7 tipů pro zdravé vykročení do nového roku

Rok 2024 je tady, a s ním i čas nových začátků a novoročních předsevzetí. Jedním z cílů a výzev pro mnohé z nás je nastartování zdravějšího životního stylu a to včetně jídelníčku. Zdravé stravování má totiž pro naše zdraví a zdraví našich dětí zásadní význam. Ovlivňuje totiž nejen fungování našeho těla, ale i psychiky. Ne nadarmo se říká "Ve zdravém těle, zdravý duch.". Obzvlášť důležité je pak v období těhotenství a kojení. Ale nebojte se, není to o drastickém omezování, ale spíše o tom, jak najít rovnováhu a dát svému tělu to nejlepší. Pojďme se společně podívat na 7 základních pravidel zdravého životního stylu. 

 

Facebook Ads-74

 

1. Vyváženost a různorodost

Zdravý jídelníček nejen pro těhotné a kojící maminky by měl být především vyvážený a různorodý. To znamená, že by měl zahrnovat pestrou paletu potravin, které tělu poskytují všechny potřebné živiny. Snažte se jíst více ovoce a zeleniny (nejlépe v bio kvalitě), celozrnných produktů, bílkovin a zdravých tukůVyhněte se smaženým jídlům, uzeninám a polotovarům.

 

Vše, co během těhotenství a kojení jíte, pijete a děláte, přímo ovlivňuje správný vývoj a zdraví vašeho miminka. 

 

Pro děti malé i větší je důležité, aby měly dostatek živin, které potřebují pro svůj růst a vývoj. To zahrnuje zdravé sacharidy, bílkoviny, vlákninu a vitamíny.

 

2. Vodu, vodu, vodu!

Voda je základní stavební kámen zdravého životního stylu. Těhotné a kojící maminky potřebují dodržovat pitný režim, aby si udržely dostatečnou hydrataci a podpořily produkci mléka. Stejně tak je důležité, aby děti dostávaly dostatek vody, protože jsou náchylnější k dehydrataci než dospělí.

 

Facebook Ads-76

 

3. Svačinky

Místo tří velkých jídel se doporučují menší porce častěji během dne. To pomůže udržet stabilní hladinu energie a zabrání přejídání a nadýmání, které je obzvlášť nepříjemné právě v období těhotenství. Dětem můžete nabízet zdravé svačinky v podobě, ovoce, zeleniny nebo oříšků, aby zůstaly aktivní a plné energie.

 

4. Zdravý způsob přípravy

Způsob přípravy jídel hraje zásadní roli. Snažte se vaše jídla vařit, dusit nebo péct, místo aby byla smažená. Můžete také experimentovat s bylinkami a kořením, abyste vašim jídlům dodali chuť bez nadbytečné soli nebo cukru.

 

Facebook Ads-73

 

5. Buďte vzorem

Jako rodiče jste vzorem pro své děti, což zahrnuje i vaše stravovací návyky. Když děti vidí, že jíte zdravě, budou to považovat za normální. Sdílejte s nimi radost z vaření, přizvěte je k přípravě jídla a společně prozkoumávejte nové recepty. Můžete se inspirovat na našem blogu, kde najdete mnoho zdravých receptů pro celou rodinu.

 

Facebook Ads-77

 

6. Kila dolů

Pokud jste během těhotenství přibrala více než jste plánovala, není nutné se stresovat. Zdravý způsob redukce váhy je postupný ale trvalý a vyhnete se známému jojo efektu. Soustřeďte se na zdravé stravovací návyky a pravidelný pohyb. Vyrážejte s kočárkem nebo dětmi na pravidelné procházky nebo si najděte chvilku na cvičení. Kila půjdou dolů dříve než se nadějete.

 

7. Stop dietám

Nesnažte se o drastické redukční diety během těhotenství nebo kojení. Tato období vyžadují zvýšený přísun živin pro zdravý vývoj miminka a produkci mléka.

 

Samotné kojení spotřebuje 200 - 500 kcal vaší energie za den, takže na diety nyní není prostor.

 

Pokud jste těhotná nebo kojíte, přečtěte si našich 10 zásad zdravého stravování v těhotenství a při kojení.

 

Facebook Ads-71

 

Sledujte své tělo a snažte se mu dát přesně to, co potřebuje. Rok 2024 může být rokem, kdy najdete rovnováhu mezi péčí o sebe a péčí o svou rodinu.

 

Vaše Monika z Moniel