Vhodné oblečení po porodu i po císařském řezu

Během těhotenství se vám s rostoucím bříškem přirozeně změní nejen postava, ale i šatník. Ale co po porodu, kdy těhotenské bříško postupně mizí, ale naše tělo se stále mění a přizpůsobuje nové roli a potřebám miminka. Vzniká tak nová výzva… najít oblečení, které je nejen pohodlné a praktické pro kojení, ale také šetrné k vašemu tělu, které se zotavuje z porodu, ať už přirozeným způsobem nebo císařským řezem. V tomto článku vám poradíme jaké materiály a typy oblečení jsou pro toto období nejvhodnější.

 

Pohodlí je základ

Vaše tělo prošlo mimořádnou změnou a potřebuje čas na zotavení. Pohodlné oblečení, které je volné a neomezuje, je klíčové. Materiály by měly být měkké, jemné a prodyšné, aby podporovaly cirkulaci vzduchu a zabraňovaly podráždění.

 

Moniel košilka:šaty kojící Dots růžová11 (kopie)

 

Materiály a střihy

Nejvhodnější jsou kvalitní přírodní materiály, jako je bavlna nebo bambusové vlákno, které jsou prodyšné a šetrné k pokožce.

 

Ženy po porodu císařským řezem ocení i jejich schopnost odvádět vlhkost a udržovat oblast jizvy suchou, což je klíčové pro hojení.

 

Co se týče střihů, nejpohodlnější jsou volné, pohodlné střihy. Zvlášť pokud máte po porodu jizvu, vyhněte se oblečení, které je příliš těsné nebo má pevný nebo málo elastický pas přímo v oblasti jizvy. Volte raději kalhoty s vysoký nebo naopak nízkým pasem, které nedráždí jizvu. Vyhněte se také oblečení s tvrdými švy nebo zdobením v oblasti jizvy.

 

Facebook Ads-279

 

Snadné kojení

Pokud plánujete kojit, nejlepší volbou je kojící oblečení, které vám umožní diskrétní kojení kdekoliv a kdykoliv si vaše miminko řekne. Na doma jsou ideální například kojící noční košilky nebo šaty, které využijete i během těhotenství. Díky praktickému zavinovacímu střihu snadno nakojíte miminko jak během dne, tak při nočním kojení. Košilky jsou navíc volné v oblasti bříška, proto je ocení i maminky po porodu císařským řezem.

 

DSC_6629

 

Nejen na doma, ale i na procházky venku nebo do kavárny využijete například kojící mikiny, ve kterých bude kojení díky rafinovanému střihu nejen snadné, ale především decentní. Moniel nabízí i dlouhou verzi klasické mikiny, která se dá nosit i jako stylové šaty a poskytuje absolutní pohodlí i pro ženy s jizvou po porodu.

 

Facebook Ads-275

 

Roční období

 

Jaro a podzim

Pro tyto přechodné sezóny je vrstvení klíčem. Volte lehké svrchní vrstvy, které můžete snadno přidávat nebo odebírat podle potřeby. Mrkněte například na naše pohodlné kojící mikiny, které jsou z příjemného materiálu vhodného právě na toto období.

 

Léto

V horkých letních měsících uvítáte pohodlné a vzdušné šaty z lehkých a prodyšných materiálů. Krátké šortky s vysokým pasem, mohou být také pohodlné, pokud preferujete nošení kalhot.

 

Pro maminky po císaři je důležité udržovat oblast jizvy suchou a vyhnout se nadměrnému pocení.

 

Zima

V zimě jsou ideální teplé, ale prodyšné vrstvy. Legíny nebo kalhoty s vysokým, ale elastickým pasem, nabízí pohodlí a zároveň teplo. Doplnit je můžete dlouhými mikinami nebo svetry, které poskytují dostatek místa aniž by tlačily na citlivé oblasti.

 

Spodní prádlo

Vhodné spodní prádlo je základem. Existují speciálně navržené kalhotky, které poskytují podporu břicha a zároveň jsou dostatečně jemné, aby neiritovaly například jizvu po porodu císařským řezem. Tyto kalhotky často sahají vysoko nad jizvu, což zajišťuje pohodlí a podporu. Zásadní je také výběr materiálu, který by měl být dostatečně prodyšný a urychloval tak hojení. Vyhněte se krajkám a vzorům, které můžou dráždit citlivé partie. Ideální jsou například bezešvé kalhotky.

 

Výběr toho správného šatníku po porodu ať už přirozenou cestou nebo císařským řezem je klíčový pro vaše pohodlí ale i zdraví, protože podporuje vaše zotavení a usnadňuje péči o to nejdůležitější, vaše miminko. Naslouchejte vlastnímu tělu a vyberte si oblečení ve kterém vám bude dobře a budete se cítit nejen jako maminka, ale také jako žena.

 

Vaše Tereza z Moniel