Průvodce péčí o jizvu po císařském řezu

Jizva po císařském řezu je památkou. Památkou na to, že jste neuvěřitelná hrdinka a máte zdravé miminko. Často se říká, že si po porodu císařským řezem odnášíte z operačního sálu jizvy dvě, jednu na těle a druhou na duši. My si dnes budeme povídat o té na těle. Ač se to může zdát jako velmi obtížná věc, čím dříve si k vaší nové jizvě najdete cestu, tím více usnadníte její hojení. Kdy tedy s péčí začít a jak postupovat, aby bylo hojení co nejrychlejší? O tom jsme si povídali s Elizabeth Berzsi, fyzioterapeutkou s přesahem, která věří v provázanost fyzického těla a duše, emocí. Ve své praxi se věnuji tzv. prekoncepční péči (příprava na početí a těhotenství), těhotným ženám, přípravě na porod, ženám v šestinedělí i po něm.

 

Facebook Ads-315

 

Dá se na jizvu a péči o ni připravit ještě před porodem? 

 

Každé ženě doporučuji návštěvu fyzioterapeuta kdykoliv během těhotenství, případně si domluvit konzultaci dostatečně před plánovaným termínem porodu. Fyzioterapeut Vás připraví na to, jak o sebe pečovat bezprostředně po probuzení z narkózy, první hodiny na JIP a na oddělení šestinedělí. Sdělí a ukáže, co a kdy dělat a jakým způsobem.

  • Rozhýbání prstů, nohou a celých dolních končetin,
  • rozdýchávání pomocí bráničního dechu,
  • kontakt a následná správná masáž jizvy,
  • správné zvedání se z lůžka,
  • pozice vhodné při kojení,
  • aktivace pánevního dna,
  • nácvik a zkouška vázání šátku.

 

Za mě je také velmi důležitá příprava na plánovaný císařský řez jako na jakoukoli jinou operaci. Zaměřila bych se na maximální výživu těla (masokostní vývary, játra, výživné jídlo, apod.) a přidala suplementy jako je hořčík (malát, bisglycinát), omega (extra panenský olej z tresčích jater za studena lisovaný v top kvalitě), vitamín C v biokvalitě nebo lipozomální, lyofilizované hovězí orgány jako zdroj železa a vitaminu rozpustných v tucích A,D, E, K, multi kolagen v té nejvyšší možné kvalitě pro zabezpečení kvalitního zhojení jizvy, minerály. Je více než ideální dostat své tělo do největší možné fyzické kondice, které jsme schopni, mít silné a aktivní dolní končetiny apod., tělo pak mnohem lépe regeneruje. Svalová paměť je úžasná.

 

Facebook Ads-318

 

Jak začít s péčí o jizvu již v porodnici? 

 

Péče o jizvu 3 až 24 hodin po operaci 

 

1. Začněte vnímat a dotýkat se vědomě svého břicha. Dotýkejte se i oblasti rány, která je překrytá. Po odstranění krytí vezměte zrcátko nebo mobil a podívejte se na hojící se ránu. Tato jizva je Vaší novou součástí. Dotek je důležitý pro zlepšení vnímání a citlivosti poraněné oblasti. 

 

Pokud máte prostor a soukromí, klidně s jizvou mluvte, přivítejte ji, sdělte jí své pocity, i ty nepříjemné, mluvte s ní klidně jen v duchu jako se svou nejlepší kamarádkou.

 

2. Dýchejte do břicha a do oblasti rányDýchejte do oblasti dolních žeber a prohlubujte brániční dech. Položte si jemně dlaň do oblasti rány
a klidně nadechujte a vydechujte. Díky dýchání dojde k rozpohybování oblasti rány a orgánů břicha, což je důležitá prevence vzniku srůstů. 

Díky tomuto dýchání budete snáze tolerovat bolest, můžete ji „vydýchat“. 

 

3. Je důležité začít procvičovat své prsty na noze, nohy v kotníku, propínat a přitahovat špičky, kroužit, sunout patu po posteli, krčit koleno od první chvíle.

Čím dříve budete aktivní tím dříve dostanete své miminko k sobě tam, kam patří.

 

Jakmile se obnoví cit v dolních končetinách můžete přejít do větších pohybů a polohování těla. Cca 3-6 hodin po porodu si přidržte rukou podbřišek s jizvou. Skrčte a natáhněte v kyčli nejdříve jednu, pak druhou dolní končetinu. Lehce zdvihněte pánev a přetočte se na bok. Na boku vydržte cca 15 minut a poté boky vyměňte. 
Tento pohyb Vám bude velmi nepříjemný a bolestivý, to je v pořádku.

 

Facebook Ads-322

 


Jakožto prevence srůstů, které vznikají v prvních 24 hodinách po operaci, je to však jedna z nejdůležitějších činností, kterou prosím provádějte.

 

Dýchejte do Vaší dlaně, kterou fixujete podbřišek. Podporujete tím tok lymfy a pomáháte pohybem předcházet nejrůznějším komplikacím. 

 

4. Vstávejte z lůžka hned, jakmile Vám to lékař či porodní asistentka dovolí. Pomáhat Vám v první chvíli bude porodní asistentka či sestra. Nejdříve se s dopomocí posadíte, prodýcháte, poté Vás PA doprovodí do sprchy a pomůže s hygienou.

 

Včasné vstávání z lůžka je pro prevenci srůstů a dalších komplikací velmi důležité.

 

Přidržujte si ránu rukou, dopřejte si čas 
na odpočinutí a vydýchání bolesti, kterou Vám pohyb způsobuje. 

 

5. Pro každé další vstávání z lůžka použijte zavinovací šátek, který Vám pomůže porodní asistentka na břicho uvázat nebo si ho uvážete sama.
 Šátek vytvoří oporu porodem oslabenému bříšku, nebude docházet k hrbení a dojde k úlevě od bolesti. 

 

Císařovnám+–+ovinovací+šátek+zavinutý+(1)

 

Zavinovací fyzioterapeutický šátek či rebozo je skvělé používat již v těhotenství. V jeho používání ale pokračujte celé šestinedělí i po něm, vždy kdy na Vaše tělo budou kladeny vyšší nároky než zatím zvládne. Na sklonku dne, kdy je už unavené, při dlouhých procházkách s kočárkem, při uklízení nebo dlouhém stání. Dále pak lze použít při menstruaci.

 

6. Při vyprazdňování na WC můžete vždy zkusit přidražovat rukou podbřišek s jizvou.


 

7. Zkuste si do porodnice zabalit tyto pomocníky: 

  • Pokuste si najít co možná nejvíce volné síťované kalhotky, předem si je vyzkoušejte, jde o to, aby kolem pasu nevznikal útlak kůže.
  • Zabalte si zavinovací šátek k zavinutí břicha,
  • kojící polštář,
  • deku(y), polštářek,
  • sušené švestky, na oddělení šestinedělí je dát do sklenice s vodou a po pár hodinách je sníst a vypít vodu z nich, funguje na klidnější vyprázdnění se po porodu. 

  

Péče o jizvu na oddělení šestinedělí

 

1. Od odkrytí rány je důležité ránu sprchovat čistou vodou několikrát denně a opatrně osušit (nedrhnout) do sucha čistým bavlněným ručníkem.

 

Šetrná mikromasáž operační rány a jejího okolí pomocí sprchování tlumí bolest a pomáhá proti otokům. 


 

2. Ránu nechávejte co nejvíce na vzduchu a promazávejte až po vyndání stehů. Strupy násilně neodstraňujte. Optimální je jejich spontánní odlupování způsobené sprchováním a osušováním rány. 

 

3. Noste co nejdéle síťované kalhotky, takové které jsou nejvíce volné kolem pasu a neutiskují Vám oblast břicha, neomezují průtok lymfy.

 

4. První tři dny postačí plošný tlak dlaně na oblast rány a jemné kroužení pod a nad ránou, také hlazení v oblasti jizvy a jejího okolí. Do doby vytažení stehů jizvu přímo nemasírujte. 


Péče o jizvu týden až dva týdny po porodu

 

1. Po vytažení stehů (cca 7.-10. den po porodu) začněte s hydratací jizvy a masáží. Masírujte kvalitními rostlinnými oleji či mastmi určenými k péči o jizvu (např. třezalkový, měsíčkový, kokosový olej, bambucké máslo, nesolené vepřové sádlo, kalciová mast, aj.), před použitím olejů je vhodné mít jizvu navlhčenou buď po sprchování, či cíleně nastříkat květovou vodou.

 

2. Miminko kojte ve vhodné poloze, aby se jizva na břiše nenamáhala (vsedě
 s velkým polštářem na břicho a pod prsa – poloha tanečníka, vsedě s polštářem na boku – poloha fotbalisty, vleže na boku). Více o kojení po porodu císařským řezem si můžete přečíst ZDE.

 

3. Procvičujte pánevní dno, žena by měla umět relaxovat i aktivovat své pánevní dno už v těhotenství, nacvičit s fyzioterapeutem.

 

Cvičením těchto svalů se snižuje tah na jizvu a podporuje lepší formování samotné jizvy.

 

Umět aktivovat hluboké vrstvy pomáhá optimalizovat svalový korzet a následná péče o miminko je tak pro ženu snazší. Tím nedochází k přetěžování povrchových svalů břicha, které by mohly vést k rozvoji diastázy či tvorbě aktivní jizvy.

 

4. Dbejte na prevenci zácpy - v sedě na toaletě používejte stoličku pod nohy, vhodná strava, švestky a švestková voda. 

 

5. Pijte bylinkové čaje, které působí proti křečím. Vhodný je kontryhelový a maliníkový čaj, přidejte čistý a dobře vstřebatelný hořčík malát nebo bisglycinát.

 

6. Zavinujte si břicho do šátku po dobu šestinedělí při prvních procházkách a větší zátěži.

 

Císařovnám+–+ovinovací+šátek+rozvázaný+(1)

 

7. Neutlačujte jizvu těsným prádlem, nenoste kalhoty s páskem přes jizvu, vysoké upnuté, elastické legíny. Volné noční košilky a šaty jsou v tomto období nejvhodnější.

 

Facebook Ads-277

 

8. Při jízdě autem použijte mezi břicho a pás smotaný ručník nebo malý polštářek, který ztlumí tlak bezpečnostního pásu. 

 

postava sedici v aute

 

9. Při kašli, smíchu, kýchnutí či vyprazdňování si přidržte oblast rány dlaní a jemně stlačte podbřišek.

 

10. 
Využijte kineziotejpování. Působí analgeticky a proti otokům, podporuje proces hojení jizvy, lze použít i crosstapy, které vždy aplikuje odborník, následně Vás o jeho užití může edukovat. 

 

" Jako fyzioterapeutka v rámci péče po porodu a o jizvu používám kineziotaping, který ovlivňuje receptory v kůži, reagující na napětí v hlubších vrstvách. Kinesiotapem lze ovlivnit lymfatický systém, tím může blaze působit na otoky po SC. Použít lze tzv. crosstapy, které zklidňují a zlepšují hojení jizvy. Tapy používáme i pro lepší zavinutí dělohy po porodu, ale po SC je lepší využít pro podporu lepšího zavinování dělohy zavinovací šátek na bříško." 

 

11. Použití terapie červeným světlem (IR) - podporuje buněčný metabolismus tkáně jizvy a má svůj význam v době, kdy má tkáň narušené nervově-cévní zásobení. 

 

12. Chovejte se k sobě hezky a odpočívejte.

 

V šestinedělí si nechte pomoci ostatními členy rodiny, příbuznými, přáteli. Navařte si výživné jídlo do zásoby, zavařte ho či zamrazte. Spěte kdykoliv spí Vaše dítě, čerpejte energii. Nespěchejte na sebe. 

 

13. Nenoste větší zátěž než váží Vaše dítě po dobu prvních 3 - 4 měsíců. 

 

14. Pohybujte se šetrně s ohledem na Váš aktuální zdravotní stav a na Vaše možnosti. 



Jak dlouho pečovat o jizvu?

 

Jizva se hojí cca 12 měsíců, po tuto dobu je velmi žádoucí, věnovat jí péči intenzivněji než posléze. Pokud se nezanedbá péče v prvních hodinách a měsících po porodu, je vysoká pravděpodobnost, že péče o jizvu bude potřeba s postupem času menší a menší. I tak se může stát, že se může ozývat bolest jizvy, pocit tuhosti, píchání v průběhu Vašeho cyklu, zejména při menstruaci nebo v době ovulace. Proto je potřeba být k jizvě laskavá už po celý život, tak jako k celému svému tělu, ona Vám to vrátí.

 

olej

 

Do 12 měsíců po operaci doporučuji se o jizvu starat denně. I kdyby to mělo být pouze prodýchání do jizvy pod dlaň před usnutím v posteli. Ideální samozřejmě je masáž na denní bázi.

Po roce bych zkusila naslouchat sama sobě a svému tělu, abych dokázala odhadnout, kdy je potřeba se k jizvě vrátit a pečovat o ni více, například po větších fyzických zátěžích, stejně tak po stresovém vypětí.

 

Vhodná je také větší intenzita péče o jizvu minimálně týden před menstruací, aby byly tkáně co nejvíce uvolněné a nepůsobily tak větší bolesti v průběhu mensturace.

 

Po roce intenzivní práce s jizvou je fajn si udělat každotýdenní rituál sebepéče, spojené s prodýcháním do jizvy, navlhčením květovou vodou, která je Vám příjemná a její vůně Vás uvolní. Následně můžete jizvu namasírovat oblíbeným olejíčkem pomocí vašich prstů a dlaní, případně použít pomůcku jako je například masážní Gua Sha kámen.

 

Císařovnám+–+Masážní+guasha+na+jizvu+(2)

 

Mějte ale, prosím, na paměti, že nikdo není brzy ani pozdě s jizvou začít pracovat. Oslovit fyzioterapeuta, který Vám ukáže jak na to můžete úplně kdykoli a vždy to bude dobrá volba.

 

Jak a kdy masírovat jizvu? 

 

Masáž jizvy po odstranění stehů - jemně přiložte bříška prstů na jizvu (ne špičky prstů!) a krouživými pohyby masírujte. Představte si na jizvě ciferník a jedno místo vedle druhého masírujte ve směru a proti směru hodinových ručiček. Cílem je plošně posouvat jednotlivými vrstvami měkkých tkání do všech směrů. Celými dlaněmi plošně vytírejte směrem k tříslům a dozadu k páteři. 

bricho_prvni tri dny_jemne krouzeni kolem rany

Tuto masáž provádějte první týdny po porodu VELMI jemně tlakem cca 40 g, vyzkoušejte si na kojenecké (přímo na oddělení šestinedělí) nebo kuchyňské váze. 

 

Dalším tipem může být posouvání papíru po podložce, jen tak malá síla stačí pro obnovení a zachování posunlivosti jednotlivých vrstev měkkých tkání. V tomto ohledu platí čím méně síly tím více :).

 

Technika S a C- plošně položte prsty jedné ruky zespodu na jizvu a druhou rukou zeshora na jizvu
a vytvořte bříšky prstů plošný tlak tak, aby se mezi Vašimi prsty tkáň nařasila do písmene „S“. 

 

masaz bricha do pismene s_plosnamasaz bricha do pismene s_uchop jizvy

Vydržte po dobu cca 20 sekund, prodýchávejte a pokračujte na další část jizvy. Takto ošetřete celou jizvu. Jednou rukou můžete působit tak, abyste řasila tkáň do písmene C a pokračovat shodně jako u písmene S. Dlaněmi plošně třete směrem k tříslům a dozadu k páteři.

 

masaz bricha do pismene c_plosnamasaz bricha do pismene c_uchop jizvy

Uchopte jizvu mezi prsty a formujte ji tak, abyste vytvořili písmeno „S“ a „C“. 


 

Netlačte bodově do jizvy! S ohledem na formování a hojení jizvy NEdoporučujeme bodovou tlakovou masáž, která může jizvu poškodit, ale šetrnou masážní techniku popsanou výše. 


 

Kdy neprodleně navštívit lékaře? 

  • Horečka nad 38°,
  • pálení a zarudnutí jizvy a jejího okolí,
  • náhlá klidová bolest v jizvě,
  • vytékání hnisu z jizvy,
  • zesílení vaginálního krvácení. 

 

V případě jakýchkoli nejasností vyhledejte odborníka (lékaře, porodní asistentku nebo fyzioterapeuta) a navržený postup péče o jizvu s nimi konzultujte. 

Facebook Ads-267

 

Pokud nejste edukovaná před porodem od fyzioterapeuta, což je nejlepší možná varianta, doporučuji domluvit si jeho příjezd v šestinedělí k Vám domů. Vše zkontroluje, projde s Vámi techniku masáže jizvy a další pohybová opatření tak, abyste z toho co nejvíce benefitovala Vy, a tím by mohla probíhat i nejlepší možná regenerace těla i jizvy po operaci. Proberete přidružené obtíže, případné bolesti, vhodné polohy při kojení, optimální zvedání miminka a případnou manipulaci s ním. Pokud nemáte obtíže, cítíte se skvěle, tak postačí návštěva fyzioterapeuta až po šestinedělí.

 
Jak se chovat vědomě ke svému tělu s ohledem na jizvu

 

Bylo by skvělé a velmi podporující najít si každý den, ideálně ráno, chvíli na aktivaci Vašeho těla, nastimulovat své dolní končetiny, břišní stěnu, prodýchat se u otevřeného okna do spodních žeber. To vše pro podporu a ideální nastavení celého těla. Stabilní střed těla, funkční břišní stěna je potřeba při každém Vašem pohybu.

Zkuste si pomocí rukou nahmatat spodní žebra a ty pak při nádechu od sebe oddalovat, do stran a směrem do zad, tím dojde k aktivaci středu těla, které lze využívat při jakékoli denní činnosti. Zkuste zapojit i při stoji, chůzi, změně pozic. Nezávisle na Vašem dechu, aby nedocházelo k paradoxní stabilizaci, to není žádoucí. Důležité je také zapojit aktivní dolní končetinu, tím se pomocí svalových řetězců dostáváme i k aktivaci svalů pánevního dna. 

Nesmíme zapomenout ani na hrudník a jeho přetěžování důsledkem kojení a nošení. Pro aktivaci bych na začátek využila stimulaci hrudního koše pomocí Vašich dlaní a následně bych si pomocí dechové vlny, která vede nádech z břišní oblasti až nahoru pod klíční kosti aktivovala. Dále můžete zkusit různé automobilizace a stabilizace v hrudní oblasti.

 

Facebook Ads-321

 

Menstruace po císaři

 

Při menstruaci k sobě buďte velmi laskavé, dopřejte si dostatečný odpočinek, klidně na lůžku, omezte kofein, navyšte kvalitní čistý hořčík (bicglycinát, malát) bez zbytečných aditiv a plnidel.

Zahřívejte podbřišek termoforem, zavinujte si bříško šátkem.

Na místě je i navýšení železa, pokud je menstruace silná. Doporučuji suplementovat minimálně při menstruaci a týden před jejím očekáváním.

Velmi dbejte na vysokou kvalitu doplňků stravy. A nikdy nezapomínejte, že výživná strava je na prvním místě.

Pokud jsou přítomny bolesti, můžete popíjet i kontryhelový čaj a případné křeče prodýchávat hlubokým bráničním dechem do podbřišku. Položte si dlaň do podbřišku na jizvu a cíleně dýchejte do jizvy.

 

Většinou to, jaká je naše menstruace nám reflektuje celý měsíc před tím, než přišla a to jak jsme se k sobě chovaly, jak jsme pečovaly o své tělo, jizvu i mysl, zda jsme si dopřály dostatek odpočinku.