Jarní únava a deprese - proč se nám dějí a jak na ně?

Jaro. Rozkvět, síla, optimismus, energie. 

Celý svět se v tuto dobu probouzí k životu. Celý svět, kromě nás. Jsme vyčerpaní a bez nálady. Zima je na odchodu, příroda začíná kvést, my bychom měli také, ale místo toho se cítíme unavení, demotivovaní, chybí energie i optimismus. Poznáváte se? Nebojte, nejste v tom sami. Tento fenomén, známý jako jarní únava nebo jarní deprese, se stal každoročním nezvaným hostem velké části populace. A věřte, že je hned několik legitimních důvodů, proč tomu tak je. 

 

Facebook Ads-236

 

Jaro nejsou jen tulipány a úsměv za slunečními brýlemi

 

Proč se cítíme unavení a bez nálady?

Jedním z hlavních hrdinů tohoto nemilého příběhu je světlo a jeho vliv na náš biorytmus. Biorytmus jsou takové naše vnitřní hodiny, řídí mnoho aspektů našeho života, od spánku a bdění, přes hladinu energie, až po náladu. Během zimy se naše “hodiny” přizpůsobí kratším dnům a delším nocím a naše tělo tak přirozeně upřednostňuje pomalejší tempo. Máme takzvaný “medvědí zimní spánek” (kéž by byl plný opravdového spánku jako u medvěda:), nacházíme se v úsporném režimu. Příchodem jara se dny prodlužují, ale naše vnitřní hodiny jsou stále nastavené na zimní čas a potřebují určitou dobu, aby se přizpůsobily novým podmínkám. A právě tento proces často vyvolává pocity únavy. 

 

Facebook Ads-233

 

Nedostatek vitamínu D

Se světlem souvisí i nedostatek vitamínu D, jehož hlavním zdrojem je právě sluneční světlo. Během zimních měsíců, kdy slunce svítí minimálně, mnoho lidí přirozeně trpí jeho nedostatkem, což se velmi výrazně podepisuje na naší náladě a může vést právě k pocitům deprese a únavy. 

 

Jarní ambice

Jaro symbolizující nové začátky může vyvolat i zvýšený tlak na osobní rozvoj a dosahování vlastních cílů. Celkově bývá toto téma pro většinu žen na mateřské dovolené těžké, v tomto období však dokáže páchat ještě více škod. 

 

Facebook Ads-235

 

Faktorů je mnoho. A všechny jsou legitimní. 

 

My jsme pro vás připravili několik rad či nástrojů proti jarní únavě, které vám pomohou tyto negativní dopady zmírnit či eliminovat:)

 

Světlo na konci tunelu

Světlo je základním nástrojem v boji proti jarní únavě. A proto - vyždímejte z jarního slunce maximum. Využijte každého okamžiku, kdy pro vás slunce zasvítí, snažte se s ním trávit co nejvíce času, ať už jde o procházku s kočárkem, několikaminutové zastavení mezi dveřmi, když vám kurýr veze nákup nebo správný výběr lavičky na hřišti. Sluneční světlo stimuluje produkci vitamínu D, a to jak víme, je malý zázrak:) 

 

201

 

Jarní playlist 

Nikdy nepodceňujte moc hudby! Hudba má neuvěřitelný vliv na naši náladu, emoce, dokáže umocňovat prožitky, některé z nás dokáže po několika tónech přepnout jak vypínač u lampičky z jedné nálady do druhé. Udělejte si playlist oblíbených a primárně energických písní! Pusťte si je hned ráno po prubuzení nebo ji nastavte manželovi jako zvonění na budík do práce. Uvidíte, že ráno bude veselejší i po probdělé noci s vaším malým nespavým pokladem!:)

 

Pohyb za/pro odměnu

Pohyb je alfa omega stavu lidského tělo. Psali a říkali. Ale ne každý má ten čas nebo je s ním kamarád.  A ruku na srdce, která maminka z nás si může několikrát týdně zarezervovat lekci jógy nebo pilates? Ale! Jsou tu procházky. S dětmi v kočárku, na odrážedle, koloběžce. Vynechte narvanou tramvaj kdykoli to jde a vemte to s kávou/čajem v ruce (pokud v ní tedy za chvíli neponesete odrážedlo:) pěšky. Pokud se vám nedaří s pohybem začít a nejde vám se z domácí rutiny “vykopnout” ven, zkuste se pěkně namotivovat! Dejte si místo tradičního hřiště za cíl nově otevřenou kavárnu, kde už všichni kromě vás byli, nebo oblíbenou jistotu, zvolte si hezkou novou trasu a dojděte si pro koláč s drobenkou! Uvidíte, že vám bude chutnat mnohem víc.

 

Facebook Ads-94

 

Svěží vítr do jídelníčku

Vyvážená a pestrá strava je důležitá vždy. Ale pokud potřebujeme navýšit energii a zlepšit náladu, je to potřeba “správně jíst” ještě mnohem větší. Proto osvěžte svůj jídelníček. Zařaďte do něj věci, suroviny, které jste přes zimu opomíjeli, které vám budou připomínat blížící se jaro a teplé dny. A hlavně - zjednodušujte. V tuto dobu se vám možná nebude chtít vařit náročná jídla, tak se k nim nenuťte, i manžel to bez knedlíků nějakou dobu vydrží. Pokud to tak přes zimu nemáte, zařaďte právě teď saláty, smoothie, ovocné šťávy (pohlídejte si však výběr při kojení!). Celkově odlehčete jídla a přidejte více čerstvého a hlavně barevného. Jezte i očima. Navýšením zeleniny a ovoce zvýšíte příjem těch vitamínů a minerálů, které bojují právě proti únavě. Zvláště vitamín C a železo jsou v tuto dobu našimi spojenci. Voda - platí vždy a i tentokrát - hydratace je základ. Je zdarma a dělá zázraky.

 

Facebook Ads-112

 

Dokonalý spánek?

Přečíst kapitolu, vyčůrat a spát. Alespoň 8 hodin každý den. Tak by zněla ideální rada na spánkový režim, ale přirozeně, my maminky od malých dětí se tady hystericky rozesmějeme. Na délku a kvalitu spánku totiž samozřejmě nemáme vliv. Pokud jako většina z nás neodpadnete při uspávání potomka ještě před návštěvou koupelny a máte večer k dobru svých pár minut slávy, rozmyslete si, zda před spaním budete číst knihu nebo sociální sítě. Právě eliminace modrého světla je pro kvalitu (i kojením přerušovaného spánku) velmi důležitá!

 

Dárky ode mě pro mě

Malé dárky pro lepší náladu fungují v každém těžším období. Nemusíte utrácet za kabelky, boty a rozhodit si tak rodičovský příjem, zajděte si během dopoledního spánku v kočárku (ano, ten pohyb!:) na trhy pro čerstvou květinu do vázy, přelakujte si nehty na svěží barvu (existující několikavteřinové rychloschnoucí, věřte mi:), pořiďte si domácí vůni s nápisem jarní louka. Každá drobnost se počítá!

 

Facebook Ads-2

 

Nepěchejte na sebe

Pokud cítíte  víc než kdy jindy potřebu vlastní realizace, do toho. Ale prosím pouze v případě, že ji cítíte z toho správného důvodu. Netlačte na sebe z nátlaku okolí a pocitu, že byste měla nebo protože ostatní maminky to také zvládnou.  Nenechte se okolním “obrazem” smést. V čase, kdy jste doma s vaším milovaným potomkem nebo se na jeho příchod připravujete, zaujímáte tu nejdůležitější roli pro minimálně jednu bytost na světě. A to samo o sobě je obří úkol! Není proto v tuto chvíli nic důležitějšího, než to, co a kde právě jste. A věřte, že tato role nemá svoji škálu úspěšnosti. Není na místě tuto nelehkou profesi jakkoli podceňovat, navyšovat o další úkoly nebo se cítit, že toho děláte málo. Věřte, že tento status není navždy, vaše děti se rychle osamostatní a vy budete mít na sebe a váš rozvoj ještě spoustu času!

 

Kamarádi nejen do deště 

V tomto období víc než kdy jindy pomáhá obklopit se správnými lidmi. Těmi, kteří vás rozesmějí, uvolní a dodají energii, namísto těch, kteří nám jí vysají. V tento čas možná omezte sledování “dokonalých insta matek”, ze kterých kromě esence zdraví a vitality srší vše, jen ne jarní deprese. Nevěřte, že tato výkladní skříň dokonalosti znamená dokonalost i reálném životě:). Naplánujte si společný čas s vašimi reálnými přáteli nebo víkendové rodinné výlety a útěky do přírody, jsou to jedny z malých radostí, nicméně s obrovským významem. 

 

Facebook Ads-113

 

Boj s jarní únavou a depresí pro mnoho z nás není snadný, ale je to boj, který stojí za to vést.

 

Klíčem je být k sobě laskaví, nastavit si malé, ale dosažitelné cíle a najít radost v každodenních drobnostech.

 

Je důležité si uvědomit, že jarní únava a deprese nejsou známkou naší slabosti, ale přirozenou reakcí našeho těla a mysli na změny kolem nás. Není v žádném případě selhání něco takového zažívat, proto ani výčitky nejsou na místě, třebaže někteří vedle vás to neznají. Nezoufejte, pokud zrovna vy tohle zažíváte. Každé tělo funguje jinak, má jiné termíny! 

 

Myslím, že ani medvěd po zimním spánku nevyskočí z pelechu s veselým zabručením, je pomalý, hladový, rozmrzelý a rozlámaný, věřím, že i náladový (a to se narozdíl od nás dost vyspal), takže i my potřebujeme čas na to, abychom se přizpůsobili a načerpali novou energii pro nadcházející období. 

 

Hlavně mějte na paměti, že celkové přizpůsobení jarnímu období není sprint, ale spíše maraton. Vyžaduje trpělivost, péči a pochopení. Každý rok. S přátelským přístupem k našemu tělu můžeme tento přechod zvládnout hladce a prožít pak skvělé jarní období!

 

Vaše Tereza z Moniel