Zdravé mlsání: Sušenky pro těhotné a kojící ženy

Už během těhotenství máte jako budoucí maminka zodpovědnost za malé miminko, které nosíte pod srdcem. V průběhu devíti měsíců, během šestinedělí a v období kojení byste měla jíst plnohodnotnou stravu plnou živin, potřebných pro vás i vaše miminko. Zdravé sušenky jsou skvělou alternativou ke kupovaným sladkostem, mnohem lépe chutnají a v neposlední řadě podporují laktaci.

 

345

 

Plnohodnotná svačinka

Sušenky pro kojící a těhotné ženy zajišťují zvýšené nutriční potřeby žen a spolehlivě tělu doplňují kvalitní živiny pro správný vývoj dítěte. Kojící sušenky díky svému složení podporují laktaci, dodají potřebnou energii, skvěle chutnají a zaženou chuť na sladké. Dopřejte si pár kousků ke kávičce nebo čaji a užívejte si chvilku sama pro sebe.

 

346

 

Doporučované suroviny

Ovesné vločky – Dodávají sušenkám tvar a jsou bohaté na vlákninu. Zajišťují dlouhodobý pocit sytosti a podporují zažívání.

Ořechy a semínka – Nepostradatelné pro vývoj mozku miminka, jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Olivový olej – Ve zdravém jídelníčku nastávající nebo novopečené maminky by neměl chybět ani olivový olej.

Tmavá čokoláda – Obsahuje antioxidanty i železo, nepostradatelné pro kojící matky.

Ovoce – Vlákniny není nikdy dost a v těhotenství to platí dvojnásob!

 

Sušenky pro těhotné a kojící ženy

 

Potřebné suroviny:

  • 150 g ovesných vloček
  • 50 g pšeničné mouky
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g pekanových ořechů
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 1 banán
  • 50 g medu
  • 30 g olivového oleje
  • 50 g datlí nebo datlové pasty
  • 1 lžička skořice
  • kůra z půlky pomeranče
  • oblíbená čokoláda na posypání

 

Jednoduchý postup:

  1. Pro zintenzivnění chuti opražíme ořechy a semínka na suché nepřilnavé pánvi. Po vychladnutí je nasekáme nahrubo.
  2. Datle vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Případně použijeme datlovou pastu.
  3. V míse rozmačkáme banán, přidáme olivový olej a všechny ostatní ingredience a důkladně promícháme.
  4. Pekáček vyložíme pečicím papírem a rukou nebo lžící z těsta tvarujeme rovnoměrné placičky nebo hromádky. Necháme alespoň hodinu odpočívat.
  5. Poté sušenky pečeme na 160 °C přibližně 40 minut. Na konci pečení posypeme sušenky nalámanou čokoládou a ještě chvilku nechám v troubě rozpustit. Poté sušenky vyndáme a necháme vychladnout na plechu. Dobrou chuť!