Strašák jménem rakovina prsu

V každodenním shonu mnoho žen zapomíná na to nejdůležitější – péči o své zdraví. Přitom právě prevence je klíčová a v mnoha případech vám může zachránit život! Jedním z nejobávanějších strašáků všech žen je právě rakovina prsu, která v současnosti představuje jeden z nejzávažnějších epidemiologických problémů České republiky. 

 

V ČR je každoročně diagnostikováno více než 7 200 nových případů onemocnění a přibližně 1 600 žen na následky karcinomu prsu zemře.

 

Dobrá zpráva ale je, že počet žen, které onemocnění podlehne se rok od roku snižuje a to právě díky včasné diagnostice a stále se zlepšující léčbě. Pokud se totiž nádor podchytí a začne léčit v počátečním stádiu, šance na úplné uzdravení je více ne 95%. Proto je tolik důležitá prevence a pravidelné samovyšetření. 

 

Každá žena by měla svoje prsa znát jako svoje boty a měla by si na ně sahat každý měsíc!  

 

Samovyšetření jako rituál

Zařaďte samovyšetření prsu jako rituál pro každý měsíc. Vyčleňte si čas jen pro sebe tam, kde vás nikdo nebude rušit nebo si k sobě pozvěte partnera. Pamatujte, že včasné odhalení jakéhokoliv problému je zásadní! Jak si prsa správně vyšetřit v pohodlí domova se můžete podívat ZDE.

 

Pravidelné vyšetření

V rámci prevence nezapomínejte také na pravidelné mamografické prohlídky u odborníka a to 1× za 2 roky po 45. roce věku, u mladších žen pak návštěva ultrazvuku 1× za 2 - 3 roky.

 

Prevence je klíčová

V rámci prevence (nejen) vzniku rakoviny dbejte na vyvážený jídelníček, pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a cvičení, které vás bude bavit. Užívejte si čas s blízkými pro vaši dobrou psychickou pohodu. Naopak se vyhýbejte alkoholickým nápojům, kouření, zpracovaným potravinám a obecně nezdravým pokrmům.

Rizikovými faktory mohou být také genetické mutace. Jedná se především o geny BRCA1 a BRCA2, na které se můžete nechat vyšetřit a v případě potvrzení jednoho z nich podstoupit určitá preventivní opatření k zabránění vzniku rakoviny. 

Možnost onemocnění stoupá s výskytem rakoviny u matky nebo sestry. Pokud má některá pacientka nádor v jednom prsu, je zde bohužel větší pravděpodobnost, že se objeví i v druhém.

 

Podpora a empatie

Možná znáte někoho blízkého, kdo si rakovinou prsu prošel nebo právě prochází. Možná máte s touto životní zkouškou sama zkušenost… důležité je vědět, že v tom nejste sama! 

 

Obecně nemůžeme radit, jak se k nemocným máte chovat. Vy je znáte nejlépe a víte, jak s nimi mluvit nebo kdy je lepší mlčet a obejmout. Ptejte se, jak můžete konkrétní osobě pomoct a vždy nabídněte náruč plnou síly a velkou dávku optimismu. Projevte maximální empatii, snažte se naslouchat a jednoduše být nablízku.

 

My v Moniel jsme se rozhodli spojit síly s organizací loonoo.cz a během Růžového října věnovat 30 Kč z každého prodaného Moniel produktu v růžové barvě na podporu boje proti rakovině prsu. Proč je pro nás tato podpora tak důležitá se můžete dočíst v našem článku ZDE.

 

Zapojte se i vy! Má to smysl.

 

Vaše Monika z Moniel