Zdravé švestky 3x jinak - sladké dezerty, které musíte ochutnat

Vymýšlet zdravý jídelníček je v hektickém rodičovském životě někdy pěkná fuška! Naštěstí se můžete spolehnout na nás. Zdravý životní styl neznamená jen diety a odříkání. Bez výčitek si můžete vychutnat i sladkou tečku (nejen) po nedělním obědě. V článku se dozvíte zdravotní benefity téhle sladké fialové peckovice a objevíte bezkonkurenční švestkové dezerty, které si zamiluje celá vaše rodina.

 

281 

 

Benefity švestek

Každá švestka obsahuje důležité vitamíny skupiny B,  vitamín C a betakarotén, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a minerály, jako je draslík a železo, které jsou nezbytné pro správnou funkci lidského organismu. Zapomenout můžete také na předražené doplňky stravy. Radši si slupněte pár švestek a podpořte váš imunitní systém dávkou přírodních antioxidantů. Švestky mohou konzumovat i diabetici. Díky nízkému glykemickému indexu nezpůsobují švestky prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

 

Vhodné pro těhotné i kojící

V těhotenství a v období po porodu dochází vlivem snížené fyzické aktivity a hormonálních změn k problémům se zažíváním a zácpě. Švestky, díky vysokému obsahu vlákniny, podporují správnou funkci trávicí soustavyPektiny obsažené ve švestkách zabraňují rychlému pocitu hladu díky zpomalování vstřebávání cukrů. Mimo jiné také regulují krevní tlak a snižují riziko eklampsie při porodu. Sušené (nesířené) švestky si bez obav může dopřát i kojící maminka, jako zdravou alternativu sladkostí.

 

Vyzkoušejte 3 recepty na sladké dobroty, vychutnejte si každé sousto i zdraví prospěšné účinky švestek.

 

Ověřená klasika trochu jinak: Švestkový koláč s drobenkou

Co bychom to byly za hospodyňky, kdybychom vám nenaservírovaly švestkový koláč s drobenkou? Tedy alespoň recept na něj! ☺ Tuhle ověřenou klasiku pekly už naše babičky, nyní jsme ale recept na švestkové crumble trochu „vytunily“ k dokonalosti! Dobrou chuť!

 

280

 

Potřebné suroviny:

Na drobenku

  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 60 g oblíbených drcených ořechů
  • lžička skořice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • bílý jogurt

 

Na náplň

  • 600 g vypeckovaných švestek
  • 30 g třtinového cukru
  • pomerančová šťáva
  • vanilka

 

Tip Moniel:

Pro ještě lepší chuť můžete drcené ořechy opražit na pánvi a do švestkové náplně propašovat pár lžic vašeho oblíbeného likéru! ☺

 

Jednoduchý postup:

  1. V míse lehce promícháme všechny suroviny na drobenku.
  2. Čtvrtky vypeckovaných švestek smícháme s třtinovým cukrem, pomerančovou šťávou a vanilkou.
  3. Na dno zapékací misky rozmístíme švestkovou náplň a rovnoměrně posypeme drobenkou.
  4. Pečeme 25 minut na 200 °C.



Švestkový závin s mákem

Milovnice závinů, zbystřete! Zdraví prospěšné švestky snadno propašujete i do geniálního závinu s mákem! Mák je navíc díky vysokému obsahu vlákniny, vápníku, železa a zinku mimořádně zdravý. Podporuje střevní činnost a pomáhá zabraňovat zácpě, má pozitivní vliv na poznávací funkce mozku, tvorbu červených krvinek i regulaci krevního tlaku. Mák také pečuje o zdraví kostí a zlepšuje spánek.

 

282

 

Potřebné suroviny:

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1 ks droždí
  • špetka soli
  • vanilka

 

Na náplň:

  • 500 ml mléka
  • 300 g mletého máku
  • 100 g třtinového cukru
  • švestky
  • skořice

 

Jednoduchý postup:

  1. Jako první připravíme kvásek – v misce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a vytvoříme jemnou kašičku, do které nasypeme lžíci mouky. Do směsi přilijeme vlažné mléko a necháme 15 minut na klidném místě.
  2. V míse smícháme mouku, vejce, sůl a máslo pokojové teploty. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto rozdělíme na dva díly a necháme hodinu kynout na teplém místě.
  4. Pro náplň si nejprve povaříme švestky se skořicí.
  5. V druhém rendlíku smícháme mléko, mák a třtinový cukr a na mírném plameni vaříme 10 minut.
  6. Na pomoučeném vále vyválíme tenkou placku, na kterou namažeme půlku připravené náplně a polovinu povařených švestek a pečlivě zavineme.
  7. To samé uděláme i s druhou částí těsta a náplně.
  8. Hotové záviny přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout. Poté je pomažeme vejcem a pečeme dozlatova 35 minut na 160 °C.
  9. Před servírováním se pokusíme závin alespoň trochu nechat vychladnout!

 

Odlehčený švestkový nákyp s tvarohem

Vyzkoušejte jáhlový nákyp místo klasického rýžového. Garantujeme, že slastně mlaskat bude celá rodina! Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, bohaté na vitamíny B1 a B2, hořčík a železo, dobře stravitelné a poskytují optimální množství bílkovin.

 

283

 

Potřebné suroviny:

  • 300 g jáhel
  • 4 lžíce medu
  • 400 g vypeckovaných švestek
  • 250 g tvrdého tvarohu
  • citrónové kůry
  • vanilky
  • skořice
  • (mléko)

 

Jednoduchý postup:

  1. Jáhly propláchneme a uvaříme do měkka dle doporučeného postupu. (Pro krémovější nákyp jáhly vařte v klasickém nebo rostlinném mléce.)
  2. Smícháme uvařené jáhly, 2 lžíce medu a skořice.
  3. Pro náplň rozmícháme tvaroh, 2 lžíce medu, vanilku a citrónovou kůru.
  4. Do pekáčku vložíme polovinu jáhel, následně celou náplň, na kterou vrstvíme čerstvé švestky.
  5. Na švestky rozmístíme zbytek jáhel a rovnoměrně uhladíme.
  6. Nákyp pečeme 35 minut na 180 °C. Dobrou chuť!

 

Pečete podle našich receptů? Pochlubte se na sociálních sítích vašim sledujícím a nezapomeňte nás označit! ☺

 

Vaše Monika z Moniel