Jak najít balanc v péči o sebe i miminko

Po porodu se všechno se točí kolem novorozeňátka a na vaši self-care nemáte ani pomyšlení, natož čas? Péče o sebe a čas jen pro vás je ale nesmírně důležitý pro vaši fyzickou i psychickou pohodu. Miminka jsou velmi empatická a dobré (či špatné) rozpoložení maminky na ně má obrovský vliv. Najděte balanc v péči o sebe i dítě a užívejte si v roli mámy každý den!

 

Facebook Ads-67

 

Hledání rovnováhy

Máte někdy pocit, že se ve všem tak nějak plácáte, neděláte nic pořádně, domácí práce nemají konce, dítko vyžaduje neustálou pozornost a vy už jste si hlavu nemyla ani nepamatujete? Posíláme objetí a nebojte, rozhodně v tom nejste sama! Najít rovnováhu mezi péčí o sebe a miminko není snadné, ale není to ani nemožné!

 

Stanovení priorit

Nejprve si stanovte priority. Rozhodněte, jestli ta hora prádla musí být nutně vyžehlená a složená ještě dnes, nebo v klidu počká do víkendu. Jestli po probdělé noci opravdu musíte vyvářet nebo si pro jednou objednáte oběd z restaurace. A zda byste na domluvenou návštěvu mohli přijet jindy, protože vy se teď prostě cítíte lépe v klidu doma, jen s partnerem a miminkem. Pokud si ujasníte, co je pro vás aktuálně důležité a co ne, přestanete se stresovat a budete se soustředit na to opravdu podstatné.

 

Tip od Moniel:

Nemusíte stihnout všechno a za každou cenu. Užívejte si pomalou flow s malým miminkem a nikam nespěchejte. Dělejte vše tak, abyste se cítila příjemně.

 

Žádost o pomoc

Pokud něco opravdu nepočká, požádejte o pomoc partnera nebo rodinu. Pomocnou ruku jistě podají také přátele. V některých případech využijete laskavou chůvu, oceníte služby úklidové firmy nebo rozvoz obědů, pokud zrovna nemáte čas nebo energii na vaření. Nestyďte si říct o pomoc, nejste na to sama!

 

Facebook Ads-90

 

Čas pro maminku

Nezapomenutelné chvilky s miminkem nic nenahradí. Nezapomínejte ale na čas pro sebe, který pozitivně ovlivňuje péči o miminko! Jakkoliv se vám to možná zdá zvláštní – plánujte tento čas předem. Vyjádřete vaše potřeby partnerovi nebo rodině a společně se dohodněte na „vašem čase“, kdy vám dítko pohlídají a vy se budete věnovat jen a jen sobě. Domácí práce a vaření do tohoto času NEPATŘÍ!

 

Tip od Moniel:

I hodinka času pro sebe mnohdy dokáže zázraky! Změníte prostředí, odreagujete se a odpočinete a domů se vrátí šťastná a vděčná maminka.

 

Zasloužený relax

Přivedla jste na svět miminko, jste hrdinka! Dopřejte si zasloužený relax a čas pro odpočinek. Kdy jindy je důležitější načerpat energii, než po porodu? Dopřejte si jemnou masáž, pečující kosmetiku nebo mani a pedi s kámoškou. Váš čas je opravdu jen váš, užijte si ho a odpočiňte si na maximum.

 

Facebook Ads-88

 

Oblíbené aktivity

Fyzické cvičení patří mezi efektivní způsoby pro uvolnění stresu a získání nové energie. Věnujte se vaší oblíbené aktivitě, nechte vyplavit endorfiny a vykouzlete si úsměv na tváři.

 

Tip od Moniel:

Po porodu navštivte fyzioterapeuta, který vám pro začátek doporučí vhodné cviky s ohledem na váš aktuální zdravotní stav.

 

Kvalitní spánek

Pokud je to jen trochu možné, dopřejte si kvalitní spánek. Ovlivňuje důležité procesy v těle a celkové zdraví. Nebudeme vám ale radit spát 8 hodin denně, uvědomujeme si, že někdy jsou i tři hodinky spánku během noci zázrak! Držíme palce!

 

Rozmazlujte se

Čas od času se něčím odměňte! Ať už si zajdete na oblíbený zákusek, koupíte si nové šaty či šperk nebo si zajdete ke kadeřnici. Každý den odvádíte skvělou práci a zasloužíte si trochu rozmazlování!

 

Facebook Ads-91

 

Najít balanc v péči o sebe i dítě je někdy náročné a může chvilku trvat. Buďte na sebe hodná, nestresujte se a pokud je to třeba, nechte si pomoct.

 

Vaše Monika z Moniel