Jak a na co se připravit při plánovaném porodu císařským řezem

Císařským řezem se v České republice narodí až 25 % dětí ročně, to je každé 4. miminko. Pro spoustu maminek může být císařský řez nepříjemný a nebude se jednat o jejich první volbu. Někdy se však může stát, že nemáte na výběr. Zdraví vašeho miminka i vás je prioritou, a tak vám může být tento způsob porodu lékaři doporučen. Pokud tomu tak je, nezoufejte a využijte čas na přípravu.

 

Facebook Ads-270

 

Můj příběh

Jmenuji se Klára a v srpnu 2023 jsem rodila císařským řezem v Ústavu péče o matku a dítě v Podolí v Praze. Porod sekcí byl v našem případě plánovaný, z důvodu špatného otočení miminka. Věřím, že vám článek pomůže se na porod císařským řezem lépe připravit. Ráda bych také všem maminkám, které sekcí rodí vzkázala, aby na sebe byly hrdé a radovaly se ze zdraví svých miminek i svého. Také bych ráda zmínila, že některé přístupy se můžou v každé porodnici lišit, proto si vždy zjistěte konkrétní informace z dané nemocnice.

 

Proč císařský řez

Důvodů pro plánovaný císařský řez může být spousta. Mezi ty nejčastější patří poloha miminka, a to příčná, podélná nebo poloha koncem pánevním. Dalším důvodem může být zdravotní stav maminky, kde mezi hlavní faktory patří krevní tlak, cukrovka, epilepsie či předchozí porody císařským řezem.

 

Co vás čeká před nástupem do porodnice?

Po rozhodnutí o císařském řezu v rámci pravidelných kontrol v porodnici se s lékaři domluvíte na konkrétním termínu porodu. Vždy záleží na individuální anamnéze, pokud je však důvodem k operaci poloha miminka bez dalších komplikací, není potřeba porod urychlovat příliš před termínem. V takovém případě vám lékaři nabídnou termíny od 39+0 a následně vám sdělí přesný čas porodu.

V případě plánovaného císařského řezu dostanete v porodnici seznam kroků, které vás v posledních cca 14 dnech před plánovaným termínem čekají. Budete tedy vědět, jaká vyšetření musíte absolvovat, co si zabalit do porodnice a kde se v termínu nástupu do nemocnice hlásit.

 

Porod císařským řezem je velká břišní operace...

 

... a proto Vás, stejně jako u jakékoliv jiné operace, čeká předoperační vyšetření u obvodního lékaře či internisty během kterého vám odeberou krev, změří tlak atd. Na základě vyšetření vám mohou být doporučeny léky např. při nedostatku želena či hořčíku.

 

Nezapomeňte, že císařský řez nezachraňuje pouze miminko, ale i vás - maminku a partnerku

 

Kromě vyšetření Vás čeká i podpis informovaných souhlasů. Jedná se o několik dokumentů, které Vás a Vašeho partnera ponaučí o možných rizicích spojených s operací i anestezií. Součástí jsou i kontakty a sdílení informací o zdravotním stavu vás i vašeho miminka - můžete si tedy rozhodnout, zda-li chcete, aby byly tyto informace případně sdíleny s vaší rodinou a blízkými.

 

Můj tip:

Přestože se jedná o velice nepříjemný moment, využijte tento moment k upřímnému rozhovoru s partnerem o vašich přáních v případě, že by se porod zkomplikoval. 

 

Facebook Ads-268

 

Nástup do porodnice...

Den před termínem porodu vás čeká nástup do porodnice. Při vstupním vyšetření odevzdáte výsledky předoperačních vyšetření, personál zkontroluje, zda-li nemáte prstýnky, náušnice, náramky nebo nalakované nehty (to vše musí pryč) a zároveň je to čas, kdy byste měla s porodní asistentkou probrat vaše porodní přání. Pokud si přejete bonding, může se stát, že to po operaci nebude možné. Pokud to však zdravotní stav miminka umožňuje, může bonding proběhnout s tatínkem - i na tuto možnost se informujte a v případě, že si ji přejete, nebojte se o ni říct již při vstupním vyšetření. 

Jakmile se ubytujete na pokoji, čeká vás několik vyšetření - monitor miminka, měření tlaku, ale i rozhovor s anesteziologem, který společně s vámi vybere vhodný typ anestezie pro vás a ponaučí vás o možných rizicích.

 

Při plánovaném císařském řezu patří k nejčastějším typům anestezie epidurální nebo spinální. Nejedná se tedy o celkovou anestezii a vy své miminko uvidíte již několik málo vteřin po narození.

 

V podvečer dostanete lehkou večeři, což je poslední jídlo na následujících 36 hodin, tak si ji pořádně vychutnejte :). Večer vás čeká už jen klystýr a měření tlaku. Nakonec ještě sestřičky kontrolují ozvy miminka, ponaučí vás o harmonogramu zítřejšího dne a zbytek večera už můžete odpočívat. 

 

Před operací...

Ráno před operací se postupuje podle předem zvoleného rozvrhu, takže víte, v kolik hodin se máte nejpozději vzbudit, osprchovat, oholit intimní partie až k pupíku a provést ranní hygienu, obléct nemocničního andílka a natáhnout kompresní ponožky. Zhruba 45 min před plánovanou operací vám sestřička zavede kanylu s antibiotiky a po dalších 15 minutách pro vás přijde a společně pojedete na operační sál.

 

Na operačním sále...

Na sále vám bude zavedena anestezie i cévkování z močového měchýře, lékaři vás krátce informují o tom, co vás v následujících minutách čeká a před zahájením operace za vámi přijde i partner. Jakmile začne anestezie účinkovat, lékaři zahájí porod.

 

Samotný porod trvá doslova pár minut a operatér či sestřičky vám budou popisovat, co se právě děje.

 

Nemusíte se tedy bát, jestli je vše v pořádku - vše vám řeknou. Jakmile je miminko na světě, ukáží ho vám i partnerovi a pokud to zdravotní stav miminka i maminky umožní, přiloží k bondingu. Následně je miminko vyšetřeno a vám lékaři zašijí ránu. Pak už vás odvezou na JIP či nadstandardní pokoj a miminko odvezou na novorozenecké oddělení, kde s ním může být tatínek.

 

Po porodu...

Vás čekají cca 3 hodiny odpočinku, bez mobilu či pití. Po 3 hodinách vám však sestřičky mobil podají a vy si tak můžete zkrátit chvíli prohlížením fotek, kterými vám tatínek miminka pravděpodobně zasypal mobil :). Pak už vám budou laktační poradkyně či zdravotní sestřičky miminko nosit v pravidelných cca 3 hodinových intervalech na kojení, a to až do večera. V noci miminko na JIP bohužel neuvidíte, ale nebojte se, ráno ho zase brzy uvidíte.

 

Facebook Ads-269

 

Můj tip:

Využijte čas na rekonvalescenci a odpočinek, dýchejte do jizvy, ohýbejte nohy v kolenou (dle doporučení lékařů) a procvičujte jejich úklony do stran - to vše oceníte již druhý den, kdy se poprvé po operaci posadíte a dojdete si do koupelny. V případě bolestí se nebojte říct o léky od bolesti, abyste se vyspala.

 

Pokud si přejete rozkojit co nejdříve, sbalte si do tašky na JIP i odsávačku nebo požádejte zdravotnický personál o její zapůjčení. Nemusíte tak čekat 3 hodiny na to, až Vám vašeho malého drobečka sestřičky přinesou. 

 

Druhý den po porodu...

Druhý den po propuštění z JIP vás po ranní vizitě čeká přesun na oddělení šestinedělí. Zkontroluje vás nejen lékař, ale i fyzioterapeut, který vám poradí jak správně dýchat do jizvy, jak se bezpečně zvedat z postele a jak se starat o jizvu.

 

Péče o jizvu je prací na celý život...

 

Využijte tedy odbornosti fyzioterapeutky a zeptejte se na vše, co vás zajímá - kdy začít masírovat, jak velkým tlakem, jaké správné pohyby k masáži volit, jaké krémy a mastičky používat pro lepší hojení.

 

Facebook Ads-271

 

Oddělení šestinedělí...

Na oddělení šestinedělí či nadstandardní pokoj vám může partner přivést větší zavazadlo. Nezapomeňte si sbalit kojící čaj či odsávačku mateřského mléka.

 

Na oddělení šestinedělí už budete spolu se svým miminkem. Užijte si společný čas a věnujte se sami sobě. 

 

Pohodlí a bezpečí vašeho miminka i vás je to nejdůležitější - pokud tedy potřebujete něco jinak než je na oddělení standardním postupem, nebojte se zeptat. Může to být cokoliv - pokud jste menšího vzrůstu, můžete mít po operaci problém dosáhnout do zadní části vysokých přebalovacích pultů nebo pro vás může být namáhavé pokládat a zvedat miminko z pojízdné postýlky. Domluvte se se sestřičkami, jak by vám mohly pomoct.

 

Můj tip:

Postýlky v porodnicích mají regulovatelnou výšku, zeptejte se tedy, jak ji uzpůsobit právě vám.

 

Ptejte se

Pokud se s lékaři domluvíte na plánovaném císařském řezu, využijte pravidelných kontrol v porodnici a ptejte se na vše, co vás zajímá.

 

Každá porodnice má své postupy, které se tak mohou mezi jednotlivými nemocnicemi lišit.

 

Proto je dobré se ve vaší porodnici zeptat na celý průběh porodu, ale i na dny následující po něm.

 

Na co je dobré se zeptat:

 

  • Na jakém oddělení budu po porodu? Mohu přijímat návštěvy?  V některých porodnicích budete umístěna na JIP, v jiných na nadstandardní pokoj. Je proto dobré ptát se dopředu a vědět, co vás čeká. Standardně na JIP strávíte zbytek dne a noc po císařském řezu.

 

  • Na jakém oddělení bude mé miminko a pokud nebude se mnou (v případě JIP), jak často ho uvidím? Může s miminkem trávit čas tatínek?

 

  • Jde v případě plánovaného císařského řezu před-rezervovat nadstandardní pokoj?

 

  • Co si mám sbalit? V doporučeních z porodnice se dozvíte, že si máte sbalit pouze malé zavazadlo, ve kterém budete mít osušky, spodní prádlo,  hygienické potřeby, pantofle, nabíječku na telefon, případně léky. Toto zavazadlo vám po operaci partner či personál přenesou na oddělení JIP. Tam však máte k dispozici pouze malou skříňku, do které se nevejde ani standardně velký batoh. Nebojte se tedy zeptat dopředu, jak velké může malé zavazadlo být, protože pokud je větší než je možné uskladnit, bude vám partner muset přesunout vybrané věci pouze do papírové tašky - a v takovém případě se může stát, že Vám třeba ve stresu nezabalí kartáček a pastu na zuby.

 

Můj tip:

Na JIP budete minimálně 24 hod ležet na posteli bez možnosti kamkoliv si dojít a elektrické zásuvky pravděpodobně nebudou na dosah ruky. Sbalte si tedy nabíječku s dlouhým kabelem nebo powerbanku, ze které si průběžně dobijete mobil - gratulací bude mnoho a baterka nevydrží věčně.

 

  • Jak se na operaci připravit? Některé porodnice doporučují balíček na lepší rekonvalescenci. Ten obsahuje gelové náplasti na jizvu nebo gel na podporu regenerace a minimalizace výskytu srůstů, který lékaři po operaci aplikují do břicha. Tento gel je potřeba skladovat v lednici, doporučujeme tedy informovat se v nemocniční lékárně na dostupnost gelu, případně jej rezervovat na den nástupu do porodnice. Při registraci v porodnici gel vyzvednete v lékárně a předáte sestřičkám, které ho uskladní v lednici. Nemusíte se tedy bát, že gel zapomenete doma.

 

    • Může být partner se mnou v průběhu operace? Postup se opět liší dle porodnice, přítomnost partnera už však většinou není problém. Zeptejte se tedy personálu při vstupním vyšetření, v kolik hodin a kde má partner být, co si má obléct, jak se má na operaci připravit, zda-li s sebou může mít mobil nebo foťák. 

     

    • Jaké oblečení je vhodné po porodu císařským řezem? 

    Pohodlí je po porodu císařským řezem priorita, volte proto volné a vzdušné materiály, ideálně noční košili. Pokud preferujete pyžamo s kalhotami, volte takové, které mají vysoký pas s měkkou a pružnou gumou - neměla by zasahovat do oblasti jizvy. 

     

    DSC_7175

     

    Myslete i na spodní prádlo - vhodné jsou opět volné a vzdušné materiály, vyhněte se např. krajkám nebo pevným gumám, které by se zachytávaly o jizvu, případně by vás na ni nepříjemně tlačily.

     

    Můj tip:

    Pořiďte si bezešvé kalhotky, případně kalhotky s vysokým pasem ve větší velikosti než je vaše standardní - věřte nám, pohodlí po operaci oceníte :)

     

    Na cestu domů volte opět volné oblečení jako jsou šaty, legíny nebo tepláky s vysokým pasem. V chladnějších měsících oceníte dlouhé mikiny, které vám udrží tělo v teple a zároveň nikde netlačí, což oceníte i během krátké cesty domů. 

     

    Facebook Ads-273

     

    Konečně doma...

    Jakmile vás a váš malý poklad pustí z porodnice domů, začíná celé vaší rodině nové dobrodružství :) Abyste první dny a týdny po porodu zvládli v co největší pohodě, připravte si domov pro návrat po císařském řezu. Jak na to se dozvíte v našem dalším článku Šestinedělí po císařském řezu.

     

    Vaše Klára z Moniel