Zajímavosti o prsu, které možná nevíte...

Malá, velká, střední, kulatá, úzká, asymetrická, do stran, zvony, kapky… každé prso je originál, stejně jako ten, kdo jej nosí. Jejich vzhled ale není prioritou – tou je především jejich zdraví. Pojďme společně zjistit, co vše se v ňadrech skrývá, k čemu nám vlastně jsou, čím můžou onemocnět a jak o ně pečovat. Chybět nebudou ani zajímavosti, o kterých jste možná neměli ani tušení.

 

293

 

Prsa malá nebo velká? Hlavně když jsou zdravá!

 

Co je prso a k čemu vlastně je?

Prs, ňadro nebo také latinsky mamma, je párový orgán, který slouží především ke kojení, mají totiž na starosti produkci mateřského mléka Vnitřek prsu tvoří mléčná žláza obalená tukem. Na prsech se také nacházejí erotogenní zóny a jsou výrazným druhotným sexuálním znakem žen, zároveň tedy plní i funkci estetickou a namlouvací.

 

Facebook Ads (8) 

Prsa procházejí během života ženy různými změnami a to jak ve smyslu tvaru tak i velikosti. Změny mají na svědomí hormony a nastávají zejména v období puberty, šestinedělí, během kojení a v přechodu.

 

Věděli jste...

I muži mají  fyziologicky funkční mléčnou žlázu, je ale velmi zakrslá a tudíž nefunkční.

 

Čím mohou prsa onemocnět?

Prso může být postiženo vývojovou vadou, zánětem (především v období kojení), nenádorovým onemocněním (cysty), nezhoubnými ale i zhoubnými nádory.

Jedním z nejzávažnějších onemocnění je karcinom prsu (rakovina). V České republice si tuto diagnózu vyslechne každoročně více než 7 000 žen a jejich počet stále roste. Dobrá zpráva je, že procento těch které nemoci nakonec podlehnou pomalu ale jistě klesá. A to především díky včasné diagnostice. Screeningové vyšetření prsu neboli mamografie, totiž dokáže odhalit i docela malý nádor a tím se významně zvyšuje šance na úplné vyléčení díky včasné léčbě.

 

294

 

Pro úspěšné odhalení rakoviny a včasné zahájení léčby je ale stěžejní pravidelné preventivní samovyšetření prsou, které můžete provádět v pohodlí domova.

 

Moniel pomáhá ♥

 

Zvýšení povědomí o rakovině prsu a její prevenci věnujeme v Moniel celý říjen v rámci naší kampaně "V růžové proti rakovině". Přidáváme se tak k celosvětové iniciativě, kterou v ČR zaštiťuje například  organizace loonoo.cz a její kampaň "Růžový říjen"

Během tohoto měsíce vás budeme informovat o nejrůznějších tématech spojených právě s prevencí rakoviny prsu. Nákupem produktů z naší růžové kolekce ať už Dots nebo Basic navíc přispíváte k osvětě a boji proti této nebezpečné chorobě.

 

Historický význam a symbolika poprsí

Poprsí je mnohem více než jen část ženského těla. Už od prehistorie je vyobrazováno jako symbol erotiky, ženství, plodnosti a mateřství a už ve 13. století začínají ženy nosit výstřihy, aby zdůraznily svoji svůdnost. Už tehdy také lidé rozhodně věděli, že prsa nejsou pouze na kojení, ale ukrývají v sobě něco jako erotogenní zóny.

 

Prsa v umění

Kdo by neznal paleolitické sošky Venuší vyrobené z nejrůznějších materiálů své doby a jejich typického vyobrazení? V 15. století přichází dame de beauté Agnes Sorel, milenka krále Karla VII., s módou odhalování jednoho prsu. Benátské kurtizány v 16. století bezostyšně vystavovaly poprsí v oknech, aby přilákaly zákazníky. Sestra císaře Napoleona byla modelem s odhaleným poprsím italskému sochaři Antoniu Canovy. Viktoriánská éra mění mravy, aby pak šedesátá léta minulého století opět přinesla uvolnění, pláže pro ženy „nahoře bez“ a reklamy plné lechtivého obsahu.

 

295

 

10 Zajímavostí o prsou

  1. D je průměrná velikost prsou v Česku. Největší velikost je ale L (Screening takové velikosti se provádí po částech a výsledný snímek se pak skládá jako puzzle.)
  2. Ženy s největším poprsím na světě najdeme ve skandinávských zemích. Na paty jim pak šlapou Rusky.
  3. Jedno prso váží v průměru 500 g a tvoří čtyři až pět procent tělesného tuku.
  4. 100 ml mateřského mléka má 67 kcal (víc než 1 pivo).
  5. Rakovina prsu je po kožních nádorech nejčastějším zhoubným nádorem u žen.
  6. Každý měsíc se velikost prsou u žen může změnit až o jednu velikost. Působí na to menstruace, kdy je větší hladina progesteron a prolaktin. Na velikost rovněž působí sexuální vzrušení. V jedné z několika fází sexu dochází ke zvětšení poprsí vlivem procesu překrvení. Zvětšují se také prsní dvorce.
  7. Až šest procent lidí trpí tzv. polymastií nebo plythelií. To znamená, že se narodily s větším počtem prsních žláz nebo bradavek. Třetí bradavku má i mnoho slavných osobností. Mezi ně spadá i herec Mark Wahlberg, zpěváci Lily Allen či Harry Styles. 
  8. Rakovina prsu se z 1 – 2 % týká i mužů. Viditelná je v těchto případech až v pokročilém stádiu, protože muži neprovádí samovyšetření a je pro ně obtížnější chodit na preventivní prohlídky. Rakovina má u mužů stejné projevy, ale je z důvodu pozdního odhalení mnohem nebezpečnější.
  9. Nahoře bez se nesmíte koupat v muslimských zemích, na Korsice nebo v Polsku. Odvážné vystavování by vás tady vyšlo pěkně draho.
  10. Některé ženy dosáhnou orgasmu pouze stimulací prsou, během které se aktivují stejné oblasti mozku, jako při klasickém milování.

 

Prsa jsou fascinující a krásná a zaslouží si naši pozornost a péči.   

 

Vaše Monika z Moniel