Přehled příspěvků od zdravotních pojišťoven II.: Příspěvky pro ženy po porodu

V Moniel si velmi dobře uvědomujeme, že rodinný rozpočet není nafukovací... a to především když se rodina rozroste o dalšího člena:) Na co máte nárok po narození miminka a na co vše vaše pojišťovna přispívá? Víte například, že můžete čerpat příspěvek na služby laktační  poradkyně a kojící pomůcky?  Nebo, že vám může pojišťovna přispět na cvičení a nejrůznější vitamínyVaše spokojenost a pohoda je pro nás na prvním místě, proto vám přinášíme velký přehled příspěvků od pojišťoven, na které má nárok vaše dítko. Přečtěte si jak ušetřit mnohdy až významné množství peněz.

 

DSC_6629 

 

Všeobecná zdravotní pojišťovna – 111

V rámci kojení a poporodního období lze čerpat příspěvek až 3 500 Kč na služby laktačních poradkyň a nejrůznější pomůcky ke kojení (včetně například ohřívače a sterilizátoru lahví) a pomůcky po porodu, jako jsou poporodní vložky nebo jednorázové kalhotky.

Mezi další nepostradatelné pomocníky pro ženu patří přípravky a doplňky stravy zakoupené v lékárně nebo internetové lékárně – například vitamíny pro těhotné a kojící ženy, kojící čaje nebo hojivé krémy a oleje na bradavky. VZP přispívá také na zakoupení či pronájem monitoru dechu a monitoru spánku a dentální hygienu

 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV)

ZPMV poskytuje maminkám příspěvek až 3 000 Kč na vitamíny a doplňky stravy, cvičení pro ženy po porodu, stimulaci pánevního dna, laktační poradenství a nákup nebo analýzu mateřského mléka.  Dále svým pojištěnkám přispívá na pomůcky pro kojení, jako jsou formovače a chrániče bradavek, kojící kloboučky, kojící podprsenky a vložky do nich, odsávačky, ohřívače i sterilizátory.

ZPMV poskytuje navíc 500 Kč za každého novorozence z vícečetného těhotenství. Kompletní seznam pomůcek pro kojení, na které můžete čerpat příspěvek, najdete tady.

 

IMG_2948

 

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPVZ)

Ženy po porodu si mohou užívat příspěvek až 1 000 Kč. Čerpat lze také příspěvek 500 Kč na chůvu a 500 Kč na zdravé dítě. Všechny příspěvky lze dočerpat i v následujícím roce.

Bližší informace o příspěvky pro novopečené maminky najdete zde.

 

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

Program pro těhotné a novorozence nabízí příspěvek až 3 000 Kč, kdy 1 500 Kč lze využít na očkování proti rotavirům, kurzy plavání a cvičení dětí a některé přístroje a pomůcky v péči o miminko. Stejně jako u příspěvků pro těhotné platí i zde, že příspěvek je možné čerpat pouze jednorázově a maximálně do 12 měsíců věku dítěte. Více informací, včetně žádosti o čerpání příspěvku, najdete zde.

 

RBP zdravotní pojišťovna

V období po porodu (maximálně do 12 měsíců od porodu) přispívá RBP pojišťovna částkou 1 000 Kč.

Nakoupit lze pomůcky ke kojení, jako jsou absorpční prsní vložky a speciální podprsenky včetně vložek do nich, chrániče a formovače bradavek, kojící kloboučky a polštářky, odsávačky mateřského mléka, nádoby na uchování mateřského mléka, ohřívačky a sterilizátory. V neposlední řadě taky nákup hygienických vložek nebo cvičení pro ženy do 6 měsíců po porodu. 

 

Facebook Ads-3

 

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ)

Jako novopečená maminka máte u ZPŠ nárok na příspěvek po porodu zahrnující pobyt v porodnici na nadstandardním pokoji, autosedačku, laktační poradenství i pleny a monitor dechu. U ZPŠ dostanete také Novorozenecký balíček v hodnotě 2 500 Kč.

 

Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP)

VOZP v rámci programu Prevence v těhotenství a  po porodu poskytuje příspěvek 1 500 Kč, který, mimo jiné, zahrnuje také služby laktační poradkyně

 

Podmínky čerpání příspěvků

Pro úspěšné proplacení příspěvků od výše zmíněných zdravotních pojišťoven platí stejná pravidla, jako pro proplácení příspěvků v období těhotenství a po porodu. Veškeré pomůcky a přípravky musí být zakoupeny pouze v lékárně nebo internetové lékárně. Služby, na které žádáte příspěvek, musí být poskytovány pověřeným lékařem či jiným odborným pracovníkem. Každá objednávka nebo faktura musí být vystavena na jméno ženy, která žádá o proplacení příspěvku. Žádat o příspěvky lze osobně na pobočce konkrétní pojišťovny, prostřednictvím pošty nebo zasláním on-line formuláře. Před žádostí o příspěvek si u konkrétní pojišťovny vždy ověřte potřebné doklady.

 

Příspěvek na kojící oblečení

V neposlední řadě bychom vás rádi upozornili na možnost žádosti o příspěvek na kojící tílko u ZPMV (více informací zde). Využijte možnosti pořídit si nový funkční kousek do vašeho šatníku.

 

Nechte si od pojišťovny proplatit i některá vyšetření v těhotenství a pomůcky po porodu. O tom co vše pojišťovny těhotným ženám proplácí se dozvíte v našem předchozím článku. Víte, že příspěvky můžete čerpat také na vaše dítě? O tom je následující článek, který si nezapomeňte přečíst, ať ušetříte nemalé peníze v rodinném rozpočtu.

 

Vaše Monika z Moniel