Udržitelná móda Moniel: Oblečení, které vypráví příběh

Delší dobu slýcháme pojmy jako udržitelnost či slow a fast fashion. Udržitelnost není pouze jeden z mnoha aktuálních trendů, ke kterému se hlásí influencerky. Pomalu, ale jistě, se z udržitelnosti stává životní styl, který má pozitivní dopad na budoucnost planety a  tím i našich dětí. Pojďme si společně trochu blíže představit udržitelnost, objevit pár jednoduchých tipů pro udržitelnější život i jedinečné udržitelné oblečení Moniel.

 

„Moniel představuje značku, kde udržitelnost není jen aktuálním trendem.“

 

Co je udržitelnost?

Lidé si často pletou udržitelnost s ekologií. Není to ale totéž. Ekologie je jen jeden z kroků k udržitelnosti.

 

Udržitelnost představuje zodpovědný přístup lidstva a tím i každého z nás ke každodennímu chování a rozhodování s ohledem na zachování naší planety a jejích zdrojů pro další generace.

 

Jde o harmonický a dlouhodobý vztah mezi ochranou životního prostředí, ekonomickým rozvojem, sociální spravedlností, blahobytem a etickým uvažováním. Zní to složitě, ale s udržitelností se setkáváme každý den.

 

Udržitelnost v běžném životě

V běžném životě nás udržitelnost obklopuje skoro na každém kroku. Jistě vnímáte tlak vlád i veřejnosti na přechod k obnovitelným zdrojům energie, snižování emisí skleníkových plynů i zvyšování energetické efektivity. Intenzivněji je podporována veřejná doprava ve velkých městech, včetně cyklistiky a elektromobility pro snižování znečištění ovzduší. Udržitelné zemědělství minimalizuje používání pesticidů a umělých hnojiv a horké téma je také snižování spotřeby vody. Architekti nestačí projektovat ekologické a energeticky úsporné budovy a zelené plochy ve městech. 

 

 296

 

Udržitelněji se ale můžeme chovat každý den i my. V domácnosti pokud možno využívejte alternativní zdroje energie, používejte energeticky úsporné osvětlení, vypínejte spotřebiče, pokud je zrovna nepoužíváte, recyklujte odpad a šetřete s vodou!

Vařte si domácí jídlo z lokálních surovin. Najíte se zdravěji a nákupem potravin na trzích a od místních zemědělců snížíte emise spojené s dopravou surovin. Jídelníček plánujte dopředu, abyste minimalizovali plýtvání potravinami a zkuste do něj zařadit více rostlinné stravy. Na zahradě kompostujte organický odpad a zkuste si vypěstovat vlastní bio zeleninu! Hned zítra ráno také můžete nechat auto doma a využít veřejnou dopravu, spolujízdu s ostatními lidmi nebo kolo. A při nákupu oblečení vybírejte tzv. slow fashion.

 

„ I malé kroky mohou mít velký dopad k zachování planety pro budoucí generace.“

 

297

 

Slow a fast fashion

Víte, co znamená slow a fast fashion? Slow fashion, tedy doslova pomalá móda, se snaží omezit negativní dopady módního průmyslu na životní prostředí, zastává principy jako je kvalita zpracování pro dlouhodobou životnost oblečení, zodpovědná výroba včetně spravedlivých pracovních podmínek i minimální ekologické dopady.

S vysokou kvalitou a dlouhodobou životností souvisí také vyšší cena udržitelných produktů. Možná se vám už někdy líbil nějaký kousek oblečení, ale nakonec vás odradila jeho pořizovací cena. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, co celkovou částku tvoří? A tušili jste, že to rozhodně není jen honba lokálních tvůrců za co největšími výdělky? 

Cenu udržitelného oblečení tvoří především použité kvalitní materiály, které můžete prát znovu a znovu a pořád zůstanou stejně krásné, práce návrhářů na originálních a funkčních designech i ruční práce šikovných švadlen v české dílně a jejich férové pracovní podmínky.

 

298

 

Fast fashion je naopak móda, která cílí na módní nadšence slyšící na kvantitu a nízké ceny. Oblečení je vždy velmi nekvalitní, nevydrží déle než pár týdnů a jste nuceni pořídit nové, další a další. Nákupem levného oblečení tak paradoxně mnohem více zatížíte vaši peněženku i životní prostředí. Investice do několika málo kousků udržitelného oblečení, se tedy rozhodně vyplatí.

 

Udržitelné oblečení Moniel

V Moniel ctíme udržitelnost a oblečení navrhujeme s důrazem na design i funkční a pohodlné provedení. Dámské kojící košilky, župánky i mikiny lze pohodlně nosit v těhotenství, během období kojení a mateřství i mnoho let po porodu. Dětské rostoucí overálky  i teplákové soupravy mohou děti nosit dlouhou dobu, díky nápletům na rukávech a nohavicích. Rostoucí náplety lze snadno ohrnout nebo povolit podle aktuální velikosti dítěte. Oblečení Moniel může dítě nosit minimálně přes dvě velikosti.

 

„Pohodlné oblečení pro maminky a děti a jejich společné chvíle.“

 

Zodpovědná značka

Udržitelnost pro nás v Moniel není jen módní slovo, které používáme, protože je to právě "in". Udržitelnost je naše poslání, naše mantra a každodenní cíl. Celý proces výroby našich produktů od výběru látky až po odeslání balíčku je nastaven tak aby co nejméně zatěžoval naši planetu. Je to ekologické skladování, balení a přeprava balíčků. Je to způsob, jakým se chováme k našim zaměstnancům i vám zákazníkům. Moniel je díky tomu držitelem prestižního certifikátu "Udržitelný e-shop"

Projekt Udržitelný e-shop podporuje e-shopy, které se chovají odpovědně, ekologicky a udržitelně. Získání certifikátu Udržitelný e-shop není snadné a podléhá přísnému zkoumání a kontrole. Velmi si proto vážíme toho, že jsme uspěli a stali jsme se jedním z českých udržitelných obchodů.

 

Pamatujte, že „There is no PLANET B.“, tak se podle toho pojďme chovat.

 

Vaše Monika z Moniel