Mindfulness v každodenním životě maminky

Mateřství je jedno z nejkrásnějších období v životě ženy, ale zároveň přináší mnoho výzev. Všechny z nás se občas potýkáme s častými změnami, nepřetržitou péčí o děti a domácnost, nedostatkem spánku a mnoha dalšími povinnostmi. To vše může vést k pocitu nejistoty, stresu a pochybnostem. Naštěstí existuje účinný nástroj, který vám může zůstat v klidu i ve chvílích chaosu, najít vnitřní rovnováhu a přijmout sebe sama s láskou a pokorou a užít si přítomný okamžik  – o tom všem je mindfulness

 

Facebook Ads-69

 

Proč je mindfulness důležitá?

Troufáme si říct, že mindfulness je v dnešní době potřebou každé maminky. Schopnost věnovat svoji pozornost přítomnému okamžiku pomáhá lépe zvládat každodenní povinnosti a výzvy mateřství, vytvářet příjemné prostředí pro sebe i rodinu, žít spokojenější život a v neposlední řadě zlepšuje fyzické i psychické zdraví. Zjistěte více o mindfulness a začněte ji aplikovat i ve vašem životě

 

Co (ne)dělat

Mindfulness není žádná věda a lehce ji zařadíte do běžného života. Věnujte pozornost přítomnosti během obyčejné procházky s kočárkem, při meditaci, na cvičení nebo lekci jógy i během kojení vašeho miminka nebo při jídle. Klíčovou roli zde hraje uvědomění si přítomného okamžiku, vědomého dýchání a zastavení myšlenek na tisíc ostatních věcí, které ještě dnes musíte stihnout. Jednoduše řečeno – užívejte si každou vteřinu vašeho života! Obzvlášť během společného času s dítkem odložte telefon, vypněte televizi a věnujte mu 100% pozornost.

 

Facebook Ads-95

 

Jak vypadá mindfulness v praxi?

Praxe mindfulness může vypadat různě, ale zahrnuje několik klíčových prvků:

 

  1. Dýchání: Začněte tím, že se zaměříte na svůj dech. Sledujte, jak vstupuje a vychází z vašeho těla. Pokud vám vaše mysl utíká k povinnostem, jemně se vracejte zpět k dechu a pokuste se ho vnímat.

  2. Smysly: Připomeňte si, jak vnímáte svět přes své smysly. Co slyšíte, vidíte, cítíte, chutnáte a čicháte? Buďte zvědavé a všímavé k těmto vjemům.

  3. Vědomá činnost: Ať už jste s dětmi, pracujete, vaříte nebo uklízíte, zkuste to dělat s plným vědomím a užívejte si drobné nedokonalosti a radosti, které s sebou každodenní činnosti přinášejí.

 

Tip od Moniel

Díky praktikování mindfulness budete klidnější a spokojenější vy i vaše dítko, což má obrovský vliv na jeho výchovu.

 

Tipy jak praktikovat mindfulness:

 

  1. Najděte si čas: I když máte den plný povinností, najděte si chvilku na krátký okamžik mindfulness. Může to být několik minut ráno než vstanete nebo večer než usnete.

  2. Začněte pomalu: Nemusíte hned dosáhnout hlubokého stavu mindfulness. Začněte pomalu a malými krůčky, vnitřní klid a vyrovnanost bude postupně sílit.

  3. Jednoduchost: Nemusíte se učit složité meditační techniky. Stačí se zaměřit na dech a vnímat své myšlenky a pocity s láskou a bez soudů.

  4. Sdílení s ostatními: Hledání podpory a pochopení u jiných maminek ve vašem okolí, které praktikují mindfulness, může být inspirující a uklidňující.

  5. Udělejte si to pod svém: Každý má svůj vlastní způsob praktikování mindfulness. Experimentujte a najděte to, co vám nejlépe vyhovuje.

 

IMG_2445

 

Lepší zdraví

Pravidelná praxe mindfulness pozitivně ovlivňuje dušení zdraví maminek a pomáhá snižovat úroveň stresu a úzkostí. Maminky díky ní lépe reagují na vypjaté situace, ovládají své emoce, udržují si psychickou pohodu a (pokud dítku zrovna nerostou zoubky) užijí si lepší spánek. A spánek, jak známo, přímo ovlivňuje také celkové fyzické zdraví.

 

Víte že...

Spokojená máma = spokojené dítě = spokojená celá rodinka!

 

V dnešní hektické době je mindfulness skvělým a snadným způsobem, jak si zachovat psychickou i fyzickou pohodu. Nejde o to snažit se být dokonalá, protože to už jste! Buďte k sobě laskavá a praktikujte mindfulness každý den, zejména během společného času s vašimi dětmi a blízkými. 

 

S láskou

 

Vaše Monika z Moniel