Jak na kojení po porodu císařským řezem?

 

Je důležité si uvědomit, že císařský řez není překážkou v kojení. Tělo každé budoucí maminky se na kojení připravuje již během těhotenství díky hormonálním změnám. K těm dochází i během samotného porodu, proto může být nástup laktace trochu jiný u porodu císařským řezem, při kterém je často i omezenější bezprostřední kontakt maminky s novorozeňátkem. Není ale třeba zoufat, i po císařském řezu je možné vaše miminko úspěšně kojit. Máme pro vás pár tipů jak na to. O tom jaká specifika má kojení po císaři a jaké podněty jsou pro úspěšné podněty zásadní jsme využili i rad Magdalény Ezrové, komunitní porodní asistentky, prezidentky Unie porodních asistentek a autorky instagramového profilu @mlekologie.

 

Facebook Ads-307

 

Co vlastně kojení způsobuje?

Mateřské mléko se tvoří v mléčné žláze, odkud přechází do mlékovodů. Tvorbu mléka řídí souhra mnoha důležitých hormonů. Kromě estrogenugestagenu je to prolaktinoxytocin.

 

Prolaktin ovlivňuje tvorbu mateřského mléka. Přichází na scénu již v 2. trimestru těhotenství, kdy spouští tvorbu prvních kapek mleziva. Jeho hladina stoupá do 3 hodin po porodu, proto je velice důležité miminko co nejdříve přiložit k prsu. Nejvíce prolaktinu se tvoří v noci, proto je důležité i noční kojení.

 

Oxytocin je hormon zodpovědný za tok mateřského mléka. Působí dříve, než začne miminko vůbec sát, a to díky společným dotekům, mazlení nebo jen pohledu na miminko. Proto je tolik důležitý „bonding“, tedy blízký kontakt s miminkem. Tento hormon ovlivňuje i zavinutí dělohy, odloučení placenty i samotné chování maminky. Jeho produkci snižuje stres a neklid, který je častý právě po porodu císařským řezem, obzvlášť tím neplánovaným. Pro vaše rychlé zotavení a tvorbu mléka je proto důležité být v klidu a užívat si každý společný okamžik s vaším miminkem.

 

233

 

Složení mléka

První dny po porodu má mléko jiné složení, říká se mu kolostrum nebo mlezivo. Složení kolostra přináší novorozeňátku přesně to, co potřebuje, a to například imunoglobuliny, které ho mají ochránit a připravit ho na svět mimo dělohuJe také mýtus, že děti narozené císařským řezem potřebují jiné složení mateřského mléka než děti narozené vaginálně. Složení mateřského mléka se během prvních dnů a týdnů po porodu mění podle potřeb dítěte.

 

"Je dobré vědět, že v prsou je mléko už od nějakého 16. týdne těhotenství. Takže když vám po porodu někdo v porodnici řekne, že není důležité, když se dítě dobře nepřisaje, protože přeci ještě žádné mléko nemáte, tak vy víte, že je to hloupost."

Magdaléna Ezrová

 

 

Bonding a jeho význam pro kojení

 

Bondingem se rozumí kontakt maminky s miminkem ideálně „skin to skin“ neboli kůží na kůži.

Pro nastartování všech důležitých hormonů a úspěšné spuštění laktace je klíčové přiložení miminka k prsu maminky ideálně bezprostředně po porodu. V případě epidurální (částečné) anestezie, kdy je maminka při vědomí, lze miminko přiložit mamince k prsu hned na porodním sále. Pokud se jedná o celkovou anestezii, může s bondingem pomoci partner a mamince malého andílka přinést hned jak se probere z narkózy.

 

Facebook Ads-300

 

Pokud je z nějakého důvodu nutné odloučení miminka na dobu delší než 12 hodin, je vhodné prsa stimulovat například používáním odsávačky.

 

V případě plánovaného císařského řezu je skvělé odstříkávat kolostrum už před porodem. I pár mililitrů je pro miminko velmi hodnotných. Po porodu je pak důležité stimulovat prsa, odsávat s pomocí odsávačky nebo klidně i ručně tak, aby byla tvorba mléka podpořená, i když miminko nemůže sát. 

Magdaléna Ezrová

 

Pokud se setkáte s jakoukoliv komplikací, například děťátko nechce sát nebo je ospalé, vytrvejte. Využijte pomoc a podporu sestřiček nebo laktační poradkyně v porodnici nebo vyhledejte pomoc odborníků po návratu domu. Nezapomeňte, že i prosté mazlení s miminkem, hlazení a doteky stimulují laktaci. A pokud i přes všechno vaše úsilí se nezdaří nastartovat kojení, nezoufejte a neobviňujte se. Lásku k vašemu děťátku to nijak nesníží.

 

Facebook Ads-302

 

"Dalším krokem je spojit se s laktační poradkyní nebo porodní asistentkou a pozvat si ji domů. Často je to o dobrém slovu, o tom, že se žena může vypovídat, zklidnit, někdy stačí doporučit mírnou změnu polohy, aby miminko mohlo dobře sát, a podobně."

Magdaléna Ezrová

 

Vhodné polohy při kojení po císaři

Císařský řez je velká břišní operace, proto bude nějakou dobu trvat, než budete opět ve formě. Je potřeba počítat s tím, že ze začátku vám může každý pohyb způsobovat bolest.

Po císařském řezu musí žena dodržovat klidový režim a nezatěžovat břišní svaly. První pokusy o kojení proto probíhají zpravidla vleže případně na boku, kdy se miminko neopírá o jizvu. Před kojením jizvu pečlivě zakryjte, aby se nepoškodila a nezačala krvácet.

 

Postupně si hledejte takovou polohy, které vyhovují vám i vašemu miminku. Zkusit můžete například:

 

Poloha na boku, kdy je miminko také na boku, hlavička směřuje k prsu, bříško k maminčině břichu a nožičky jsou podél těla.

 

DSC_6629polohavleze

 

Poloha madona či kolíbka. Jedná se o polohu vsedě, kdy je dítě v náručí, hlavička na paži (hlavička je nad loktem, nožičky směřují od dlaně dolů).

 

Facebook Ads-171polohavsede

 

Poloha "fotbalista" neboli boční poloha, je poloha, kdy miminko leží na matčině předloktí opírající se o polštář. Dítě se přiloží z boku, tělíčko směřuje ven od těla procházející pod levou paží. Levou rukou se podpírají ramena miminka, hlavička se drží v dlani, nožičky jsou podél boku a dítě pije z levého prsu.

 

polohafotbalista

Poloha na tanečníka. Maminka se opře, položí miminko na své předloktí, nožičky jsou na paži, hlavička ve dlani, bříško směřuje k tělu. Druhou rukou se podepře prs a vloží se dítěti do úst. Jedná se o polohu obrácenou k poloze v sedě (madona).

 

Každé ženě i miminku vyhovuje něco jiného a nalezení té správné polohy mnohdy trvá. Polohy se dají také kombinovat a střídat. Pokud vám ani jedna zmíněná poloha nevyhovuje, nebojte se oslovit laktační poradkyni, která vás může navést a upravit polohu podle vašich potřeb.

 

Tipy, jak pomoci s kojením po císařském řezu

  1. Základem úspěchu je správná technika kojení. Kojení nesmí bolet – bolest upozorňuje na nesprávnou techniku.
  2. Zvolte pohodlnou pozici nejen pro miminko, ale i pro sebe.
  3. Začněte kojit co nejdříve po zákroku a  kojte co nejčastěji.
  4. Pokud máte nějaké dotazy nebo si nejste v něčem jistá, nebojte se požádat o pomoc laktační poradkyni přímo v nemocnici.
  5. Popíjejte kojící čaj, nejen že budete doplňovat pitný režim, ale podpoříte laktaci.
  6. Používejte kojící polštář, který pomáhá snižovat tlak na břicho a jizvu.
  7. Nestresujte se a neobviňujte se, jestliže se kojení nepodaří nastartovat. I tak budete miminko milovat a ono vás.

 

Klíčem k úspěšnému kojení po císařském řezu je příprava, podpora a trpělivost. Každá maminka a její cesta ke kojení je jedinečná. Nebojte se vyhledat pomoc a podporu, ať už od zdravotnického personálu, rodiny, přátel, nebo laktačních poradkyň. Nejste v tom sama.

 

Vaše Tereza z Moniel