Jak posílit dětskou imunitu a předcházet nachlazení

Aprílové počasí je výzvou pro rodiče i děti. Často se měnící teploty, kdy teplo sluníčka v mžiku vystřídá často i sněhová přeháňka přináší i zvýšené riziko nachlazení. Pro rodiče malých dětí je tato sezóna často plná výzev, jak své nejmenší uchránit před nepříjemným nachlazením. Důležitým krokem k ochraně dětí je budování silné imunity, která jim pomůže čelit virům a bakteriím. V tomto článku se zaměříme na to, proč je budování dětské imunity důležité, a nabídneme 7 tipů jak předcházet dětskému nachlazení abyste zvládli tyto měsíce v klidu a pohodě.

 

Facebook Ads-213

 

Proč je budování dětské imunity důležité?

Imunitní systém hraje klíčovou roli v obraněschopnosti organizmu proti infekcím a onemocněním. U malých dětí se tento systém postupně vyvíjí a posiluje. Některé nemoci a mírné infekce jsou proto v raném dětství přirozenou a důležitou součástí tohoto procesu, protože dítěti pomáhají vybudovat imunitní paměť. Díky tomu se v budoucnu dokáže efektivněji bránit proti mnoha druhům infekcí.Přesto je důležité minimalizovat u těch nejmenších riziko vážných infekcí a nachlazení, které by mohly vést ke komplikacím. 

 

7 tipů jak posílit dětskou imunitu a předcházet nachlazení

 

1. Výživný jídelníček

Kvalitní živiny, vitamíny a minerály jsou základem pro silný imunitní systém dítěte. V zimních měsících s malým množstvím slunečního svitu doplňujte dětem vitamín D a nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim a zařaďte do jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud děti kojíte nezapomeňte na pestrý a vyvážený jídelníček vy. 

 

Facebook Ads-112

 

2. Kvalitní spánek

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je pro dětský imunitní systém klíčový. Během spánku tělo regeneruje a zpracovává množství informací. Kvalitní spánek je zásadní pro zdravý růst, vývoj a učení. Posílejte děti na kutě v pravidelnou dobu a dopřejte jim dostatek času pro nerušené snění.

 

Facebook Ads-214

 

3. Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita podporuje cirkulaci krve a pomáhá imunitnímu systému efektivněji bojovat s bacily. Nenechte děti sedět doma a podporujte je v pohybu. Vyrazte ven a pravidelně se hýbejte na čerstvém vzduchu! Okysličíte mozek, protáhnete svaly a rozproudíte krev!

 

Facebook Ads-210

 

4. Hygiena

Pokud chcete účinně předcházet dětskému nachlazení, naučte děti správnému mytí rukou pro důkladné odstranění bakterií a virů. Ty se mohou na hračkách v hernách nebo klikách držet i několik dní!

 

5. Pravidelné větrání

Větrejte místnosti, kde se děti během dne pohybují. Nejen, že přivedete čerstvý vzduch, ale také vyženete případné bacily.

 

118

 

6. Vhodné oblečení

Na ven děti oblékejte podle aktuálního počasí a teplot. Při časté změně teplot je praktické oblečení vrstvit, abyste mohla v případě tepla jednu vrstvu sundat a když teplota klesne, extra vrstvu opět přidat. Vždy volte přírodní a prodyšný materiál ve kterém se miminko nebo větší dítě nebude zbytečně potit. Na jaro jsou ideální například lehké teplákové overaly nebo teplákové soupravy. Pod ně stačí obléknout například jednoduché body s krátkým nebo dlouhým rukávem. Nezapomínejte i na pokrývku hlavy, měla by stačit lehčí čepice. 

Během noci je třeba si dát pozor na prochladnutí, obzvlášť u dětí, které se odkopávají. Ideální volbou jsou spací pytle, které zaručí pohodlí a stabilní teplotu. Velmi časté je také nachlazení během častých přechodů z tepla do zimy a naopak. Pro miminka je proto super vychytávka fusak do kočárku a autosedačky, díky kterému můžete miminko v chladu zavinout a při příchodu do tepla jednoduše rozvinout, aby se nepřehřálo.

 

170_2

 

7. Vyhněte se nemocným

V rámci prevence se ideálně vyhýbejte místům s vysokou koncentrací lidí a především kontaktům s nemocnými lidmi. Uzavřené a nevětrané prostory jsou ideálním základním táborem spousty nemocí. Pokuste se omezit návštěvy obchodních center nebo herniček během chřipkových epidemií. Pokud se máte účastnit dětské oslavy, optejte se zda některé z dětiček neposmrkává nebo nekašle.  

 

Facebook Ads-95

 

Pamatujte, že každé dítě je jedinečné a co funguje pro jedno, nemusí nutně fungovat pro druhé. V případě pochybností se vždy poraďte s pediatrem. Péče o imunitu vašich dětí během chladných měsíců je běh na dlouho trať a je to proces, který vyžaduje trpělivost a pozornost. Vybudujte tak ale dětem silný základ pro zdraví a pohodu nejen v zimě, ale po celý rok.

 

Vaše Monika z Moniel