Vánoce bez vaječňáku jsou jako Silvestr bez půlnoci! Hledáte recept na nejlepší vaječný likér na světě? Tady ho máte! Můžete si ho vychutnat doma nebo ho darovat přátelům jako originální "jedlý" dárek.
Historie "vaječňáku"
Sladký sváteční koňak údajně vznikl už ve středověké Anglii. Jeho předchůdcem však byl teplý nápoj připravený z vína či piva, smetany, cukru, vajec a chleba či ovsa pro zahuštění. Postupem času se do nápoje přidávalo drahé koření, které si mohli dovolit jen lidé z nejvyšších vrstev. Díky skořici a muškátovému oříšku se proto likér popíjel jen při slavnostních příležitostech, zvláště o Vánocích.
V 17. století se nápoj dostal do Ameriky, kde kolonisté pro jeho výrobu použili karibský rum, který zároveň také prodloužil spotřební dobu. A dnešní podobu vaječného likéru už známe. Pojďme si ho připravit v pohodlí domova.
Nejlepší domácí vaječný likér
Potřebné suroviny:
- 5 žloutků
- 200 ml smetany ke šlehání
- 400 ml plnotučného mléka
- 1 plechovku kondenzovaného sladkého mléka
- 400 ml rumu
- 20 g krupicového cukru
- ½ lžičky mleté vanilky
Jednoduchý postup:
- Cukr a žloutky vyšleháme hladké pěny a přimícháme mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilku.
- Společně vaříme v hrnci a za stálého míchání pomalu přivedeme k varu.
- Po mírném zhoustnutí směsi stáhneme z plotny a necháme vychladnout.
- Do studeného nápoje vmícháme rum a hotovým likérem plníme připravené skleněné láhve.
- Skladujeme vždy v lednici nebo na chladném místě, kde vydrží až měsíc.