Jarní alergie u dětí aneb jak přežít jaro s alergikem

Jaro je úžasné období plné probouzející se přírody, vytoužených slunečních paprsků a konečně dlouhých pobytů venku. Přináší s sebou teplejší dny a hezkou podívanou na rozkvetlou krajinu, pro mnohé však také nepříjemný doprovod v podobě jarních alergií. Ty mnohdy přicházejí bez varování a mohou nám i našim malým drobečkům pořádně zkomplikovat život. Pro rodiny s dětmi, které se s jarními alergiemi setkávají, tak může jarní období znamenat spíše velké obavy než radost. Protože alergie je náročná nejen pro děti samotné, ale i pro nás rodiče, kteří se snažíme najít ty nejlepší způsoby, jak svým potomkům ulevit. My jsme pro vás připravili krátké shrnutí toho, co jsou jarní alergie, co je způsobuje a jak s nimi bojovat. Na pomoc jsme si přizvali MUDr. Moniku Michňovou, známou jako @detska_doktorka, která nám několik klíčových dotazů k této problematice zodpověděla.

 

Facebook Ads-213 

 

Jaké jsou nejčastější dětské alergie spojené s jarem?

Jarní alergie se u dětí nejčastěji projevuje jako alergická rýma, známá také jako senná rýma. Z kvetoucích rostlin se do vzduchu dostávají mikroskopická zrnka, která mohou způsobit, že se i v maličkém těle spustí alarm v podobě alergické reakce. V některých případech může dojít i k obtížím s dýcháním, což může být pro všechny velmi stresující.

 

Jaké jsou příznaky jarních alergií a jak se projevují?

 

Stejně jako jiné zdravotní problémy, i senná rýma má své příznaky. Níže zmiňujeme ty nejčastější, které se objevují jak u dětí tak u dospělých.

  • dráždivé a opakované kýchání (i 20 kýchnutí za sebou)
  • ucpaný nos (může způsobit až bolesti hlavy), často je načervenalý a svědí
  • dráždivý kašel (podobný astmatickému záchvatu)
  • svědění v puse s bolestí v krku (často bolestivé polykání)
  • vodnatý výtok z nosu
  • svědění a pálení očí s častým slzením
  • svědění uší
  • známky atopického ekzému, začervenání a svědění kůže
  • trávicí potíže
  • potíže s dýcháním - slyšitelné jevy jako pískot
  • Mezi další projevy patří například častější ospalost, porucha koncentrace, někdy zvýšená teplota, migrény nebo poruchy spánku.

 

“ Prejavy alergie môžu byť rôzne, od jednoduchších až po komplikované a viaceré príznaky až život ohrozujúci stav, ktorý sa prejavuje vo forme anafylaktického šoku."

  

Jak rozeznáte běžné nachlazení od alergie?

Tím největším pomocníkem je barva sekretu, který dítě vysmrká. Ucpaný nos a rýma je totiž hlavním poznávacím znamením alergie i u nejmenších. Když dítě trápí běžné nachlazení, sekret je zpravidla nazelenalý nebo žlutý a je většinou hustý. Pokud je rýma projevem alergické reakce, výtok je čirý a vodnatý.

 

DSC_0303 (1)

 

Alergická rýma v těhotenství

U těhotných žen mohou být projevy alergií výraznější a tudíž i nepříjemnější. Hlavní příčinou jsou častější hormonální výkyvy během těhotenství. V případě, že u těhotné ženy projeví některé z výše zmíněných příznaků alergické rýmy, doporučujeme navštívit lékaře, který určí nejlepší postup léčby s ohledem na miminko.

 

Jak léčit alergickou rýmu při kojení?

Pokud kojíte, obecně se nedoporučuje užívání klasických léků na léčbu alergie, protože mají mírně sedatelní účinek, který může ovlivnit i vaše miminko. Případnou léčbu je třeba konzultovat s lékařem, který vyhodnotí jestli je přínos větší než případná rizika. Na nepříjemné projevy alergie můžou kojící ženy užívat místně působící produkty. Na uspaný nos například nosní sprej s hořčíkem, na podrážděné oči, oční kapky se světlíkem a na kožní obtíže například Fenistil gel, který je ale třeba nanášet opravdu jen lokálně a v malém množství. Jakoukoliv léčbu ale doporučujeme nejprve probrat s lékařem!

 

Jaké jsou nejčastější alergeny?


Začarovaný kruh těchto alergií se otvírá díky velkému množství objevujících se alergenů, takových neviditelných nepřátel. Mezi nejčastější alergeny v jarním období patří pyl z listnatých a jehličnatých stromů, trávy a některých druhů plevelů. Například rozkvetly břízy, olše nebo lípy jsou známé svým vysokým obsahem alergenního pylu. Tato jemná zrnka pylu tančí ve vzduchu jako malé zlaté vločky, které jsou sice nádherné na pohled, ale pro malé alergiky představují skutečnou pohromu. Dýchání se stává obtížnějším, oči se zaplní slzami a celé tělo se zapíná do pohotovostním režimu.

 

Facebook Ads-212

 

Dalším častým alergenem jsou trávy. Všichni jsme po dlouhé a šedé zimě vděčni za pohled na zelené trávníky, nicméně pro malé alergiky je to jako vstup na bitevní pole. Nezapomínejme ani na plevely, zejména na ambrozie, která je pro mnoho alergiků skutečným strašákem. Přestože se může zdát nenápadná, její pyl je mimořádně silný. Co všechny tyto alergeny mají společné, je jejich schopnost tajně a nenápadně proniknout do těla a způsobit chaos v imunitním systému.

 

Co dělat, když se u našeho dítěte začíná objevovat alergie?

Samotné vyšetření u alergologa sestává z diagnostiky na základě pečlivého odběru anamnézy (získání informací o prodělaných nemocech), vyšetření krve a běžných kožních testů.


Pokial má rodič podozrenie, je dobré ísť na vyšetrenie k svojmu pediatrovi, povedať mu aké sú ťažkosti a on následne dieťa odporučí do špecializovanej ambulancie alergológa. Ten si následne zrealizuje potrebné vyšetrenia a špeciálne odbery a na základe výsledkov stanoví diagnózu. 


Dá se alergie u dětí vyléčit?

 

Na otázku, zda se dá alergie u dětí vyléčit, paní doktorka odpovídá:

 

Alergia ako taká, sa nedá vyliečiť, ale dá sa dostať pod kontrolu jednotlivé príznaky a potlačiť ich. Liečba sa podáva podľa symptómatológie. Medzi štandardné lieky na potlačenie a zmiernenie príznakov alergie patria antihistaminiká a kortikosteroidy, dekongestanty a rôzne režimové opatrenia - preplachy nosa, pravidelné krémovanie pokožky, umelé slzy, inhaláčna liečba. Dôležité je sa čo najviac vyhýbať alergénom a v dnešnej dobe nám veľmi vie pomôcť alergénová imunoterapia."

 

Co znamená imunoterapie?

Imunoterapie, známá také jako "alergické očkování", je metoda zahrnující pravidelné podávání malých dávek alergenu s cílem "vytrénovat" imunitní systém, aby na alergen přestal reagovat tak silně. Tento proces může trvat i několik let, někomu však přináší výraznou úlevu.

 

Facebook Ads-210

 

Kdy jarní alergie končí?

Délka alergie závisí na mnoha faktorech. V první řadě je ovlivněna právě typem alergenu. Některé stromy, jako jsou břízy nebo lípy, vypouštějí svůj pyl již na začátku jara, což znamená, že pro alergiky může sezóna začít již v březnu a trvat až do května. Trávy pak začínají rozkvétat později, což některým posouvá alergickou sezónu až do léta. Někteří z nás se tak do boje s alergií vypraví již s prvními teplými dny, zatímco jiní se připojí později. Pro některé děti je toto problematické období krátké, pro jiné se může protáhnout na celé dlouhé měsíce.

Samotný konec alergické sezóny je však stejně proměnlivý jako její začátek.

 

Obvykle se říká, že s prvními chladnějšími dny a změnou počasí přichází i úleva pro alergiky. Svou roli zde hraje také geografická poloha. V některých oblastech, kde je jaro teplejší a delší, může alergická sezóna trvat déle, než v chladnějších a vlhčích regionech. Je však důležité si uvědomit, že i každý rok může být jiný. Jarní alergie se letos může objevit s větší intenzitou a trvat déle, zatímco příští rok může být mírnější a krátkodobá. Je to dáno nejen množstvím a typem pylu v ovzduší, ale také zdravotním stavem, životním stylem a dokonce i změnami v počasí. 

 

Ačkoli bohužel přesně nevíme, jak dlouho alergie potrvá, můžeme se na její příchod připravit a najít způsoby, jak zmírnit její příznaky.

 

Tipy jak dětem od alergie ulevit?

Prvním krokem je tedy zjistit, které konkrétní alergeny vašemu dítěti způsobují potíže. To může být provedeno pomocí zmíněných alergických testů. Jakmile známe alergeny, bude pro nás snazší se jim vyhýbat. Především je důležité sledovat předpověď pylového zatížení na specializovaných webových stránkách a ve dnech s vysokou koncentrací pylů omezit dětem pobyt venku.

Dalším krokem je minimalizovat vstup samotných alergenů do domova. Větrání bytu by mělo být omezeno na dobu, kdy je pylové zatížení nejnižší, typicky brzy ráno nebo pozdě večer. Po návratu z venku umyjte dětem ruce i obličej a pravidelně perte oblečení, čímž se minimalizuje kontakt s alergeny (nezapomínejte také na umytí vlasů). Také můžete investovat do kvalitního vzduchového filtru, který pomáhá zachytávat alergeny přítomné v domácnosti. 

Neméně důležitá je také péče o celé tělo našich potomků. Zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, dostatek spánku a pravidelný pohyb, může posílit imunitní systém a pomoci malému tělu lépe zvládat alergické reakce. 

 

Facebook Ads-211

 

Je alergie dědičná?

Pokud vás trápí otázka, kde se alergie u vašich dětí vzala nebo co jí způsobilo, vězte, že je to jedna z věcí, které nemůžeme vědomě ovlivnit, což nám potvrzuje i pediatrička.

 

“Alergia je dedičná. U oboch rodičov alergikov je toto riziko až 80%, u jedného rodiča alergika je to 40 %. Dokonca aj pokiaľ nemajú rodičia žiadnu alergiu, je až 20% šanca, že dieťa alergikom bude. 

 

Na závěr je důležité zdůraznit, že i přes všechny obtíže, které jarní alergie přinášejí, můžeme vhodnými opatřeními a pečlivou přípravou výrazně ovlivnit a zlepšit kvalitu života našich dětí během této nemilé sezóny. Jaro tak pro ně může být opět obdobím, které si užijí naplno. A ať už je u vás alergická sezóna dlouhá či krátká, pamatujte, že po každé bouři přichází klid a po každém náročném období přichází úleva:)

 

Vaše Tereza z Monbaby