otec na "mateřskou" místo pracující ženy, jsou naštěstí dávno pryč. Do jisté míry rodinám vychází vstříc i stát a nová nastavení čerpání mateřských/otcovských a rodičovských dovolených pro oba rodiče. Jakoby okolní svět konečně pochopil, jak důležité role otce ve výchově je. V rodinách je díky tomu už daleko více běžné, že se péče o společné miminko dělí mezi dva rodiče. Nutno vyzdvihnout velký pozitivní dopad na všechny zúčastněné. 

 

 Facebook Ads-128

 

Společné těhotenství

Celý proces těhotenství většina párů velmi intenzivně sdílí a společně prožívá. Společné lékařské kontroly, návštěvy kurzů, pořizování výbavičky, přípravy pokojíčku atd. I přítomnost u porodu je už téměř automatická (díky bohu za to). I když se volba samozřejmě řídí konkrétními možnosti a odhodláním partnera, stejně tak ne každá žena si přítomnost partnera u porodu přeje. Současná pravidla nám ale naštěstí umožňují vlastní rozhodnutí.

 

Obecně porod však bývá pro oba partnery tak silný zážitek, že by měl každy velmi zvážit, zda si ho v životě odepře.

 

Podpora, kterou tu od vašeho partnera můžete zažít, pro vás může znamenat velmi mnoho. Stejně tak projev úcty a možná celoživotní respekt za to, co při porodu jako žena podstupujete. 

 

Facebook Ads (81)

 

Společné rodičovství

Pro některé z tatínků však jejich zapojení může končit právě porodem a příchodem s miminkem domu. Mnoho mužů předpokládá,  že většinu povinností pokryje vaše mateřská dovolená. Jejich role však teprve začíná! Poporodní období bývá obrovsky náročné. Na straně maminek rezonující fyzické vyčerpání, emocionální horská dráha, sžívání a osvojování úplně nových věcí a všudypřítomná, dosud nepoznaná úroveň strachu a obav. Na straně tatínka tlak na zajištění rodiny, podporu partnerky v náročném období a úplně nový rozměr povinností.

 

Proto je velmi důležité, aby se právě v této fázi partneři na sebe “napojili” co možná nejvíce. Tohle vše je velmi důležité zvládat společně.

 

Těžko budou muži hledat vhodnější dobu, kdy ukázat, že dokáží být pevnou skálou jistoty, o kterou se mohou jejich ženy opřít, vedle toho mnohdy převzít celou domácnost a k tomu být citlivou náručí pro nové, droboučké stvoření. Poporodní období tak bývá fáze, kdy je podpora tatínků v rodině prostě klíčová a i pro ně velmi náročná. 

 

Facebook Ads-129

 

Nepodceňujte jejich schopnosti!

Často od maminek zaznívá věta “On by to nezvládl” - není to pravda:) Nebojte se od začátku své muže zapojovat do všech věcí (kromě kojení, přirozeně:) a hlavně je nepodceňujte! Divili byste se, co všechno a jak skvěle zvládnou. Nechte svého partnera se všechny věci kolem miminka naučit, osvojit a dle možností praktikovat.

 

Náš tip:

Velmi dobrý způsob, jak tatínky zapojovat do péče přirozenou cestou, je vytvoření rituálů, které jsou jen mezi ním a miminkem - například večerní koupání, společný čas před spaním či samotné uspávaní nebo například chození na plavecký kurz pro kojence.

 

Zajistíte si tak v rodině pravidelnost a jistotu, ale také hned v počátku upevníte důležitost otcovské role. Miminko si tak velmi brzy zvykne, že se v jeho životě pravidelně objevují dva veledůležité obličeje, které se o něj starají, a vy získáte trochu vlastního prostoru na vydechnutí a odpočinek a také uklidnění, že není vše jen na vás. Důležité je, aby jakékoli zvolené nastavení vyhovovalo vám oběma a pro všechny dlouhodobě fungovalo. 

 

Facebook Ads (87)

 

Nejdůležitější rolí tatínka je milovat maminku

S narozením dětí prochází každý partnerský vztah přirozeně velkými změnami. Nebojte se, že jsou jen negativní! Vytoužené miminko velmi často vztah upevní a prohloubí a to i přes fakt, že dostane úplně novou dynamiku.

 

Důležité je však myslet na to, že jste to stále vy dva, partneři, od jisté doby pasovaní na post rodičů. Jste a buďte tým.

 

Proto je důležité brát v úvahu, že změna se dotkla vás obou. Nejen vám - maminkám se s příchodem miminka život otočil vzhůru nohama, ale také vaší polovičce. Sdílejte svoje obavy a nejistoty vzájemně. Váš partner vám může být v tomto kolotoči mateřství obrovskou oporou, stabilním prvkem v rodině, který je zrovna velmi potřeba. Jeho emoční i praktická podpora bude nejen důkazem lásky pro vás, ale také ukáže vašim dětem velmi důležitou věc - respekt a podporu maminky v těžkých chvílích. Což je vedle lásky jedna z nejdůležitějších rolí každého otce v životě dětí. 

 

Facebook Ads (80)

 

Nebojte se říct, že svého muže potřebujete

Současný trend sociálních sítí nás občas svádí z roviny běžné reality do nadpozemských výšin:) Možná jste se někdy ocitly nebo jste v bublině dokonalých matek, které vše zvládnou samy (péči o dítě, rodinu, práci) a ještě přitom vypadají, jakoby by si miminko koupili v obchodě. K tomu všemu jsou dokonalými partnerkami pro své muže. Nevěřte všemu a nezoufejte, že nejste taková. Ruku na srdce, nikdo ve skutečnosti není:)

 

Mateřství je velmi náročná disciplína a bývá opravdu velmi těžké ji zvládnout.

 

Opravdu není nutné dokázat vše sama. Proto vy, kteří vedle sebe partnera máte, neodmítejte jeho pomoc nebo se o ni neváhejte říct! 

 

Facebook Ads-31

 

Upřímně doufám, že ani jedna z nás už doma nemá muže - sploditele a dále jen pasivního živitele. Upřímně doufám pro dobro nás žen, ale také jejich vlastní. Zapojení do mateřských povinností není totiž jen práce, je to primárně velká odměna. A nebojím se říct, že ta největší. Pokud se totiž jako otec od začátku staráte o své dítě na úplně jiné bázi, než jen večerním přivítáním a ranním rozloučením, máte se svými dětmi úplně jiný vztah. Vztah mnohem hlubší, pevnější a nenahraditelný.  

 

Věřím, že většina otců chce své děti znát. Znát od malička. Rozumět jim. Být u zásadních milníků v jejich životě. Prožít je, ne o nich slyšet. Naučit se věci, které možná jejich otec neuměl, ale oni ano. A co víc, nestydí se za to,  jsou na to hrdí. A hrdé mnohem víc jsou pak jejich partnerky a děti. 

 

Facebook Ads (82)

 

Proto milí tatínci, vzhůru do rodičovských povinností! Nebudete menším mužem, když přebalíte jedenáct plenek denně, budete mít v repertoáru jen dětské ukolébavky a svým kolegům v práci budete co týden ukazovat nové fotky jinak pořád stejného miminka:) 

 

Ruku na srdce, málo co je pro nás ženy přitažlivější než muž, který umí svýma velkýma rukama doplést copánky s gumičkou jednorožce, věřte mi!:) 

 

Facebook Ads (83)

 

Zajímaly nás i názory samotných tatínků, proto jsme se jich zeptali:)

 

V čem vám miminko změnilo pohled na svět?

“Že s dítětem začne čas utíkat rychleji, je fakt a ne jen otřepaná fráze starší generace.“

 

Co byste doporučil tatínkům naučit se před narozením miminka?

“Naučte se lépe pracovat s časem, plánovat. Budete ho mít málo.” 

 

Jaké pro vás byly nejsilnější momenty v prvním roce otce? 

“Porod (jednoznačně nejsilnější moment, s velkým odstupem), a pak všechny milníky - první jídlo, první slovo, první krůčky…” 

 

Jaké jsou vaše nejoblíbenější hry/aktivity s miminkem?

“Cokoliv, čemu se zasměje.” :)

 

Co byste vzkázal budoucím tatínkům?

“Pokud máte o rodičovství nějakou představu, rovnou ji zapomeňte, realita bude jiná.”

 

Co je podle vás must have vybavení z pohledu tatínka?

“Asi mikinkový overal - za mě nejdůležitější součást šatníku pro miminka. Hodí se po celý rok. My máme např. rostoucí teplákový overal králík od Monielu, který je navíc ještě neskutečně roztomilý.”

 

Mrkněte na další rozhovory a zpovědi