Přehled příspěvků zdravotních pojišťoven I.: Příspěvky v těhotenství

Spokojené maminky jsou pro nás prioritou, a proto jsme v poslední době udělali důkladný průzkum a vytvořili velký přehled zdravotních pojišťoven a jejich příspěvků v období těhotenství a po porodu. Věděli jste například, že vám může pojišťovna přispět na předporodní kurzy, cvičení pro těhotné nebo screeningová vyšetření? U některých pojišťoven můžete čerpat i nejrůznější příspěvky na vitamíny, kosmetiku nebo pomůcky pro těhotné. Přečtěte si, na které příspěvky máte nárok a ušetřete nějakou tu korunu v rodinném rozpočtu.

 

DSC_7175

 

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

Těhotným ženám a maminkám až do 12 měsíců od porodu, poskytuje VZP příspěvek 3 500 Kč. Částku lze čerpat na prvotrimestrální screening, podrobné hodnocení morfologie plodu ve II. trimestru těhotenství, ultrazvukový screening ve III. trimestru těhotenství i neinvazivní prenatální test. VZP podporuje ženy v pohybových aktivitách v době těhotenství a po porodu, proplácí rehabilitační aktivity lázeňského typu i kurzy přípravy k porodu pořádané porodnicemi. 

Více se o příspěvcích od VZP můžete dočíst tady.

 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV)

Během těhotenství můžete čerpat příspěvky až 3 000 Kč také u ZPMV. Těhotným ženám v roce 2023 a maminkám, které porodily v období od 1. ledna do 31. prosince 2023, poskytuje pojišťovna příspěvky, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Jedná se o předporodní kurzy, cvičení a masáže pro těhotné, vitamíny a doplňky stravy, genetické vyšetření plodu, vyšetření štítné žlázy, 3D nebo 4D ultrazvuk, odběr pupečníkové krve i dentální hygienu pro těhotné.

Specifické podmínky čerpání příspěvků najdete v tomto odkazu.

 

Facebook Ads-2

 

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPVZ)

V rámci preventivních programů pro ženy poskytuje ČPZP příspěvek až 2 500 Kč pro „manažerku mateřství“ zahrnující prvotrimestrální screening, epidurální anestezii, nejrůznější kurzy, cvičení i masáže pro těhotné, včetně on-line aktivit. V tomto odkazu si můžete přečíst více informací.

 

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

V rámci atraktivních programů pro těhotné a novorozence nabízí OZP příspěvek až 3 000 Kč. A tady pozor - příspěvek pro těhotné ve výši 1 500 Kč je možné čerpat pouze jednorázově a pro jeho akceptaci je nutné přiložit fotokopii těhotenského průkazu. Kupte si vitamíny a doplňky stravy pro těhotné, předporodní kurz nebo si nechte proplatit některá vyšetření v těhotenství. Pro úspěšné vyřízení příspěvku si pozorně přečtěte bližší informace.

 

RBP zdravotní pojišťovna

Preventivní programy pro ženy od 19 do 59 let zahrnují příspěvek až 1 000 Kč pro těhotné. Příspěvek lze využít na kurzy psychoprofylaxe i těhotenského tělocviku, nákup vitamínů pro těhotné. Dále pak na epidurální anestezii nebo ultrazvukové vyšetření plodu včetně screeningu Downova syndromu.

Pokud je ženě diagnostikována těhotenská cukrovka, lze příspěvek 1 000 Kč použít také na nákup glukometru a diagnostických proužků. Kompletní informace o preventivním programu pro ženy najdete zde.

 

201

 

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ)

Během těhotenství přispívá ZPŠ až 4 000 Kč na neinvazivní prenatální testování, 1 200 Kč na prvotrimestrální screening, vyšetření štítné žlázy a až 500 Kč na pohybové aktivity, vitamíny a doplňky stravy i kosmetické přípravky proti striím. Dále si můžete užít příspěvek na masáže, dentální hygienu, sluneční brýle nebo ortopedickou obuv a vložky do ní. Podrobněji můžete příspěvky nastudovat zde. Upozorňujeme, že u ZPŠ lze příspěvky čerpat do 30. 11. 2023 a doklad o jejich čerpání nesmí být starší než 3 měsíce.

 

Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP)

Jednou ročně mají ženy registrované u VOZP nárok na příspěvěk ve výši až 1 500 Kč. Stejně jako u ostatních pojišťovan poskytuje VOZP příspěvek na prvotrimestrální screening, cvičení pro těhotné i předporodní kurz a dentální hygienu i laktační poradenství. Doklady potřebné k proplacení příspěvky najdetepřímo tady.

 

202

 

Podmínky čerpání příspěvků

U všech pojišťoven zároveň platí podmínky, přes které nejede vlak. Veškeré služby, na které žádáte příspěvek, musí být poskytovány pověřeným lékařem či jiným odborným pracovníkem. Pomůcky a přípravky musí být zakoupeny pouze v lékárně nebo internetové lékárně. Nezapomínejte také na to, že každá objednávka či faktura musí být vystavena na jméno ženy, která žádá o proplacení příspěvku. Před žádostí o příspěvek si u konkrétní pojišťovny vždy ověřte potřebné doklady. Žádat o příspěvky lze osobně na pobočce konkrétní pojišťovny, prostřednictvím pošty nebo zasláním on-line formuláře.

 

Jste novopečená maminka a zajímá vás, na jaké příspěvky od pojišťovny máte nárok vy nebo vaše miminko? Mrkněte na článek o příspěvcích pro novopečené maminky nebo si přečtěte na co má nárok vaše miminko a odlehčete trochu vaší peněžence.

 

Vaše Monika z Moniel