Šestinedělí po císařském řezu a na co se připravit

Jakmile vás a váš malý poklad propustí z porodnice domů, čeká vás mnoho společných dobrodružství. Než se však do nich naplno ponoříte, věnujte sama sobě dostatek času na sblížení s miminkem, ale i odpočinek a rekonvalescenci po porodu. Ač na to občas zapomínáme, porod císařským řezem je velká břišní operace, která si, stejně jako jakákoli jiná operace, vyžádá svůj čas na zotavenou. Dopřejte svému miminku i sobě péči, lásku a tolik potřebný odpočinek a spánek

 

Facebook Ads-268

 

Po porodu

Po porodu císařským řezem je možné, že v nemocnici zůstanete o několik málo dní déle než při porodu přirozenou cestou. Využijte tento čas k péči o miminko a vlastnímu odpočinku. Jakmile odjedete s miminkem domů, pokračujte v této péči, klidném a pomalejším režimu díky kterému se vaše tělo zahojí a zregeneruje. Pro snadnější organizaci domácnosti a přizpůsobení se nové situaci vám přinášíme několik tipů na přípravu domova po porodu císařským řezem.

A nezapomeňte, že co může v prvních dnech po operaci vypadat jako nepřekonatelný problém, pro vás za několik málo týdnů už bude zcela běžná rutina. Vaše tělo se zase brzy dostane do formy a vy si budete čas se svou rodinou užívat naplno!

 

Buďte k sobě hodná a věnujte si potřebnou péči.

 

Připravte se předem

Pokud se jedná o plánovaný císařský řez, využijte čas před odjezdem do porodnice a před-připravte si domov na svůj návrat. V případě, že se jedná o porod akutním císařským řezem, domluvte se s partnerem nebo rodinou, která vám může s přípravou domácnosti na váš návrat domů pomoct. A na co se tedy v domácnosti připravit?

 

Odpočinek & regenerace je základ

K nejdůležitějším pravidlům kvalitní rekonvalescence patří šetření břišních svalů, které byste po sekci měla namáhat co nejméně. Myslete tedy především na pohodlí své a vašeho miminka. Připravte si pohodlné prostředí pro spánek, ale i denní odpočinek. Do postele i k sedačce si připravte více větších polštářů, které využijete pro podložení - pokud totiž nebudete spát, můžete s miminkem relaxovat v polosedě a k tomu několik větších nadýchaných polštářů jistě využijete. Myslete také na to, že čím hlubší sezení na sedačce máte, tím více polštářů na podložení budete potřebovat. 

 

Facebook Ads-214

 

Regeneraci těla podpoříte i dostatečným pitným režimem, který je nesmírně důležitý i při kojení. Připravte si u postele, sedačky či oblíbeného křesla dostatečně velký prostor na odkládání láhve s vodou, džbánku, konvice s čajem či většího hrnku. Součástí každého takového odkládacího pečujícího místa mohou být krémy, olejíčky či bambucké máslo, které využijete pro pravidelné promazávání a masáž jizvy. 

K správné péči o jizvu patří také pravidelné sprchování. Hojení můžete podpořit používáním jemných intimních pěn s obsahem pečujících složek, například pěny s dubovou kůrou. Po sprchování jizvu jemně osušte ručníkem, který si vyhradíte pouze k péči o jizvu - zamezíte tak případnému přenášení bakterií. Jestliže máte doma vyšší vanu, může pro vás prvních dnech po porodu těžší do ní vlézt. Vyzkoušejte, jak se vám do vany dostává a nebojte se říct partnerovi o pomoc - i opatrné přidržení vám může dodat potřebnou stabilitu.

 

IMG_2445

 

Dopřejte si péči profesionálů a objednejte se k fyzioterapeutovi, který zhodnotí stav vaší jizvy, břišních svalů, ale i krční páteře, lopatek či žeber a naučí vás jak se o sebe nyní správně starat. Základem je správných dech a vy se nyní možná budete muset naučit znova používat břišní svaly. I to vás fyzioterapeut naučí. Využijte možností ve vašem okolí a porozhlédněte se i po službách fyzioterapeutek, které vás navštíví u vás doma. V šestinedělí takovou návštěvu uvítáte - nebudete muset s miminkem cestovat a budete svému pokladu nablízku po celou dobu, kdy naopak bude fyzioterapeut pečovat o vás. 

Myslete také na výživu - ať už si zásoby připravíte sama před porodem do mrazáku, uvaří vám partner nebo požádáte rodinné návštěvy, aby místo květin přinesly jídlo, myslete vždy na jeho výživovou hodnotu.

 

Tělo po velké operaci a při intenzivní péči o miminko potřebuje velkou dávku každodenní výživy.

 

Při odpočinku v posteli, ale i po kojení v brzkých ranních hodinách oceníte zásoby silného vývaru, který si můžete dát třeba v hrnečku na snídani. Pokud vás přepadne hlad při prvních procházkách nebo velmi brzo po snídani, vybavte se zásobou ovoce, zeleniny nebo proteinových tyčinek - jakákoliv rychlá svačinka, kterou máte na dosah svého nového kojícího koutku či postele, podpoří Vaši cestu k plnému zotavení.

 

Facebook Ads-233

 

Nezapomínejte na kojení

Ať už budete kojit v posteli, na sedačce nebo v křesle, myslete opět na vaše pohodlí. Vyzkoušejte, jak hluboké sezení vám vyhovuje - myslete přitom na to, abyste nenamáhala břišní svaly, které by měly zůstat částečně uvolněné, zároveň však potřebujete mít podložená, pevná záda. Zde opět využijete větší polštáře nebo třeba kojící polštáře. Důležitá je také opora nohou - pokud je tedy sezení příliš vysoké a vy nemáte dostatečnou oporu, využijte nižší stoličky nebo třeba obrácenou pevnější krabici, kterou si nohy podložíte a získáte tak potřebnou oporu.

 

Facebook Ads-278

 

I po porodu císařským řezem vás čekají očistky

Mnoho z nás může překvapit, že i po porodu sekcí odchází tzv. očistky. Po návratu domů si tedy promyslete, kam si uložíte hygienické potřeby jako jsou poporodní vložky a jednorázové kalhotky - připravte si je na dosah od toalety a nezapomínejte na to, že natahování či větší rotace směrem k blízkým poličkám může být v prvních týdnech po porodu problematické. Čím blíže si tedy pomůcky připravíte, tím lépe. Uvolnění těla bez zbytečného přetěžování břišních svalů při používání toalety můžete opět podpořit tím, že si k toaletě připravíte nižší stoličku, kterou si podložíte nohy. 

 

Na výšce & váze záleží

Nezapomínejte, že při porodu císařským řezem je potřeba rozříznout 7 různých vrstev břišních tkání. Ty všechny se po porodu musí zregenerovat, a to vyžaduje svůj čas. V prvních týdnech po porodu tak můžete cítit jemné pnutí v oblasti jizvy - nemělo by být silně bolestivé a předcházet se mu dá právě odpočinkem, správnou jemnou masáží či dechovými cvičeními. Toto jemné pnutí však můžete cítit při běžných denních činnostech. 

 

Pokud jste menšího vzrůstu, může se vám stát, že i přeložení prádla z pračky do sušičky, která je výše než v úrovni vašich ramen, může být problematické. 

 

Stejně tak pro vás může být těžší i samotné koupání miminka. Pokud se rozhodnete koupat miminko ve vaničce, vyzkoušejte kam vaničku umístit. Na zem si budete muset kleknout a s miminkem se následně zvedat a když naopak položíte vaničku na jídelní stůl, může se stát, že pro vás vanička bude již příliš vysoko a vy ve snaze udržet miminko v bezpečí budete jizvu přemáhat. Stejné faktory zvažte i při koupání miminka ve vaně, přes kterou byste se musela ohýbat. V obou případech můžete v ideálním případě nechat koupat nějakou dobu partnera a vy si můžete užívat pohled na spokojené miminko a tatínka.

Nejen předklony nebo naopak zvedání do výšky vám může být nějakou dobu po porodu nepříjemné. Pozor byste si měla dát i na těžké věci.

 

Dle obecných doporučení bychom po sekci neměly zvedat 3 měsíce nic těžšího než je naše miminko.

 

Jak týdny ubíhají, miminko přibývá na váze a vy naopak regenerujete a nabíráte sílu a díky tomu se zvládáte novým situacím přizpůsobovat. V prvních týdnech je však opravdu zásadní jizvu nepřemáhat těžkými břemeny. Plánujte tedy co nejvíce dopředu! Na plánované návštěvy u pediatra se objednejte v doprovodu partnera, kamarádky či rodiny, kteří vám budou schopni pomoct s těžším vajíčkem. Jestliže se pustíte do úklidu domácnosti, myslete i na váhu kýble s vodou. Zkuste si připravit mop například na chodbu a naplňte ho postupně, třeba vodou donášenou v rychlovarné konvici nebo středně velkém hrnci - tak si zajistíte, že nebudete zvedat příliš těžké břemeno. 

 

DSC_6629

 

Pohodlí za každé situace

Ať už budete trávit většinu času doma v posteli při mazlení s vaším miminkem nebo se vydáte na první krátké procházky s kočárkem, připravte pro své tělo výběr toho nejpohodlnějšího. Pro správnou regeneraci musí jizva dýchat, a proto na materiálu vašeho prádla opravdu záleží. Vybavte se kalhotkami ve větším čísle, s vyšším pasem, bez krajek či pevných gum. Stejný princip aplikujte i na další oblečení - volné kalhoty, tepláky, šaty nebo třeba dlouhé volné mikiny se stanou na nějakou dobu vaším parťákem.

 

Facebook Ads-275_1

 

Materiály a pohodlí pro vás budou důležité především při prvních delších procházkách během kterých byste určitě nechtěla řešit nepříjemný tlak pevné gumy na břiše či problémy spojené se syntetickými materiály. Při prvních procházkách myslete také na to, jak daleko od domova se vydáváte. Co vás totiž může překvapit je výdrž vašeho močového měchýře, která v prvních týdnech není příliš velká a čím větší tlak v břiše nastává, tím větší podráždění jizvy může nastat. 

 

Přeji rychlou regeneraci abyste si mohla brzy užívat neomezené chvilky mazlení a dovádění se svým miminkem.

 

Vaše Klára z Moniel