Dýňové rizoto s kozím sýrem a vlašskými ořechy

Jaký by to byl podzim bez vlašských ořechů? Během stále kratších a kratších podzimních dní máme tendence zobat všechny druhy oříšků a doplnit tak potřebné vitamíny a minerály, které se v sychravém počasí budou hodit! Zkuste tentokrát vlašskými ořechy vyladit dýňové rizoto. V kombinaci s kozím sýrem vznikne geniální oběd nebo večeře! Garantujeme vám, že si celá rodina půjde přidat!

 

Zdravé vlašské ořechy

Jedny z nejoblíbenějších ořechů obsahují vitamíny E, B1, B6 a kyselinu listovou. Tělu dodávají minerály, jako je hořčík, zinek, železo, vápník, draslík nebo fosfor. Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin i kvalitních bílkovin a mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Pravidelné zobání vlašáků pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu, zvládání stresu a správnému fungování nervového systému a svalů. Ořechy jsou ideální „doplněk stravy“ pro zdravé kosti, pokožku, pleť a podporu kvalitního spánku. Mají pozitivní vliv na správný rozvoj mozku a díky vláknině je podpořeno také trávení.

 

Facebook Ads - 2023-11-29T144357.630

 

Zázračná dýně

Dýně má bohatou historii a patří mezi nejstarší plodiny vůbec. Dnes můžete vybírat z mnoha druhů a odrůd, ale nejpopulárnější je asi dýně hokkaidoDýně sice obsahuje až 90 % vody, ale kromě toho je i bohatá na vlákninu, vitamíny a minerální látky. Z vitamínů je to vitamín C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 a z minerálů železo, měď, draslík a hořčík. Dýně také patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku, což jsou látky ohrožující srdce a arterie. Budoucí maminky ocení její jemně projímavé účinky

 

Facebook Ads - 2023-11-29T144544.584

 

(Ne)oblíbený kozí sýr

Každému možná není kozí sýr úplně po chuti. Nicméně v kombinaci s krémovým rizotem, dýňovým pyré a opraženými vlašáky se do něj zamilujete! Kozí sýr obsahuje vitamín A a B2. Mimo jiné také vápník, fosfor, měď a železo. Mezi jeho největší benefit je považováno množství probiotik, které podporují správné zažívání. Výrobky z kozího mléka jsou navíc lépe stravitelné než z kravského a perfektně se hodí do redukčního jídelníčku.

 

Facebook Ads - 2023-11-29T144521.415

 

Dýňové rizoto s kozím sýrem a vlašskými ořechy

 

Potřebné suroviny:

  • 500 g dýně
  • 300 g rýže arborio
  • 50 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 350 ml bílého vína (200 ml pro přímou konzumaci kuchařky)
  • 50 g sýru Grada Padano
  • 100 g kozího sýru
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

 

Jednoduchý postup:

  1. Dýni vydlabeme semínka, nakrájíme ji na kostičky a pečeme v troubě do měkka. Poté měkkou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého pyré.
  2. Mezitím si v pánvi rozpustíme olivový olej a polovinu másla, na drobno nakrájíme šalotku a necháme zesklovatět. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, který necháme příjemně rozvonět.
  3. K šalotce přisypeme suchou rýži a energicky mícháme, aby se všechna zrnka obalila tukem a jejich povrch zprůsvitněl.
  4. Ihned poté podlijeme vínem, promícháme a necháme vypařit alkohol.
  5. Nastavíme střední plemen a naběračkou začneme rýži podlévat vývarem. Vždy důkladně promícháme a necháme zcela vstřebat do rýže. Poté celý proces podlití opakujeme, dokud rýže není al dente.
  6. Jakmile rýže přestane absorbovat vývar, stáhneme z plotny, přilijeme připravené horké dýňové pyré a vmícháme nastrouhaný sýr Grana Padano.
  7. V rizotu necháme rozpustit zbytek másla, dochutíme a necháme 5 minut odpočívat pod pokličkou.
  8. Vlašské ořechy nasekáme na menší kousky a na sucho opečeme na nepřilnavé pánvi.
  9. Rizoto podáváme s kousky kozího sýra a voňavými opraženými oříšky. Dobrou chuť!

 

Tip Moniel:

Pro extra barvu můžete rizoto posypat zrníčky granátového jablka.

 

Přeji dobrou zdravou chuť.

 

Vaše Monika z Moniel