8 tipů jak zvládnout novoroční předsevzetí v roli mámy

Nový rok, nová role, nová očekávání, nové výzvy. Jak si nastavit realistické a dosažitelné cíle a dosáhnout jich i s malými dětmi v náručí? Jakými kroky začít, jak pokračovat a díky čemu nepolevovat? To vše se dozvíte v tomto článku, kde vám nastíníme 8 tipů, jak zvládnout novoroční předsevzetí v roli mámy.

 

1. Vyslovení cílů

Máte vytoužené sny a plány, kterých byste v tomto roce chtěla dosáhnout? Vyslovily jste je nahlas? Každá jsme jiná... a stejně tak jiné jsou i naše cíle. Mnoho maminek by si letos chtělo dopřát více klidu, spánku a času pro sebe, jiné ženy mají ambicióznější plány. Ať už jsou vaše cíle velké či malé, jsou především vaše. Pamatujte, že předsevzetí děláte jen a jen pro sebe, vaši spokojenost a radost. Ať už chcete v novém roce uběhnout půlmaratón, zhubnout 5 kg, naučit se háčkovat nebo ovládnout nový jazyk, rozjet podnikání nebo si pravidelně zajít na kosmetiku nebo pedikůru, nejdůležitější je své sny a přání vyslovit.

 

Facebook Ads-68

 

2. Pomalu ale jistě

Bez dobré organizace se žádná máma neobejde. A ta, která chce něco dokázat, už vůbec ne! Svůj cíl znáte, rozdělte jej na menší části a jednotlivé kroky si naplánujte. Promyslete je, zapište do diáře nebo si plán nalepte na ledničku a začněte na nich postupně a krok za krokem pracovat.

 

3. Buďte flexibilní

Nečekané změny plánů jsou v mateřství skoro na denním pořádku. Ani na cestě za vašimi cíly se jimi nenechte rozhodit. Život vám bude dost možná házet klacky pod nohy, vy ale na cílech pracujete dlouhodobě a víte, že drobná změna v programu vás nerozhodí a když ano, nestresujte se, užijte si přítomný okamžik a až nastane ta správná chvíle, naskočte zpět. Vaše plány neutečou! 

 

Facebook Ads-66

 

4. Řekněte si o pomoc

Pokud se na vás celá domácnost a péče o miminko valí a vy máte pocit, že z toho není cesty ven, řekněte si o pomoc! Pokud máte tu možnost, zapojte do péče o dítko nebo domácnost partnera, babičky, dědečky nebo sourozence a tetičky. Rodina a přátelé vám jistě podají pomocnou ruku a dítko na pár hodin pohlídají.

 

5. Děti na prvním místě, ale...

V roli mámy budete mít na prvním místě vždycky děti. Jejich spokojenost a naplněné potřeby budou vždy prioritou. Pokud nemáte možnost nechat dítko na hlídání partnerovi nebo rodině, dobře si rozmyslete, jestli nutně potřebujete perfektně vyčištěné spáry v koupelně nebo si místo jejich drhnutí nedopřejete radši procházku s kočárkem na čerstvém vzduchu nebo společné cvičení.

 

Tip od Moniel:

Najděte pro vaše dítko zábavnou aktivitu a vytvořte z ní pravidelnou rutinu, která vám umožní mít alespoň pár minut pro práci na vašich předsevzetích.

 

6. Péčujte o sebe

Aby jste zvládla všechny mateřské povinnosti i novoroční předsevzetí, pečujte o sebe. O vaše tělo i duši. Pokud je to s dětmi jen trochu možné, dopřejte si dostatek spánku a kvalitní stravu. Jen odpočatá a zdravá máma zvládne každodenní kolotoč povinností.

 

Facebook Ads-67

 

7. Buďte sebevědomá, protože jste skvělá!

Věřte si! Jste skvělá máma, zvládáte toho každý den tolik a navíc pracujete na svých předsevzetích. Patří vám obrovský obdiv! Mějte zdravé sebevědomí a hravě zvládnete nejednu překážku na vaší cestě.

 

8. Nezapomeňte se odměnit

Odměňujte se za dosažení vašich cílů i drobných kroků, které k nim vedou. Každý úspěch si zaslouží pochvalu! Jste skvělá!

 

Facebook Ads-69

 

Jisto jistě nastanou dny, kdy vše nepůjde podle plánu, bude toho na vás moc, děti budou vyžadovat pozornost za každou cenu… Dát si na pár dní pauzu od předsevzetí je naprosto v pořádku. Myslete na vaši pohodu a zorganizujte si vše tak, aby to vyhovovalo hlavně vám. Později se k plnění vašich cílů můžete vrátit v plné síle!

 

Vaše Monika z Moniel