12 ověřených tipů, které pomohou od těhotenských nevolností

Těhotenství provází pocity štěstí, lásky a vděčnosti za toho malého drobečka, který vám roste v bříšku. Některé budoucí maminky ale bohužel neprožívají zrovna nejkrásnější období. Těhotenské nevolnosti se objevují už v prvních týdnech těhotenství a přetrvávají nejčastěji do konce prvního trimestru. Naučte se rozpoznat signály těla, vyzkoušejte prověřené tipy a užívejte si pohodové těhotenství!

 

1. Menší porce

Zamyslete se nad tím, co a kdy jíte. Místo snídaně, oběda a večeře si zkuste během dne vychutnat několik menších porcí. Nebudete se cítit přejedená ani unavená. Dopolední a odpolední svačina plná nepostradatelných bílkovin, komplexních sacharidů a kvalitních tuků dodá energii a tolik potřebné živiny.

 

12

 

2. Dostatek vlákniny

Vyhněte se těžkým a mastným pokrmům a ke každému jídlu si dejte extra porci vlákniny! Dopřejte si nejrůznější ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody. Během snídaně si užívejte oblíbenou ovesnou kaši nebo naši dokonalou granolu a s chutí se pusťte i do luštěnin nebo kyselého zelí. Vyzkoušet můžete třeba náš domácí avokádový hummus plný superživin. Vitamíny se hodí vám i miminku a zácpa si na vás nepřijde!

 

3. Pravidelný pitný režim

Těhotenské nevolnosti může zmírnit dostatečný přísun tekutin. Během dne pravidelně pijte obyčejnou vodu, neslazené čaje vhodné pro těhotné nebo domácí limonády bez přidaného cukru. Zůstanete tak hydratovaná a k miminku se spolehlivě dostanou všechny živiny.

 

12_1 

 

 

4. Omezení kofeinu

Kofein může být v některých případech možným spouštěčem těhotenských nevolností. Zkuste jej alespoň na nějaký čas vyřadit a pozorujte, zda se vám uleví. Pokud si kvalitní kávu nedokážete odpustit, dopřávejte si maximálně 3 šálky denně a k nim dostatek neochucené vody.

 

5. Zázvorová první pomoc

Nevolnosti během jiného stavu spolehlivě zmírňuje čerstvý zázvor. Vyzkoušet můžete horký zázvorový čaj, domácí zázvorovou limonádu nebo zázvorová lízátka, která spolehlivě seženete v každé dobré lékárně.

 

201

 

6. Čerstvý vzduch

Procházka na čerstvém vzduchu je vždycky dobrý nápad! Obujte pohodlné boty a vyrazte do přírody nebo na krátký okruh kolem domu. Každý krok se počítá! Okysličíte mozek, přijdete na jiné myšlenky, zlepšíte si náladu, podpoříte fyzičku, a kdo ví – možná vymyslíte i spoustu nezbytností pro miminko, které ještě musíte pořídit. ;)

 

Tip od Moniel:

Ani doma nezapomínejte pravidelně větrat. Čerstvý vzduch dělá divy!

 

7. Uklidňující meditace

Pro snížení stresu vyzkoušejte klidnou meditaci. Na pár minut se zastavte, zavřete oči a myslete jen na klidný dech. Během meditace nemusíte nutně „nemyslet na nic“. Můžete si představovat miminko v bříšku – Jak bude vypadat? Kolik bude mít po narození vlásků? Jakou bude mít povahu? Pozitivní vizualizace vás uklidní a dostanou do pohodové nálady.

 

194

 

8. Akupunkturní ošetření

Od těhotenských nevolností vám mohou pomoci na akupunktuře. Během jednoho sezení se používá maximálně 8 menších a tenčích jehliček, po jejichž vyjmutí se dostaví příjemné jemné mravenčení a pocit tepla v celém těle. Akupunktura pomáhá od bolesti i zvracení.

 

9. Teplé obklady

Řeč je o teplých obkladech na čelo a spánkovou část hlavy. Teplo v těchto místech zvyšuje průtok krve ve svalech, uvolňuje je a pomáhá od bolesti. Využít můžete klasickou namočenou utěrku nebo hřejivý polštářek

 

202

 

10. Omezení stresu

V ideálním případě byste se jako těhotná neměla stresovat. Ale známe realitu, že? Obzvlášť, pokud už doma jednoho malého raubíře máte! Nebojte se říct si o pomoc partnerovi, rodině nebo přátelům. Všichni vám určitě vyjdou vstříc, ať už půjde o hlídání dítka, vynesení nákupu, úklidu domácnosti nebo přípravy oběda.

 

Nejste na to sama!

 

11. Čas pro sebe

Ne nadarmo se říká „Spokojená maminka, spokojené miminko.“! Na pár minut nemyslete na miminko, nákupní seznam ani další návštěvu lékaře a dopřejte si zasloužený odpočinek a péči o sebe. Zajděte si na mani a pedi, ke kadeřníkovi nebo sama sebe vezměte na randíčko s dobrou kávou v ruce. Čas pro sebe je obrovsky důležitý!

 

Facebook Ads-2

 

12. Lahodná zmrzlina

Sladká tečka na závěr? V Moniel si myslíme, že nejlepší lék na těhotenskou nevolnost je zmrzlina! Začněte vaší oblíbenou příchutí a vyzkoušejte i nějakou novou, která vás možná překvapí svoji chutí! Nebo vyzkoušejte některý z našich osvědčených zmrzlinových receptů. Naše zmrzliny můžou mlsat i děti:)

 

6_1

 

Každé tělo je jiné a každé ženě může pomoci něco jiného. Máte svůj ověřený tip proti těhotenským nevolnostem? Podělte se o něj s námi!

 

Vaše Monika z Moniel