8 letních jahodových svačinek i pro ty nejmenší strávníky

Sezóna jahod je v plném proudu a my vám přinášíme pár tipů na dobroty z téhle sladké pochoutky, protože inspirace na rychlé a jednoduché svačinky není nikdy dost. Obzvlášť, když máte dítě. Nebo dvě!

 

134

 

Jahodová dřeň

Začneme hezky zlehka. Na jahodovou dřeň potřebujete jen čerstvé jahůdky a mixér. Nic víc, nic míň. Pro mlsné jazýčky můžete do dřeně přidat oblíbené sladidlo. Za nás ale vůbec není potřeba.

 

Pohár s jahodami a granolou 

Mezi rychlé recepty patří také pohár s jahodami a granolou. Vezměte jakoukoliv sklenku nebo mističku a jednoduše do ní postupně navrstvěte tvaroh, jahody a granolu. A je hotovo!

Recept na famózní domácí granolu najdete tady!

 

Bezlaktózová Panna cotta s jahodami

Ani dítka s intolerancí laktózy nepřijdou o sladkou svačinku! Na Panna cottu z kokosového mléka potřebujete zahřát 300 ml rostlinného mléka a do vody namočit plátek želatiny. Po cca 10 minutách vodu slijte a želatinu společně s vanilkovým extraktem, strouhaným kokosem a oblíbeným sirupem přidejte do mléka a zahřívejte, dokud se jednotlivé suroviny nespojí. Směs nalijte do připravených skleniček nebo formiček a nechte odpočívat v lednici. Před podáváním dozdobte čerstvými jahodami a mátou.

 

133

 

Gumoví medvídci bez cukru

Oblíbená sladkost malých i velkých, že? Pojďte si s námi vytvořit gumové medvídky bez přidaného cukru! Děti od teď už můžou mlsat bez výčitek. Připravte si vodu, čerstvé jahody, šťávu z citrónu, javorový sirup a agarové vločky. Jahody rozmixujte, přidejte citrónovou šťávu a sirup a vzniklou směs pomalu zahřívejte. Poté přidejte agarové vločky, několik minut povařte, vlijte do připravené formy na medvídky a nechte ztuhnout.

 

Nepečený kokosovo-jahodový dort

Děti se budou olizovat až za ušima a vy si tenhle zdravý dezert dáte ke kávičce s chutí taky! Mrkněte na podrobný recept na kokosovo-jahodový dortík.

 

Jahodová zmrzlinka

Znáte dítě, které nemá rádo zmrzlinu? My taky ne! Připravte pro vaše ratolesti odlehčenou verzi téhle pochoutky. Stačí rozmixovat jahody s tvarohem, případně trochou sladidla. Zmrzlinu můžete nalít do speciálních forem na nanuky nebo, pokud chcete být víc eko/bio/chia friendly, použijte skleničky nebo kelímky od jogurtů.

 

136

 

Chia pudink s jahodami

Chia semínka v sobě ukrývají spoustu vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro děti i dospělé. Připravte si doma společně jahodový chia pudink a podpořte vaše zdraví.

Na pudink budete potřebovat 300 ml rostlinného mléka, 12 lžiček chia semínek a 200 g jahod. Rozmixujte jahody s mlékem, přidejte chia a nalijte do skleniček. Hotový dezert pak nechte ztuhnout v lednici.

 

135

 

Jahodová ovesná kaše

Ovesnou kaši můžete podávat jako svačinku i neodolatelnou snídani. Rozmačkejte jahody, zahřejte je na mírném plameni, přidejte ovesné vločky a mléko a vše krátce povařte. Až kaše zhoustne, můžete ji dosladit oblíbeným sirupem nebo medem. Ozdobte čerstvými jahodami nebo oříšky. Dobrou chuť!

 

137

 

Máte tipy na zdravé letní svačinky, ve kterých hrají hlavní roli slaďoučké jahody? Sem s nimi! Rádi se inspirujeme.

 

Vaše Monika z Moniel