Je bezpečné pít alkohol v těhotenství a během kojení?

Čekáte miminko a máte občas chuť na deci vína nebo prosecca s kamarádkou nebo partnerem? Nebo kojíte, ale ráda byste si občas dopřála něco „ostřejšího“, než cappuccino nebo čaj?  Zatímco pro některé maminky není úplná abstinence během těhotenství a kojení žádný problém, pro jiné to může představovat docela výzvu. Obzvláště po náročném dni s dětmi, na oslavách a společenských akcích nebo když doma, nedejbože, dojde čokoláda na nervy :) Pojďme se společně podívat na to, jak může alkohol ovlivnit vývoj vašeho miminka a co byste měla vědět o pití alkoholu při kojení. Na konci článku najdete také lahodné tipy na zdravé virgin koktejly a nápoje které si můžete během těhotenství a kojení vychutnat zcela bez výčitek.

 

Facebook Ads-115

 

Alkohol v těhotenství

Nejprve se zaměříme na těhotenství. Lékaři se shodují, že během těhotenství byste se měla alkoholu úplně vyhnout. I malé množství alkoholu může projít placentou a ovlivnit tak zdravý vývoj vašeho miminka. Malý človíček totiž nemá vybudované žádné mechanismy potřebné k odbourání alkoholu z těla. Popíjení v těhotenství tak může vést k celé řadě nepříjemných zdravotních problémů, které za sklenku vína nebo piva nestojí. Mezi nejzávažnější patří tzv. fetální alkoholový syndrom (FAS), který se u miminka může projevit v podobě srdečních vadporuchy růstuhyperaktivitouproblémy s učením nebo poruchy řeči či spánku.

 

Víte že…

Novorozenci a kojenci do 3 měsíců odbourávají alkohol až o polovinu pomaleji než dospělí. Nemají totiž dostatečně vyvinutá játra.

 

 Alkohol na začátku těhotenství 

 

„Co když jsem pila alkohol a nevěděla jsem, že jsem těhotná?“

 

To se stává velmi často a je zbytečné panikařit nebo se tím trápit. Daleko důležitější je začít s abstinencí co nejdříve. Pokud máte i tak pochybnosti nebo obavy, promluvte si o tom se svým lékařem nebo gynekologem, který vám případně doporučí screeningové testy nebo ultrazvukové vyšetření, aby se zajistilo, že je s vaším miminkem vše v pořádku. 

 

Alkohol při plánovaném těhotenství

Pokud plánujte otěhotnět nebo se o miminko již snažíte, je ideální s pitím přestat co možná nejdříve. Alkohol může negativně ovlivnit samotnou schopnost početí nebo zvýšit riziko samovolného potratu v rané fázi těhotenství.  

 

Facebook Ads-111

 

Alkohol během kojení

Pokud jde o kojení, situace je o něco složitější. Zatímco některé studie naznačují, že občasná sklenička alkoholu nemusí mít na vaše miminko významný dopad, důležité je být si vědoma rizik.

Alkohol se totiž dostává velmi rychle z vašeho těla do mateřského mléka a může tak ovlivnit i vaše miminko. Obsah alkoholu v mateřském mléce je téměř totožný jako jeho obsah ve vaší krvi, a to nejvíc asi půl hodiny až hodinu po tom, co si dáte drink. Ale pozor, alkohol se z mléka nevytratí hned! Jeho odbourání může trvat až několik hodin a závisí na spoustě věcí – třeba na tom, co jste pila, kolik toho bylo, jak rychle vaše tělo alkohol odbourává apod.

Nejnebezpečnější je pak alkohol v mateřském mléce pro novorozence, kteří nemají ještě dostatečně vyvinutá játra. Ale i starší kojenci odbourávají alkohol pomaleji než dospělí.

 

Facebook Ads-112

 

„Spí děti po alkoholu lépe?“

 

Naopak, alkohol v mateřském mléce může u vašeho miminka způsobit poruchy spánku. Dítě se může častěji budit a může být celkově neklidnější. A pokud už teď bojujete s uspáváním a večerním pláčem, alkohol v mléku může vše ještě zhoršit.

Navíc, alkohol může mít negativní dopad i na to, jak miminko roste a jak se mu vyvíjí mozek a motorika.

 

„Tvoří se po pivu více mléka?“

Ne, alkohol naopak jeho tvorbu snižuje, a navíc mění i jeho chuť a vůni. Miminko tak může mléko odmítat nebo ho nebude mít dostatek.

 

Maximální „bezpečné množství“

Pokud si ale toužíte čas od času vychutnat skleničku, doporučuje se počkat alespoň 2 hodiny před dalším kojením (po 100 ml vína). To umožňuje tělu alkohol zpracovat a snižuje jeho množství v mateřském mléce. Důležité je také se před a během pití pořádně najíst a ideálně zapíjet alkohol dostatečným množstvím vody.

 

Tip

 Pokud si chcete vychutnat oblíbený drink a mít jistotu, že tím vaše miminko neohrozíte, odstříkejte předem dostatek mléka, které později dítku podáte v lahvičce místo prsu.

 

Alkohol v šestinedělí

V šestinedělí je lepší se alkoholu vyhnout úplně. Nemáte ještě s miminkem nastavené režimy kojení a nejde tudíž naplánovat nebo odkládat. 

 

Facebook Ads-113

 

Věřím, že každá maminka chce pro svoje dítě to nejlepší, i přesto, že to s sebou občas přináší i menší "oběti". Pokud se kvůli alkoholu chcete vzdát kojení nebo je pro vás představa dočasné abstinence neúnosná, dopřejte si čas od času sklenku. Když dodržíte všechna důležitá pravidla, riziko pro vaše malé bude minimální ale hlavně nepřijde o tolik potřebné mateřské mléko.

 

Tipy na zdravé virgin koktejly a nápoje pro těhotné a kojící

Naštěstí v dnešní době existuje mnoho alternativ k alkoholu.  Pojďme teď ale (doslova) vynechat alkohol a připravit si zdravé virgin koktejly pro těhotné a kojící, které navíc podporují tvorbu mateřského mléka!

 

Facebook Ads-114

 

Mangové pokušení

Šťavnaté mango je bohatým zdrojem kyseliny listové, kterou potřebujete v prvních týdnech těhotenství. Hraje klíčovou roli ve vývoji nervového systému a míchy dítěte. Mango navíc pomáhá zmírňovat ranní nevolnosti. Mangové nealko koktejly si zamilujete!

 

Potřebné suroviny:

  • 1 mango
  • 4 jahody
  • 3 lžičky brusinkový sirup
  • citrónová šťáva
  • led

 

Jednoduchý postup:

  1. Všechny ingredience (kromě sirupu) rozmixujte, nalijte na led a zakápněte trochou brusinkového sirupu.

 

Mimi Colada

Zavřete oči, představte si písečnou pláž, sluníčko, chvilku bez hlasitého "mamiiiiiii?" a přitom srkejte fancy koktejly bez výčitek! Mimi Coladu si mohou vychutnávat i starší děti a okouzlíte s ní i kamarádku, které nealkoholické koktejly zatím vůbec nechutnaly!

 

Potřebné suroviny:

  • 150 ml ananasového džusu
  • 200 ml kokosového mléka
  • 10 ml smetany
  • čerstvý ananas
  • led

 

Jednoduchý postup:

  1. V šejkru (nebo v nádobě mixéru) smíchejte džus, mléko a smetanu. Přidejte kousky ananasu a tyčovým mixérem rozmixujte.
  2. Nalijte do sklenice s ledem a podávejte s kouskem čerstvého ananasu na sklence.

 

Ovocné smoothie

Z obyčejného smoothie se může stát lahodný nealkoholický koktejlOvesné vločky jsou, díky obsahu kvalitních bílkovin a vlákniny, ideální na podporu laktace. Jejich lehká stravitelnost a pozitivní vliv na trávicí soustavu je pak příjemný bonus.

 

Potřebné suroviny:

  • kefírové mléko (ovocné)
  • 40 g ovesných vloček
  • oblíbené ovoce
  • voda
  • strouhaný kokos
  • led

 

Jednoduchý postup:

  1. Všechny suroviny společně mixujte do hladké konzistence.