12 tipů na pohodové mateřství

Čekáte miminko, máte doma malého andílka nebo dokonce zvídavé batole a chcete si užívat pohodové mateřství? Recept na dokonalost jako z Instagramu nemáme, protože víme, že o ní mateřství není. Přinášíme vám ale tipy na pohodové mateřství, díky kterým najdete balanc mezi péčí o sebe, dítě i domácnost a hravě zvládnete každou výzvu!

 

1. Dostatek spánku

Určitě už jste slyšely rady tipu: „Když spí dítě, spí máma!“. Ruku na srdce – ne vždy je to ale možné, protože prádlo, oběd, úklid, přebalit, nakrmit, uspat, zabavit,…. Nezapomínejte ale na to, že kvalitní a dostatečný spánek je pro zdraví a psychickou pohodu zásadní. Dopřejte si tedy šlofíčka kdykoliv budete moct.

 

Tip od Moniel:

Dopřejte si během dne jeden spánek s miminkem a využijte čas, kdy dítko spinká i pro váš odpočinek. Prádlo se sice samo nepověsí, určitě vám ale za hodinku (dvě) nikam neuteče.

 

2. Pravidelný pohyb

Pohyb je nedílnou součástí pohodového mateřství. Procházky s kočárkem jsou skvělou příležitostí pro aktivně strávený čas, vyplavování hormonů štěstí a zlepšování imunity miminka i té vaší. Pokud to váš zdravotní stav dovoluje, můžete začít běhat, chodit na tréninky do posilovny nebo lekce vedené zkušenými instruktory. Začít cvičit ale můžete i ve vašem obýváku! YouTube i sociální sítě jsou dnes plné fitness inspirace.

 

Facebook Ads-94

 

3. Zdravá strava

S pravidelným pohybem jde ruku v ruce také zdravé jídlo. Pohodové mateřství se neobejde bez kvalitní stravy, bohaté na bílkoviny, kvalitní sacharidy a tuky a dostatek vlákniny. Péče o miminko a kojení je pro ženské tělo energeticky náročné a zaslouží si optimální množství živin, vitamínů a minerálů. Přečíst si můžete například našich 7 tipů na zdravé vykročení do nového roku nebo článek o tom, čemu se v těhotenství a při kojení raději vyhnout.

 

Facebook Ads-73

 

4. Vyjádření emocí

Neduste to! A teď nemyslíme tu čerstvou zeleninku k obědu! Pokud je něco, co vás trápí nebo vám vrtá v hlavě, pusťte to ven. Popovídejte si s partnerem, kamarádkou, případně terapeutem nebo jiným odborníkem. Rozhovor s dalším člověkem má přímo terapeutické účinky. Pokud je toho na vás moc, běžte se odreagovat na čerstvý vzduch, poplačte si nebo křičte do polštáře. Radostí můžete tančit i zpívat…  Každý člověk vyjadřuje emoce odlišně a rozhodně se nemusíte stydět.

 

5. Zapojení rodiny

Partner, rodina i kamarádky se mohou zapojit do péče o miminko. Poproste je o hlídání, pomoc s domácností nebo přípravou oběda. Vaši blízcí vám jistě vyjdou vstříc a s malým andílkem pomohou.

 

Facebook Ads-68

 

6. Čas pro sebe

Osobní prostor je v roli mámy občas dost cenný. Proto jej využijte jen a pouze PRO SEBE. Nestarejte se o domácnost ani o nic jiného. Přečtěte si pár stránek knížky, zajděte si na masáž, vlasy, nehty – cokoliv, co máte ráda. Vychutnejte si TEPLOU kávu v oblíbené kavárně nebo doma na gauči a nedělejte vůbec nic! Odreagujte se od každodenních povinností.

 

Facebook Ads-88

 

7. Oblíbené koníčky

Před narozením miminka jste se věnovala oblíbeným aktivitám, na které teď nezbývá čas? A řekl vám už někdo, že tenhle čas můžete mít i teď a svým koníčkům se věnovat dál? Zapojte partnera do péče o dítě i domácnost a užijte si své zájmy.

 

8. Podpůrná síť

Nebuďte na to sama. Najděte ve svém okolí další maminky, se kterými můžete sdílet každodenní radosti i starosti, na dětském hřišti si předávat rady a zkušenosti nebo si jen tak sednout ke kávě a zákusku.

 

Facebook Ads-97

 

9. Realistická očekávání

Nemyslete si, že všechno půjde hned. Během pár dní nezískáte zpátky vaše tělo, nebudete běhat stejně rychle jako před těhotenství, nebudete dokonalá ve všem, na co sáhnete. Nebudete ani 100% vědět, jak se perfektně starat o miminko. Mějte proto realistická očekávání a nebojte se požádat o pomoc vaše blízké.

 

10. Péče o psychické zdraví

Během šestinedělí i celého mateřství není až tak neobvyklé cítit se občas trochu mizerně, vyčerpaně a bez nálady. Úsměv vašeho děťátka však dokáže všechny tyhle náročnější chvilky fantasticky kompenzovat. Pokud se ale dlouhodobě cítíte špatně a nemáte ze života radost, obraťte se na odborníka.

 

Facebook Ads-74

 

11. Zapomeňte na porovnávání

Neporovnávejte se. S nikým! Ani s blízkou kamarádkou a už vůbec ne s ostatními ženami na sociálních sítích. Pro vaše miminko jste skvělá máma právě vy a nikdo jiný! Buďte sama sebou a užívejte si vaše velké rodinné štěstí.

 

12. Humor

V mateřství zažijete ty nejkrásnější a zároveň i nejnáročnější chvilky vašeho života. Neztrácejte během něj sama sebe, ani váš pozitivní přístup a humor. Protože s úsměvem na rtech je všechno mnohem lepší!

 

Facebook Ads-77